Skapa en snygg WordPress blogg på under 2 timmar

wordpress blogg logo

Endast denna vecka: Få WordPress-hosting och domännamn för endast 15 kronor för hela första året! Ovanligt bra erbjudande! Länk här.

Starta-Blogg.se är en blogg byggd med WordPress – ett helt fantastiskt verktyg för att skapa proffsiga bloggar utan att behöva skriva en enda rad kod.

Det finns många WordPressguider på nätet, men jag tänkte ge alla er utan någon teknisk kunskap chansen att komma igång med er WordPress blogg på under 2 timmar. Efter de här 2 timmarna kommer din blogg dessutom se ut som om något proffs skapat den. Låter ganska bra va? Nu kör vi!

Vad är WordPress?

WordPress är ett relativt enkelt publiceringsverktyg för att hantera bloggar och hemsidor. Det låter dig skapa och bygga webbplatser utan att behöva skriva någon egen kod.

Tekniskt sett (för den nyfikna) så är WordPress ett Content Management System byggt på skriptspråket php. Det är byggt på öppen källkod, vilket betyder att den som kan får anpassa det efter behov. Det behövs dock sällan.

Det fina med WordPress är att så otroligt många använder sig av WordPress. Mer än 53 % av världens största bloggar är just WordPress-bloggar. Det innebär att det finns otroligt många människor som sitter och skapar funktioner och snygga designer till WordPress som du, oftast helt gratis, kan använda till din WordPress blogg.

1. Domännamn & webbhotell

Det första du behöver för att skapa en proffsig WordPress-blogg är ett domännamn. Vad är då ett domännamn? Jo det är helt enkelt webbadressen till din blogg. I mitt fall är mitt domännamn www.starta-blogg.se.

Ett domännamn kostar cirka 100 kronor per år och du kan själv välja vilken ändelse du vill ha på webbadressen. Starta-Blogg ligger på ändelsen .se – vilket är det vanligaste för svenska bloggar. Vill du ha en engelskspråk blogg kan du välja .com som är den internationella toppdomänen.

Domännamnet köper man enklast av ett webbhotell. Ett webbhotell är ett företag med massa datorer som tillhandahåller domännamn, låter dig ladda upp din blogg på deras datorer (så kallade servrar) och ser till att alla som vill besöka din blogg kommer åt den.

Vanligtvis tar webbhotellen ut en månadsavgift för detta, men det är ett måste om du vill publicera din egen blogg med eget domännamn. I kostnaden ingår dessutom duktig och tålmodig telefon- och mailsupport som kan hjälpa om du skulle behöva hjälp.

Jag använder mig av webbhotellet Miss Hosting för alla mina bloggar och det har både varit enkelt och fungerat bra. Dessutom har jag fått fin hjälp av deras support när jag av misstag råkade strula till det. Denna guiden visar också steg för steg hur du gör på Miss Hosting, men de flesta webbhotell ser likadana ut så guiden funkar för de flesta webbhotell.

Webbhotell kostar från ett par hundralappar upp till tvåtusen kronor per år. Du kan jämföra webbhotell med WordPress.

Klicka på denna länk för att komma vidare och köpa ett domännamn och webbhotell av Miss Hosting. 

Välj ”Webbhotell” högst upp på sidan. Då kommer du till denna sida där du kan välja det paket som passar dig. Välj ett paket, som nybörjare fungerar Basic fint, och tryck på beställ.

När du tryckt på ”Beställ” så är det dags att fundera ut ett bra domännamn. Du fyller i ditt önskade domännamn på sidan nedan och trycker på ”Sök domännamn”.

När du angett ditt önskade domännamn och tryckt på sök så får du se om ditt önskade domännamn är ledigt. Kanske någon redan har köpt det? Är det ledigt visas en knapp med texten Ledig vid sidan av ditt domännamn. Du kan nu också välja vilken ändelse du vill ha – jag rekommenderar .se.

Klicka på knappen Köp, sen syns en sammanfattning av din beställning till höger på sidan. Lägg till SSL om du vill, klicka sen på ”Vidare till beställning”.

Nu ser du din kundvagn och du har möjlighet att välja tilläggstjänster som Nyhetsbrev, SEO verktyg, SSL-certifikat och annat. När du är nöjd med din beställning trycker du på ”Vidare till betalning”.

Här skapar du ett konto. Fyll i dina uppgifter. Om du redan har ett konto hos Miss Hosting loggar du in med din e-post-adress och lösenord.

När du fyllt i din kontaktinformation klickar du på ”Skapa konto”.

När du har skapat ett konto är det dags att beställa och betala för dina tjänster. Du ser en sammanställning av din kundkorg. DU betalar med kreditkort. Fyll i dina uppgifter och slutför beställningen. När webbhotellet och domännamnet är betalt är du klar för att börja starta din egen WordPress blogg.

2. Installera WordPress

Nu är det dags att aktivera din domän och installera WordPress. Det går snabbt och är i princip bara några knapptryck. Det är svårt att göra fel, så var inte så orolig för att klicka på fel knapp etc.

Börja med att gå till Miss Hostings hemsida och klicka på ”Logga in” högst upp till höger.

Skriv in det användarnamn och lösenord du valde när du skapade ett konto och beställde webbhotell och domän från Miss Hosting.

När du har loggat in hos Miss Hosting klickar du på ”Logga in till cPanel” längst till höger.

Skrolla ner till WordPress-ikonen och klicka på den.

Välj ”Install Now” och installationen av WordPress startar.

Bra jobbat – du har nu installerat din WordPress blogg!  Vänta nu 10 minuter, så att databaskopplingarna till WordPress hinner skapas.

3. Designa din WordPress blogg

Knappar du in din webbadress i din webbläsare så kommer du nu till en sida som ser ut som nedan.

nystartad wordpress blogg

Inte speciellt snygg, men det är det som är det fina med WordPress. Inom bara ett par minuter kan vi ha en blogg som ser ut att vara skapad av ett proffs. För att göra det måste vi logga in på vår WordPress blogg.

Du gör det genom att lägga till /wp-admin efter din webbadress det vill säga vill jag logga in på www.johannas-blomblogg.se så skriver jag in www.johannas-blomblogg.se/wp-admin i webbläsaren. Då kommer man till en inloggningssida som ser ut som nedan.

logga in på din WordPress blogg

Fyll i användarnamnet och lösenordet som du fick när du installerade din WordPressblogg (i denna guide i steg 2). När du loggat in så kommer du till sidan nedan. Det är där du kommer göra allt ditt bloggande, göra snygga designer, godkänna och radera kommentarer – ja helt enkelt sköta hela din blogg.

inloggad på wordpress

Vi ska nu välja ett tema för bloggen. Ett tema är en färdig layout som du kan installera med bara ett klick. De förändrar helt utseende på din blogg. Du kan när som helst ändra temat på din blogg, allt som du skrivit på din blogg kommer att finnas kvar, men designen kommer att förändras.

De finns tusentals gratis teman, men även tusentals teman som kostar pengar. Du väljer själv – kolla gärna vår artikel 10 WordPress teman du vill ha på din blogg.

Börja med  att föra musen över ”Utseende” och sedan ”Teman” enligt bilden nedan.

WordPress utseende teman

När du tryckt på ”Teman” kommer du till sidan för Teman som du kan se nedan.

Så väljer du tema på din wordpressblogg

Det följer alltid med tre förinstallerade teman som heter Twenty Ninteen, Twenty Twenty och Twenty Twentyone. Det är WordPress som varje år ger ut ett eget tema. Dessa teman visar upp nya funktioner och är alldeles utmärkta att använda – däremot används de av så många att det är roligare att hitta ett ”eget” tema som passar din personlighet och din bloggstil bättre.

Klicka på knappen ”Lägg till nytt” på Teman-sidan och du kommer till sidan nedan där du kan lägga till ett nytt WordPress tema. Högst upp på sidan har du menyerna ”Utvalda”, ”Populära” och ”Senaste” där du kan bläddra igenom massor av olika teman.

För du musen över ett tema får du upp ”Installera” och ”Förhandsgranska”. Väljer du ”Förhandsgranska” kan du se en exempelsida på hur det ser ut med just det temat installerat. Trycker du ”Installera” så laddas temat ner till din WordPress blogg.

förhandsgranska wordpress tema

När du hittat ett WordPress tema som du gillar så trycker du på ”Installera”. Då börjar temat att laddas ner från WordPress databas till din WordPress. Det innebär dock inte att din WordPress-blogg har det temat. Du behöver även aktivera temat för att din blogg ska få temats design.

ladda ner wordpress tema och installera

Nu har du det aktuella temats design på din blogg. Det finns emellertid flera olika möjligheter att anpassa det valda temat. Varje tema har olika möjligheter att justera utseendet. Det är därför svårt att ge några specifika råd mer än att testa, testa och testa. Du behöver inte vara orolig för att nåt ska gå fel – för det kan det inte med WordPress.

På bilden nedan ser du menyerna du kan använda dig för att modifiera ditt WordPresstema – Anpassa, Widgets, Menyer, Sidhuvud och Bakgrund.

anpassa temat widgets och menyer

Som exempel på vad som går att förändra så kan ni titta på Starta-Blogg.se som exempel. Vi använder oss av WordPresstemat Hueman och nedan kan du se vilka saker man kan ändra med det temat.

widgets på startablogg

4. Skriva och publicera texter

I WordPress publicerar du texter på två olika sätt – som sidor och som inlägg. Sidor är statiska sidor som passar bäst för texter som besökare ska ha snabb tillgång till, som till exempel kontaktuppgifter och information om bloggen.

Inlägg däremot är perfekt för blogginlägg och läggs på bloggen i den ordning de publiceras. Du skapar ett nytt blogginlägg genom att tryck på ”Inlägg” och sedan ”Skapa nytt”

skapa ett blogginlägg i WordPress

WordPress påminner mycket om ett textredigeringsprogram. Du kan formatera texten och leka runt med knapparna ovanför textrutan för att se vad som händer.

Skapa nytt inlägg editeraren i WordPress

Du skriver en titel på ditt blogginlägg, en spännande text, lägger till några bilder genom att klicka på ”Lägg till media”. Du bör också skapa några kategorier. Det bör inte vara för många kategorier, 5-15 kategorier tycker jag är tillräckligt. Vill du gruppera dina blogginlägg ytterligare så är det bättre att du använder dig av taggar eller etiketter.

När du är nöjd med ditt blogginlägg så trycker du publicera! Glöm inte korrekturläsa innan dess, det smyger alltid in ett par stavfel ;)

5. Tillägg/Plugins

Vi har tidigare sagt att det fina med WordPress är att du aldrig behöver skriva en enda rad kod. Men vad ska du då göra om du saknar någon funktion på din sida? Kanske vill du ha ett diskussionsforum på din blogg eller en snygg ”gilla-knapp” så att dina besökare kan dela din inlägg på Facebook?

Det är då tillägg, även kallade plugins kommer in. Ett tillägg är precis som det låter något som man lägger till på sin WordPress blogg, som adderar en viss funkttion.

Genom att söka på till exempel ett diskussionsforum så får man upp en rad olika forums-tillägg.

Att lägga till ett tillägg på WordPress är enkelt. Det krävs oftast bara att du klickar på ”Tillägg” -> ”Installera tillägg” -> ”Lägg till ett nytt”¨-> Sök efter ett tillägg ->”Installera” och slutligen ”Aktivera.

Det finns tusentals tillägg som oftast är helt gratis. En enorm resurs som låter dig vidarutveckla din blogg allt eftersom.

Jag har tidigare skrivit om 9 praktiska WordPress-tillägg som jag använder på Starta-Blogg. Den ger en bra bild av enkla, men smarta finesser man kan utnyttja plugins till.

Skapa en WordPress-blogg – sammanfattning

Så, nu bör du ha kommit så långt att du skapat en proffsig WordPress-blogg – och förhoppningsvis på mindre än 2 timmar.

Det vi har gjort är:

  • Beställt webbhotell och domän hos Miss Hosting
  • Installerat WordPress
  • Valt tema och designat vår WordPress-blogg
  • Publicerat ett inlägg
  • Sökt och lagt till Tillägg/Plugins

Inte så svårt, eller hur?

Har du några frågor eller behöver hjälp? Tveka inte att skriva en kommentar så lovar jag att försöka hjälpa dig med din WordPress blogg.

Du gillar kanske också...

7 svar

  1. Johanna skriver:

    Hej!

    Är helt ny på att blogga, och försöker få till en förstasida i WordPress med tema Bard. I katalogerna där man kan välja bland teman, ser många teman så härliga ut med flera bilder på sin förstasida (ex. en i sidhuvudet, en undertill och en mindre för bloggarens presentation av sig själv).
    Men när jag nu valt Bard, har jag bara lyckats infoga en i sidhuvudet (i vänstermenyn på Bard står det ”Bild i sidhuvud”). Inga fler bilder går att lägga till på första sidan.
    Har provat att ändra till andra teman, men kan fortfarande inte hitta var man lägger till fler ”block”/”rutor” för bilder?
    Hur går jag till väga?

    • www.starta-blogg.se skriver:

      Hej Joanna,

      varje tema har normalt ett support-sida på wordpress.org. Där finns de vanligaste frågorna och där brukar även besvaras specifika frågor för just det tema. Skulle rekommendera dig att börja där.

  2. Anna skriver:

    hej hej! Jag sitter och kämpar med det här att starta en blogg. DEt går ganska knackigt får jag säga… Jag känner att jag inte alls får till det, och menyerna känns inte som att de vill jobba med mig. Så jag behöver lite hjälp och undrar om du kan svara på några frågor…
    *Hur kan jag lägga till en flik i menyn som är mina kategorier? Jag får liksom bara enskilda kategorier att hamna där, inte liksom kategorier (och sen att man kan trycka där så alla kategorier kommer fram.
    *Jag skulle också vilja lägga till Arkiv där uppe i menyn, kan jag göra det?
    * Sen undrar jag hur jag liksom ändrar de texter som är ”förpublicerade”? När jag försöker så funkar det inte, ska det bara vara att skriva och trycka publicera eller är det något jag missar?

    Tack på förhand!!
    Mvh Anna

    • www.starta-blogg.se skriver:

      Hej Anna,
      kämpa på :)

      Jag är rädd för att det är för svårt att förklara via ett kommentarsfält. Istället skulle jag rekommendera dig att söka på YouTube där det finns jättebra guider som visar hur du hanterar kategorier, menyer, arkiv och hur du redigerar publicerade inlägg i WordPress.

      Kort svar på dina frågor:
      1. Skapa först dina övergripande kategorier via Inlägg–>Kategorier när du är inloggad. När du har skapat dina kategorier kan du sedan ändra menystruktur och innehåll på din meny genom att välja Utseende–>Menyer

      2. Ja du kan lägga till arkiv. Arkiv lägger du till genom att klicka på Utseende–>Widgets och välj där Arkiv och var på sidan du vill lägga till ditt akriv. Olika teman ger olika möljigheter för var du kan placera ditt arkiv.

      3. Ja du ska kunna ändra eller radera publicerade Inlägg via Inlägg–>Alla inlägg–>Redigera eller ta bort.

  3. Linda skriver:

    Jag installerar tillägg, aktiverar, går in under inställningar och sparar där men jag hittar inte hur jag kommer ”in” i tillägget eller var det annars lägger sig. Ska vara ett Wysiwyg verktyg för front end och därför bör det ju iaf appliceras på om än något så att man kan använda det.

    Vet du?

    Hälsningar,linda

    • www.starta-blogg.se skriver:

      Hej Linda,

      just specifika plugins är svårt att ge råd på. Jag hade gjort följande saker:
      1. Har du kollat Editorn för att skapa nytt blogginägg? Många av Wysiwyg verktygen verkar anväda editorn där du skapar dina nya blogginägg.
      2. Titta på tillägget på WordPress hemsida. ’Screen shots’ brukar visa bilder på just användargränssnittet
      3. Google guider för tillägget
      4. Sök i den aktuella plugin supportforumet efter liknande frågor
      5. Ställ en egen fråga

      Mao det är alltid lättare när man valt ett plugin med många användare/bra supportforum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *