18 konkreta tips för att lyckas som frilansare

18 konkreta tips för att lyckas som frilansare

Att vara frilansare låter för många som en dröm.

Man kan ofta välja sina arbetstider, vad man jobbar med och man är till viss mån sin egen arbetsgivare.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är en dans på rosor. Om man ska vara frilansare ”på riktigt” så är det trots allt ett riktigt jobb med många utmaningar som går hand i hand med de många fördelarna.

Ett förnuftigt första steg är att ta sig en funderare kring ens personlighet, styrkor och svagheter. Detta för att kunna avgöra om denna arbetsform är något som kan tänkas passa dig.

Vad innebär det att vara frilansare?

Att vara frilansare innebär att man inte är bunden till ett särskilt företag eller arbetsgivare på något längre kontrakt. Man tillhandahåller en specifik begränsad tjänst för en på förhand avtalad betalning som bör specificeras i ett kontrakt.

Frilansare kommer från alla hörn och har mycket skilda bakgrunder och utbildningar. Ofta är frilansuppdrag av en enkelt mätbar sort, såsom skribent, designer eller konsult. Man får ett uppdrag, och det är lätt att avgöra när uppdraget är slutfört; exempelvis när artiklarna är färdiga eller logotypen är till uppdragsgivarens belåtenhet.

Frilansare kan ofta med relativt stor frihet schemalägga sin egen tid. Utbytet för denna självständighet är att man måste betala sina egna skatter och täcka sina omkostnader på egen hand.

frilansa

Några viktiga saker at ha i åtanke

Att frilansa är inte för alla. Den frihet och flexibilitet utan någon som övervakar att man jobbar passar inte de som behöver tydliga riktlinjer och någon som pushar på en. Man behöver vara om sig och kring sig, och vara redo att ta vissa risker. Det är viktigt att på förhand vara införstådd gällande några saker:

1 tips frilansare

Frilansa är en verksamhet

Frilansa är en verksamhet. Även om man är jätteduktig på något som exempelvis att skriva eller programmera betyder inte det att man per automatik är duktig på att utföra jobbet under de förutsättningar som råder för en frilansare. Man måste kunna sätta gränser och ibland fatta svåra beslut för att säkerställa att man tjänar tillräckligt för att kunna klara sig på sin inkomst. Är man helt omedveten om saker som följer med i paketet att driva rörelse, exempelvis fakturering och hålla ordning på sin ekonomi kanske det inte är en passande arbetsform.

uppklädda frilansare

2 tips frilansare

Uppdragsgivarna är dina chefer

Uppdragsgivarna är dina chefer. Även om det innebär mycket frihet så betyder inte det att man kan göra som man vill. De som anlitar dig är de som bestämmer. Om du alltså överväger att börja frilansa för att du är trött på din chef bör du ha i åtanke att du som frilansare ofta har flera chefer som alla är olika. Gemensamt för dem är att de alla förväntar sig att du gör ett bra jobb.

uppdragsgivare

3 tips frilansare

Lönecheckarna varierar

Lönecheckarna varierar. Något av det enda man kan vara säker på som frilansare är att lönecheckarna kommer variera, dels i storlek och dels i när de anländer. Du måste vara inställd på att vissa månader kommer det inte in så mycket pengar medan andra är mer lukrativa. Som frilansare är det av yttersta vikt att du räknar med denna risk och ser till att ha pengar på kontot så du klarar dig perioder när det inte kommer in så mycket.

ersättning som frilansare

4 tips frilansare

Flexibiliteten är ett tveeggat svärd

Flexibiliteten är ett tveeggat svärd. Flexibiliteten är både en fördel och ibland något mindre fördelaktigt. Den gör att du kan lämna barnen på skolan eller fotbollsträningen, och ta några extra promenader med hunden. Uppdragsgivaren kan dock ibland komma med något akut som inte kan vänta, och då får man kanske skippa något man hade planerat. Många frilansare ser just flexibiliteten som en av de största fördelarna med arbetsformen, men ett skiftande schema passar inte alla.

frighet som frilansare

5 tips frilansare

Frilansa betalar inte alltid så bra

Frilansa betalar inte alltid så bra. Beroende på vad man jobbade med innan så tjänar man inte sällan mindre på samma mängd inlämnat arbete jämfört med någon som är anställd på heltid. Det är en uppoffring man gör för att få den där flexibiliteten. En annan sak man inte får är alla de förmåner som man kan få som anställd, vilka man får täcka själv istället.

frilansare inkomst

6 tips frilansare

Att jobba hemma är fortfarande ett jobb

Att jobba hemma är fortfarande ett jobb. Det är inte som så att man bara kan gå hemma och dra, då blir ju inget gjort. Att jobba som frilansare innebär över lag minst lika mycket jobb som om man gick till ett kontor, men ingen blir upprörd om du jobbar i underkläderna hemma. På ett kontor hade det inte varit lämpligt.

Många frilansare anser att den ökade friheten gör det värt att ta dessa risker. Du måste väga fördelarna med riskerna, och göra en bedömning om det passar din personlighet och din livssituation.

jobba hemma

Några tips för att lyckas som frilansare

Som redan nämnts så är det viktigt att man har koll på hur man driver verksamhet. Att bara kunna det man förväntar sig att jobba med räcker sällan. Frilansbranschen är kompetitiv och för att inte gå vilse bland fakturor, kontrakt och erbjudande hit och dit hjälper det om man har lite entreprenörsanda.

7 tips frilansare

Diversifiera din portfolio

Diversifiera din portfolio. Precis som investerare inte lägger alla ägg i samma korg så bör en frilansare inte heller göra det. Vissa investeringar kommer gå dåligt, andra bra och några så där lagom någonstans i mitten. Som frilansare är det bra att ha flera aktiva jobb hos olika uppdragsgivare som säkerhet om något av jobben upphör. Det ger en viss stabilitet.

kreativ frilansare

8 tips frilansare

Planera din overhead-tid

Planera din overhead-tid. Som frilansare är en av utmaningarna att även få ihop overhead-tiden, alltså den obetalda tiden man lägger på administrativa uppgifter som rör ens eget arbete och man alltså inte kan fakturera för. Jobbar man ”vanligt” på ett kontor finns där oftast någon som sköter allt sådant, men som frilansare måste man göra det själv. Det kan var att skriva fakturor, kontrakt, göra ekonomiska beräkningar och dylikt. Om man exempelvis tänker sig att lägga 40 timmar i veckan bör man tidsbudgetera för att man kanske kan jobba och få betalt 30-35 timmar, medan resten läggs på att hålla ihop verksamheten administrativt. Detta är oundvikligt, men man kan underlätta genom att följa nästa punkt…

frilansare

9 tips frilansare

Planera & effektivisera obetald tid

Gör vad du kan för att allt du gör under tid du inte får betalt är så smidigt upplagt som möjligt. Det finns praktiska tjänster online som underlättar fakturering och skatteinbetalning, som exempelvis Frilans Finans och Cool Company. Se även till att vara organiserad så att du inte slösar tid på att leta upp kontaktinformation eller dylikt. Ha koll på var du har saker. Utöver det administrativa för den egna verksamheten så är även möten och sådant ofta icke-betald tid. Istället för att göra lite administrativt jobb då och då kan det vara smart att sätta av en hel dag i veckan och sköta allt som behöver göras så att det inkräktar så lite som det går på själva jobbet.

organisera dig som frilansare

10 tips frilansare

Ta betalt för administrativ tid

Baka in den administrativa tiden i dina bud. Om du beräknar att du kommer jobba 30 betalda timmar och 10 overhead-timmar i veckan, överväg att lägga till 25% för att kompensera för tiden du annars inte skulle få betalt för. Var dock lite försiktig så att dina bud inte hamnar för långt från konkurrenternas, annars riskerar du att inte få några uppdrag.

fakturera

Bygg ditt eget support-team

Frilansande kan vara ensamt, speciellt om man arbetar hemifrån. Om man ska göra allt själv är risken att man tappar fokus från det man faktiskt ska jobba med.

11 tips frilansare

Outsourca själv

Outsourca vissa saker. Ödsla inte för mycket tid på saker som du inte kan eller inte är duktig på. Om något går sönder, som en dator, så istället för att spendera hela dagen på att försöka fixa den själv, ring en expert. Det kostar en peng och det svider kanske i plånboken för stunden, men ha med i beräkningen tiden du inte kan lägga på jobbet som ger dig inkomst, och det faktum att du kanske inte lyckas och måste ta in en expert ändå. Då är en liten utgift för att få något fixat omgående och professionellt värt det. Se därför till att ha en förteckning över företag som kan tänkas var till hjälp om olika situationer uppstår. Inte sällan är sådant även avdragsgillt på skatten, vilket är ännu en orsak till att överlåta det till en expert.

samarbete mellan frilansare

12 tips frilansare

Nätverka

Nätverka. Frilansande kan var isolerat, och ibland har man inte så mycket jobb. Istället för att rulla tummarna kan man försöka hitta likasinnade. Man kan ge varandra tips och hjälp, och nätverka för framtida jobb. Ett bra alternativ kan vara ett kontorshotell. Då kan man hyra in sig och få ett utrymme i en större kontorslokal med en massa andra människor, många av dem är också frilansare. Man kan dela idéer och ha någon att prata med om man tar en kafferast. På detta sätt blir en arbetsdag ganska lik en ”vanlig” arbetsdag på en arbetsplats.

nätverka som frilansare

Sätt gränser

För att lyckas som frilansare måste man kunna sätta gränser, dels för sig själv och dels för andra. Skriv ner en lista över regler för hur du ska spendera din tid som du ser till att försöka följa. Inkludera nattimmar och helger, och försök sätta av lite tid för någon form av semester.

Några viktiga gränser att sätta för dina uppdragsgivare inkluderar följande tre punkter (13,14 & 15):

13 tips frilansare

Glöm inte ditt värde

Du är värd pengar. Den tid du lägger och det du kan har ett värde, så ta inte vilka jobb som helst. Om någon erbjuder dig 50 kr och du beräknar att det skulle ta 2 timmar så säg nej. Undantag här kan vara om man är ny på någon online-plattform där det finns någon form av betygsystem. Då kanske man får rucka på detta lite och ta några småjobb för att få några omdömen och synas i mängden.

jobba som frilansfotograf

14 tips frilansare

Arbeta aldrig obetalt

Arbeta inte tid du inte får betalt för. Om en uppdragsgivare vill att någon del av jobbet inte bör faktureras för så säg nej. Det finns redan för många icke-betalda timmar på en vecka för en frilansare.

avtal

15 tips frilansare

Var inte tillgänglig dygnet runt

Svara inte i telefon och på email dygnet runt. När du satt gränser för när du ska jobba och inte jobba så bör du bli bekväm med att säga nej till uppdragsgivare. Om du är tillräckligt duktig på det du gör så kan de inte ha för mycket invändningar mot att man har tider man följer.

svara i telefon

Se till att trygga din tillvaro

Som frilansare saknar du flera av de tryggheter som man får med en vanlig anställning som exempelvis hälsoförsäkring och pension, och det faktum att lönen kan fluktuera mellan månader. Med lite framförhållning så kan man trots detta känna sig trygg.

16 tips frilansare

Ha en ekonomisk buffert

Se till att ha en buffert. Då det kan vara stor skillnad mellan hur mycket man tjänar per månad, och vissa månader kan vara extra långsamma, så bör man ha en buffert. 3-6 månader är ganska lagom, så att man kan täcka perioder av låg inkomst, för att sedan fylla på när man har mer jobb. Vid sidan av bufferten är det bra att även ha en slant undanlagd för oväntade akuta utgifter.

ekonomisk buffert

17 tips frilansare

Ha rätt försäkringar på plats

Försäkringar. I Sverige är vi lyckligt lottade och har en god bassjukvård. Det skadar dock inte att se till att ha några extra försäkringar om olyckan skulle vara framme.

försäkring för frilansare

18 tips frilansare

Du är ansvarig för ditt pensionssparande

Som frilansare har du ensam ansvar för ditt pensionssparande. För att slippa leva på enbart gröt när du blir gammal, se till att göra en plan för ditt pensionssparande. För att få en hygglig pension bör man betala in i alla fall några tusenlappar i månaden, lite beroende på om du har någon pension från tidigare tjänst. Då lönen går upp och ner för en frilansare så kanske man inte kan spara samma summa varje månad men man kan spara pengar när man har istället, bara man inte glömmer det.

pensionspara

Slutligen, om du överväger att ta steget och bli frilansare så undvik att se det som enbart en flykt från 9-17 livet som ”vanlig” lönearbetare. Se det istället som en utmanande och riskfylld arbetsform för vilken du behöver vara väl förberedd då det oundvikligen stundtals kommer vara svårt.

Men om du har rätt personlighet, kan hantera att jobba självständigt och är beredd att lägga upp en plan och följa den så kan det visa sig att det passar dig ypperligt att jobba som frilansare.

Resurser för att lyckas som frilansare

Freelancer – marknadsledande plattform för frilansare att hitta nya kunder och nya gig och för arbetsgivare att lägga ut uppdrag åt frilansare

Fackförbund.nu – här kan du titta på fackförbund för egenföretagare.

Vanliga frågor och svar om att lyckas som frilansare

Vad kan man arbeta med som frilansare?

Några vanliga områden för att arbeta som frilansare är att jobba som skribent, designer eller konsult. Du kan arbeta som frilansare inom det mesta med både korta och långa uppdrag.

Vad krävs av mig för att lyckas som frilansare?

Som frilansare behöver du kunna ta kontroll över den frihet och flexibilitet som arbetssättet innebär. Saker behöver bli gjorda inom deadline vilket kräver planering. Du behöver också kunna peppa dig själv när det är jobbigt och även vara bra på att marknadsföra dig själv och vara aktiv i att söka uppdrag.

Vad ska jag ta betalt som frilansare?

Det är lite av en vågskål att sätta ett pris för det arbete du utför. Ett för lågt pris kan innebära att du inte klarar dig ekonomiskt om du inte får tillräckligt med kunder. Ett för högt pris kan skrämma bort många kunder. Vilket ett alltför lågt pris också kan göra då det lätt likställs med sämre kvalitet. Räkna på vad du behöver få in varje månad och vad du tror är minimum med kunder och räkna den vägen.

Hur ska man tänka kring att få ekonomin att gå ihop?

Även här gäller planering för att ta höjd för när du i perioder får in mindre pengar. Gör inte av med alla pengar på en gång, se om du kan ta högre betalt och försök få in fler kunder. Eller ännu bättre, försök sälja in fler tjänster eller större uppdrag till dina nya uppdrag. Se om du kan paketera dina tjänster för att ge mervärde och samtidigt få in mer pengar.

Hur gör man med bokföringen som frilansare?

Är du inte insatt i bokföring tjänar du på att anlita en redovisningskonsult. Antingen permanent eller som hjälper dig i gång och visar vad du ska göra framöver. Det är bra att ha en särskild kontakt som du kan anlita när det dyker upp nya situationer du inte vet hur du ska bokföra eller hur du ska göra i samband med deklaration, bokslut med mera.