Starta blogg gratis – bäst gratis blogg – Test av 7 bloggnätverk

Starta blogg gratis? Grattis, det är både lätt, roligt och utvecklande att ha en blogg. Dessutom är det idag enkelt att skaffa en egen gratis blogg. Du kan använda din blogg till att blogga som företagare, privatperson eller ideell förening. Möjligheterna är stora och många med en blogg för att du ska få ut ditt budskap oavsett vad det är.

Här i artikeln kommer jag att tipsa dig om olika sätt och sidor där du kan skaffa blogg gratis.

Starta blogg gratis – varför?

Till att börja med bör du ställa dig frågan varför du ska starta en gratis blogg? Vad är syftet med din blogg? Vill du bara ha en blogg för dina närmsta vänner eller vill du rent av ha en blogg med massor av läsare som du tjänar pengar på? Det är fullt möjligt!

Vad är smartast gratis blogg eller webbhotell?

Gratis är så klart gott men vill du ha riktigt många läsare och tjäna pengar på din sajt rekommenderar jag dig att skaffa en egen domän och ett webbhotell i stället för en gratis blogg. Med en egen domän samt ett webbhotellskonto får du full kontroll över din blogg och kan styra den samt dina inkomster på ett smartare och bättre sätt. En domän kostar någon hundralapp om året och plats på webbhotell kostar vanligtvis någon hundralapp till för de billigaste alternativen, men ger dig mer möjligheter än en gratis blogg.

Var kan du starta blogg gratis?

Var kan du starta blogg gratis? Det finns flera ställen som erbjuder dig att skapa en gratis blogg. Vissa bloggsajter eller bloggportaler är bättre än andra. Med all den erfarenhet av att blogga som vi har samlat på oss, kan vi lista de ställen som vi tycker det är bäst att starta en gratis blogg på.

Starta blogg gratis

1. WordPress.com

Detta är absolut bästa stället att starta gratis blogg på! WordPress.com är en lättanvänd plattform som är ett lillasyskon till publiceringsverktyget WordPress.

Det är enkelt att använda och har massor av gratis layout och plugins som gör bloggandet både roligare och bättre. Om man känner att man växer ur gratisalternativet finns flera olika betalpaket med fler funktioner och större lagringsutrymme. Min favorit i alla kategorier!

2. Wix.com

Ett bra alternativ om man inte är van vid den tekniska biten av att ha en hemsida är Wix.com. Wix är i grunden en webbplatsbyggare där man med hjälp av designmallar kan skapa en egen hemsida eller blogg. Wix har både alternativ som är gratis och premiumtjänster som. man betalar för. Deras gratis-paket kommer med Wix-annonser och en Wix.com-domän. Om man känner att man har vuxit ur gratis-bloggen kan man enkelt uppgradera.

3.  Blogger

Blogger är Googles egen bloggplattform och ett riktigt bra alternativ. Skapar du din blogg på Blogger så är Google Adsense redan kopplat till din blogg så du kan börja tjäna pengar på din blogg från dag ett. Det finns många fina teman och extrafunktioner när du använder Blogger. Du skapar enkelt din blogg med ditt Google-konto.

4. Tumblr 

Tumblr är ett bloggnätverk som ägs av Automattic (samma företag som står bakom WordPress.com). Det är troligtvis det enklaste stället att starta en gratis blogg på. Tumblr integrerar du enkelt med dina övriga sociala medier, vilket gör att du smidigt kan sprida ditt material och få fler läsare. Via Tumblrs bloggnätverk får du även en egen dashboard, eller ett flöde, där du enkelt kan se nya inlägg från bloggar du följer.

Hos Tumblr kan man använda färdiga teman som man enkelt kan redigera och anpassa själv. De har även funktioner som gör det enkelt att ”reblog” andra Tumblr-bloggars inlägg för att skapa ett flöde med innehåll man är intresserad av.

Det finns alla inriktningar hos Tumblr och detta känns ibland som en bortglömd kanal hos oss svenskar, men den är mycket populär runt om i världen och lätt att använda även för nybörjare.

5. Blogg.se

Blogg.se är en svensk bloggplattform som är enkel att använda. Gratis innebär att man får stå ut med viss reklam på bloggen, som man själv inte tjänar pengar på. Vill du starta blogg gratis på en svensk bloggplattform så är blogg.se ett bra val. Man kan alltid börja med en gratisblogg och sedan flytta över till en egen domän när man känner sig redo.

6.  Devote.se

Devote är en svenskutvecklad bloggplattform. Här kan man skapa en blogg som man enkelt kan koppla till sina sociala medier, det finns en lättanvänd app till mobilen och man kan koppla bloggen till ett affiliatenätverk för att tjäna pengar.

7. Nouw

Nouw är en svensk bloggplattform där man kan starta en blogg helt gratis. Har man en av plattformens populäraste bloggar kan man synas på Nouws framsida för att nå en ännu större publik.

Tidigare har Nour samarbetat med Metapic, ett verktyg för att enkelt kunna dela reklamlänkar till olika produkter och kläder, men det samarbetet har avslutats.

Vår rekommendation för att starta en gratis blogg

Vi rekommenderar att du väljer någon av ovanstående bloggnätverk, då deras primära fokus ligger på bloggning. Det finns många andra sidor du kan starta gratis blogg på, men där är bloggning oftast bara en bisak till deras huvudsakliga verksamhet. Det gör oss tveksamma om de satsar och utvecklar sin bloggplattform lika bra som kandidaterna ovan.

Vill du däremot starta en blogg med egen domän och få full kontroll över besökare och inkomster samt ditt material ska du starta en blogg såhär: Starta egen blogg.

Det är min egen guide som har hjälpt åtskilliga privatpersoner och företag att komma igång med en egen blogg på egen domän. Flera av dessa har haft riktigt stora framgångar på webben!

Hur får du besökare till din blogg?

När du kommit igång med din gratisblogg så är ju ett av målen att få besökare till den, så att folk kan uppmärksamma det du skriver och bloggar om. Vi rekommenderar att du kollar in vår guide 27 sätt att driva trafik till din blogg på mindre än 4 minuter. Se till att starta blogg gratis och få massor av besökare! Lycka till!

Du gillar kanske också...

29 svar

 1. nicklas von ahn skriver:

  Poprock.se heter min webbsida. Där har jag en inbyggd blogg som jag börjat använda. Osäker på om den syns ute på webben. Vet någon av er om hur det är med den saken. Tacksam för svar.
  Hälsningar
  poprock.se

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Hej Nicklas,

   sök på Google efter site:Poprock.se så kan du se vad som är indexerat hos Google. Och jodå, när jag testade fanns din hemsida och blogg med.

 2. Lasse skriver:

  Hej!
  Sugen att återigen börja blogga. Bara för att det är kul, har inte pengar i åtanke.

  Gillar både Nour och WordPress. Om jag drar igång med ett inlägg per dag, vad händer om då ett halvår, år eller två? Har jag då fyllt något ”lagrings-tak” och måste uppgradera och börja betala?

  Flera som jag besökt har mycket dålig info om begränsningar för gratispaket. När jag test-skissat på hur min sida skulle kunna se ut, dyker det upp erbjudanden om att uppgradera och börja betala för mer avancerade tjänster. Inget konstigt med det, de vill ju tjäna pengar de också, men inte ens där står något vad som gäller om jag vill fortsätta med gratisnivån. …och jag är snål som pensionär och jag vill fortsätta snyltköra gratis.
  mvh
  Lasse

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Hej Lasse,

   kul att du vill börja blogga. Det finns alltid någon gräns för i princip samtliga gratistjänster på nätet, men oftast behöver vi inte fundera på dem för de uppnås endast vid extrem användning. (tex har du begränsat utrymme på gmail).

   Nouw anger ”Vid användande av tjänsten som överstiger normalt nyttjande kan kontot komma att avslutas.”, så skulle du lägga upp massa filmer, musik eller kanske få en av Sveriges mest besökta bloggar är risken stor att de tar åtgärder. På WordPress.com står det i deras prislista att gränsen för ett gratiskonto är 3GB. Kollar du på starta-blogg har vi inga bilder över 100 kb. Det innebär att vi skulle kunna blogga ungefär 3-4 år, med ett inlägg per dag innan vi slår i taket. Betalar du sedan 30 kronor till per månad ökas taket till 6 GB.

   En anledning varför ingen skriver om begränsningar i gratispaketen är för att för 95% av användarna kommer det aldrig vara något problem att bara använda gratis paketen + att gränserna för lagring ständigt har ökat då kostnaden för lagring minskat för varje år. Då är risken större att vi anger för lite gratis lagringsutrymme, vilket får folk att köpa istället för att använda gratis.

 3. Malin skriver:

  Hej,

  Väldigt bra och samlad info hos er! En fråga hittar jag dock inte svar på och det är hur man avslutar /lägger ner en blogg om man skulle vilja det?
  /Malin

 4. Bengt skriver:

  Hej!
  Startade lite smått i höstas med en liten företagsblogg, har nu för avsikt att fortsätta med den, men om jag förstått Google rätt så kommer den att stängas nu i vår?

 5. Lotta skriver:

  Hej, jag har tänkt o starta en blogg, men vill först starta en gratis blogg för att lära mig hur det fungerar. Skall använda WordPress, men min fråga är kan jag använda afiliate länkar på gratis blogg via WP? Om inte vilken gratis blogg skall jag använda? Tacksam för svar.

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Hej Lotta,

   mitt tips till dig är att fokusera på att skapa riktigt bra innehåll istället för att lägga tid på affiliatelänkar. På en normal blogg klickar ungefär 5 % av besökarna på en affiliatelänk och av dem köper i snitt 3 % något. Det innebär statistiskt att du måste ha ungefär 660 besökare bara för att få till en försäljning.

   Tycker WordPres är ett bra val för blogg, det finns många plugins som förenklar användningen av affiliatelänkar. Men tror att du måste ha premium wordpress.com eller wordpress via webbhotell (från 200 kr/år) för att använda affiliatelänkar. De flesta svenska bloggportaler tillåter nog affiliatelänkar.

 6. Bosse skriver:

  Hej!
  Har nu provat med flera bloggplatser och är nu okey med en (1) av dem. Men stör mig på att, på sidan kan man klicka upp mig på Facebook……OM man nu vill blogga med att vara sas anonym för läsaren, så är det ju hopplöst. Att bloggplatsen har mina uppgifter är en sak, men inte ute i rymden! Går det att förhindra? Finns det någon bloggplats som inte hänvisar folk till Facebook kontot man har! Tacksam för svar! Mvh Bosse

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Hej Bosse,

   det är bara du som kan se dig på Facebook när du är inne på din sida. När jag klickar på ”dela på facebook-knappen”, så kommer min profil upp och jag kan dela med mig av din blogg till mina Facebook-vänner om jag vill. Var alltså inte orolig, det går inte för oss andra att koppla din blogg till din Facebook-profil.

 7. Louise skriver:

  Hej,
  Jag undrar om man kan börja med en gratisblogg via wordpress eller blogger och sen överföra den till en egen domän?

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Hej Louise,

   ja det kan du! Det krävs dock lite jobb att föra över bloggen och du kan aldrig vara säker på att de inte begränsar dig i framtiden. Tex som blogg.se gjorde (tillät inte att man flyttade ut sin blogg till annan bloggtjänst eller egen domän hos webbhotell)

 8. Annabelleweimer skriver:

  Älskar att blogga

 9. Bodil Ragnarsson skriver:

  Jag har precis startat en blogg på WordPress. Ni skriver att den är lätt att använda. Det tycker inte jag! Det är svårt att hitta och när jag har lagt till eller ändrat något, kan jag inte alltid hitta det jag har lagt till eller ändrat. Jag har också svårt för att komma tillbaka till utgångsläget eller startsidan. Rörigt, svårt att hitta och svårt att förstå hur jag ska göra! Hur får jag överblick över vad man kan göra? Jag har ännu inte vågat släppa min sida för allmänheten.

 10. www.starta-blogg.se skriver:

  Hej Ramjantha,

  du behöver nog fler besökare än så för att börja tjäna pengar. 500 besökare per dag och du ska nog kunna tjäna pengar. Men blogga av rätt anledning – för att du tycker det är kul – inte för att tjäna pengar! Om du tycker det är kul att blogga kommer dina följare tycka att det är kul att läsa din blogg. Dina följare kommer då att bli fler och med det kommer möjligheten att tjäna pengar. Vi har mängder av blogginlägg med tips om hur du får fler besökare så kolla på vår blogg! Lycka till!

 11. Jessica Svalin skriver:

  Hej!
  Om man vill starta en blogg för ett fritidshem som syftar till att bara nå våra elever och deras vårdnadshavare, mao en sluten grupp, vad ska jag välja då?

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Hej Jessica,

   du kan lösenordsskydda de flesta bloggar idag.
   Av de svenska bloggportalerna kan du ha lösenord på din blogg på tex Blogg.se, Nouw och Devote.

 12. Ramjantha skriver:

  Måste man blogga om något speciel för att tjäna pengar

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Hej Ramjantha, du kan nog blogga om precis vad som helst för att tjäna pengar. Hemligheten är nog snarare att ha bra fantasi i hur man ska tjäna pengarna och att du får besökare att hitta till blogg. Utan besökare kan ingen tjäna pengar på sin blogg.

 13. Ramjantha skriver:

  Jag är bara 11 år får jag i alla fall pengar snälla svara. Jag kanske skaffar mig en blogg. Svara snälla ja eller nej.

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Hej,

   för det mesta krävs det att du fyllt 18 år för att tjäna pengar på annonser och bloggar. Nouw har tex en åldersgräns på 16 år, medans Google Adsense och de flest annonsnätverk har 18 år som åldersgräns. De flesta tillåter dig dock att börja tjäna pengar om du har din målsmans tillstånd (dina föräldrar). Vad du gör då är att dina föräldrar öppnar ett konto till dig som du sedan använder.

 14. Lotta skriver:

  Hej! Tack för tipsen! Startade en blogg/hemsida på en sida utan reklam (simplesites). Bra sida men skulle vilja få in lite pengar på min sida och funderar på att gå över till worldpress. Kan man ”ta med sig” sin sida dit, eller måste jag börja om från början?

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Hej Lotta,

   på de stora bloggplattformarna tex WordPress och Blogger kan man alltid ”ta med sig”/exportera sin blogg. Men på de mindre bloggnätverken kan det vara lite si och så, Simplesites känner jag tyvärr inte till, så rekommenderar dig att Google eller maila deras support. Tänk också på att om du ska tjäna pengar på din blogg är inte WordPress.com optimalt (de tillåter inte annonser), utan du bör ha en egen WordPress installation hos ett webbhotell, tex som beskrivs här: https://www.starta-blogg.se/hur-du-startar-en-blogg/

 15. :D skriver:

  Hej. Kan man pimpa upp sin blogg t.ex. ha en speciel bakgrund som man kan ladda upp själv? (från telefonen också)

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Hej,

   du kan göra ändringar på utseendet på de flesta bloggportaler, men vissa kräver betalning för att ”låsa upp” möjligheten till vissa funktioner. Exakt vad man kan ändra på olika bloggnätverk får du nog testa dig fram till själv.

 16. Monika skriver:

  Hej, du skriver att wordpress är gratis, men när jag testar att skapa en blogg så måste man betala. Har jag missat något?
  Mvh

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Hej, WordPress.com är gratis i grundutförandet. Du får då en andress typ bloggnamn.wordpress.com. Däremot kan du köpa till en massa tjänster tex eget domännamn så det gäller bara att hålla tungan rätt i mun och välja rätt saker för att få den gratis!

 17. Göran skriver:

  Du har både Blogg.se och Devote,se på en delad fjärde plats. Betyder det att de är lika bra rankade i ditt tycke?

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Hej Göran,

   tack för kommentaren. Det var en felskrivning av mig. De är rankade delvis efter mitt tycke, men kanske framför allt efter storlek och bredd. De förstnämnda är internationella med många olika typer av blogger, de sistnämnda mer nischade nationella bloggnätverk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *