Nybörjarguide: Så kommer du igång med bloggen

Planerar du att börja blogga? Här har vi samlat matnyttig information för att du ska kunna komma igång  med bloggen så enkelt som möjligt!  Vi listar allt du bör tänka på innan du börjar blogga, hur du gör för att rent praktiskt sätta upp en blogg. Det finns tips på hjälpmedel för att göra bloggandet enkelt och hur du ska göra för att få många besökare och kanske även börja tjäna pengar på bloggen.

nybörjarguide för att komma igång med bloggen

Foto kredit: Kelly Hunter

Innan du kommer igång med bloggen

Innan du börjar blogga tycker jag att du ska ställa dig frågan om du verkligen har tid för att blogga? Tidaspekten är lätt att underskatta och för att du ska ta dig tid att blogga tror jag att det är väldigt viktigt att du väljer rätt ämne för dig blogg. Ett enkelt sätt att kontrollera om ett ämne du valt för din blogg har tillräcklig substans är att göra en mini-planering av innehållet. I detta tidiga skede kan det också vara bra att fundera vad din ambition och målsättning med bloggen är. Vill du bygga ett personligt varumärke, bara skriva av dig eller vill du bygga ett företag kring din blogg?

Så kommer du igång med bloggen

När du väl bestämt dig för att börja blogga finns det en hel del praktiska saker att ta tag i. Du kan välja mellan att starta en gratis blogg på någon av alla bloggportaler som finns. Det är viktigt att känna till att det finns både för- och nackdelar med en gratis blogg.  Ett alternativ som jag rekommenderar är att skaffa en WordPressblogg. Det är helt enkelt den bästa bloggplattformen och bara det faktum att 52 % av världens mest besökta bloggar använder WordPress talar i dess favör. Jag tycker också att du ska fundera på att ha din blogg på en egen webbadress. Det är inte speciellt svårt det du behöver är en egen domän och ett webbhotell.

För att göra det enkelt för dig att skaffa egen domän och webbhotell finns det en prisguide för att skaffa egen blogg eller hemsida. Det finns också en beskrivning av de olika webbhotellen och jag delar även med mig av hur jag tänkte när jag skaffade webbhotell. Det enklaste är att välja ett webbhotell med en-klicks installation av WordPress, då kommer du igång på fem minuter!

Hjälpmedel när du kommit igång med bloggen

När du väl fått igång din blogg finns det en hel del hjälp att tillgå för att göra bloggandet enkelt. Använder du WordPress så blir det mycket enklare om du installera små tillägg som automatiserar vissa delar av bloggandet. Jag har nämnt de tillägg jag installerade direkt och även berättat om 9 praktiska WordPresstillägg jag använder.

Du måste nästan känna till de olika Googleverktygen för att bli en framgångsrik bloggare. Google hjälper dig med besökarstatistik, fixa hemsidan, lägga till dig i sökmotorer och att få fler läsare. Behöver du bilder till din blogg så är Creative Commons en grym källa du kan använda dig av.

När din blogg är igång vill du så klart ha många besökare. Då kan jag rekommendera dig att kolla på vår guide om hur du får mer besökare. Det kan också vara bra om du sätter dig in i hur du gör för att sökmotoroptimera din blogg. Sökmotoroptimering eller Search Engine Optimization (SEO) är väldigt enkelt med WordPress. Det finns en bra tillägg som hjälper dig med SEO för WordPress.

Tjäna pengar när du är igång med bloggen

På vår blogg har vi inte bara gett tips om hur du gör för att starta en blogg vi har även skrivit otaliga artiklar om hur du kan tjäna pengar på din blogg.  En bra start är affiliatemarknadsföring, skriva sponsrade blogginlägg och såklart Adsense. Det är inte speciellt svårt att tjäna pengar på din blogg, du måste bara komma igång!

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Markus skriver:

    Hejsan, tycker verkligen om artikeln men saknar lite extra seo för nybörjare och därför vill jag rekommendera x365 inlägg om SEO

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *