VPS – Vad är VPS och varför behöver du det?

En VPS, virtual private server, kan beskrivas som att du får tillgång till en del av en server. En VPS hyr du hos ett hostingföretag, likt ett webbhotell. På många sätt liknar det en dedikerad server, men det är en delad variant där du får tillgång till en del i en server via en speciell programvara. VPS är en bra lösning när du vill ta steget upp från vanligt webbhotell.

Med en VPS så får du nästan lika bra funktionalitet som en dedikerad server. Du kan ha mängder med sajter, bloggar, programvaror och applikationer på din VPS.

Virtuell server – Många fördelar

En virtuell server är mycket mer än ett webbhotell och du kan göra så mycket mer än bara att hosta dina webbplaster. Du kan till exempel lägga in alla former av programvaror, spel, applikationer och annat på din VPS. Du får som sagt en helt annan flexibilitet och säkerhet jämfört med ett webbhotell. Tillgängligheten är på en helt annan nivå. Så även säkerheten vad gäller dina webbplatser, program och filer.

Du sköter viss del av administrationen själv och kan göra omstarter, installationer, uppgraderingar etc via din del av VPSen. Du har som sagt hög säkerhet även om du faktiskt kan smittas av andras virus av andra aktörer som ligger på samma server som du gör. Har du en dedikerad server, så kan du inte smittas av andra. Det hör inte till vanligheterna med en VPS, men teoretiskt går det.

Vi rekommenderar

Strato

Strato är ett av de mest populära hostingföretagen i Europa just nu. De har återkommande bra kampanjer på sina tjänster – så de är riktigt prisvärda. När det kommer till servertjänster erbjuder de VPS för både Linux och Windows.

Läs mer & Beställ

Miss Hosting VPS

Miss Hosting

Miss Hosting har verkligen gjort stora avtryck sedan de startade för ett antal år sedan. Miss Hosting har mycket bra priser, regelbundet bra erbjudanden och kraftfulla samt smarta lösningar vad gäller webbhotell, dedikerade servrar, domäner samt Virtuella servrar. Med Miss Hosting kan man växa från en liten hemsida med mindre krav till en stor företagshemsida med tusentals besökare.

Läs mer & Beställ

Stablehost Webbhotell

Stablehost

Stablehost är ett internationellt webbhotell som även har större och kraftfullare lösningar såsom VPS:er och dedikerade servrar. Vi rekommenderar absolut Stablehost både vad gäller priser och lösningar! Klicka dig vidare för att läsa mer här nedan via knappen!

Läs mer & Beställ

Loopia

Loopia är kända för sin fina service vilket gör att de har skaffat riktigt många kunder i Sverige. Loopia erbjuder webbhotell och VPS- lösningar, men även e-posthosting, domännamn och hemsideverktyg. Loopia är idag ett av Sveriges största företag när det kommer till webbhotell och hosting.

Läs mer & Beställ

Oderland

Oderland är ett populärt webbhotell med många fina lösningar och paket. Deras VPS-paket kallar de Gör-det-själv-server, vilket såklart ger dig full kontroll över din server och hemsida. Oderland är ett utmärkt val om man har lite högre krav på sin hemsida och vill investera i premium hosting. 

Läs mer & Beställ

Inleed

Inleed är ett svenskt webbhotell med rötterna i Tällberg i Dalarna. De levererar webbhotell-tjänster till kunder över hela världen med sina servrar placerade i Stockholm, Falun och hemtrakterna Tällberg. De erbjuder flera olika VPS-lösningar och även dedikerad server. Läs mer om Inleed och deras paket via länken nedan.

Läs mer & Beställ

VPS – Som en egen server

Med din virtuella server så loggar du in precis som du skulle ha gjort på en egen server. Du sköter allt det du har på sin VPS via din kontrollpanel och sköter alla filer själv. Det är som om du hade servern själv. Hostingföretaget sköter service, upptid och annat och du kan lugnt och tryggt arbeta med dina projekt. Du får mycket stor frihet och funktionalitet med denna lösning.

VPS - Virtuell server

Programvaror

En virtuell server kan innehålla mängder med program, applikationer, du har brandvägg, databaser samt epost för ditt företag på ett säkert och smidigt sätt. Flexibiliteten är som sagt mycket stor och säkerheten hög. Det finns flera fina fördelar med en VPS och vi skall här nedan lista några av dessa:

 • Stabil lösning för dina webbplatser
 • Höga hastigheter
 • Konstant tillgänglighet
 • Du får en privat lösning
 • Påverkas minimalt av andra aktörer
 • Bra pris vad gäller serverlösning
 • Enkel uppgradering
 • Stora bandbredder
 • Plats för flertal applikationer
 • Bra för säkra affärer
 • Välj alternativ för ditt företag
 • E-postserver
 • Spelserver

Kostnadseffektivt

Du får mycket för pengarna när du väljer en virtuell server. En VPS är kostnadseffektivt för dig som företagare när du vill ha större säkerhet och snabbare lösning för dina filer och webbplatser. Du kan ju som sagt även hosta andra produkter, program och filer än enbart hemsidor. Man kan få en VPS för ca 50:- per månad och uppåt. Du får då en trygg och säker lösning.

Du får mycket bandbredd, kan driva e-postserver, använda din VPS som spelserver, spara alla dina filer, hosta dina webbplaster, hålla dig undan nästan alla former av virus, brandväggar etc. Du väljer själv hur du vill använda din virtuella server och betalar ett lågt pris för allt detta. Med en VPS får du stor säkerhet och en trygg miljö för dig och dina filer! Passa på att läsa mer om virtuell server via knapparna här ovan!

SEO hosting med VPS

Du kan verkligen utnyttja en virtuell server för att skapa bättre förutsättningar vad gäller SEO. Du kan ha mängder med domäner på olika C klasser via en VPS. Du kan alltså ha SEO hosting för dig eller för dina kunder för att skapa bättre sökmotoroptimering. Det finns som du ser många fina fördelar med en virtuell server. Speciellt nu när priserna har sjunkit och du kan få en mycket bra lösning till en låg kostnad med en VPS!

Vanliga frågor och svar om VPS

Vad är en VPS?

VPS är en lösning som i stort sett fungerar som en dedikerad server. I så stor utsträckning som möjligt fungerar det med andra ord som en egen server med en särskild programvara men där du egentligen delar server med andra.

Vad är fördelarna med en VPS?

Du får en större säkerhet och flexibilitet än med ett standardkonto på ett webbhotell. Eftersom det fungerar ungefär som en egen server kan du spara filer där, lägga in programvaror med mera.

Var kan jag skaffa VPS?

Det finns flera bra ställen där du kan skaffa en VPS men vi kan bland annat nämna Strato, Miss Hosting, Stablehost och Loopia. Vi skriver mer om dessa leverantörer och deras tjänster på vår sajt.

Vad är fördelarna med att välja en VPS före en dedikerad server?

Om man inte har så stor budget men vill nyttja de flesta fördelarna man får med en dedikerad server kan en VPS vara ett alternativ.

Kan jag själv sköta en VPS?

Du sköter själv det du har på din VPS och sedan sköter hostingföretaget service och upptid. Från kontrollpanelen kan du exempelvis själv starta om servern.