Gratis blogg – fördelar & nackdelar med bloggportaler

Vill du verkligen ha en gratis blogg? En av de största frågorna för en som tänk att blogga är om bloggen ska ligga på en gratis bloggportal eller på en betald egen domän?   För mig är svaret självklart, ska du satsa på din blogg ska du ha en egen domän.

Skillnaden mellan egen domän och bloggportal

Vad innebär de olika alternativen?  Först och främst så är det webadressen som skiljer sig. Har du en egen domän är det bara namnet på just din blogg som står mellan www och .se. Har du den på en portal kommer både ditt bloggsnamn och portalens namn att finnas med mellan www och .se. Det blir mindre distikt, svårare för läsare att komma ihåg och troligtvis också svårare för läsare att hitta dit.

Lättare tjäna pengar med egen domän

En annan viktig faktor är att du kan annonsera och styra din blogg fritt. På bloggportaler är det oftast förbjudet att du lägger till din egna reklam,  och är det tillåtet så tar oftast bloggportalen den största delen av reklamkakan.

Vart kan du få en gratis blogg?

WordPress brukar sägas vara det vanligaste alternativet för att ha sin blogg på och cirka 60-70% av världens mest lästa bloggar använder wordpress. Det finns två varianter av wordpressbloggar, antingen kör du på deras portal och får då en adress som www.namnetpådinblogg.wordpress.com eller så skaffar du en egen hemsida typ min www.starta-blogg.se och sen med en-klicksinstallation installerar wordpress. Skillnaden är bland annat att annonser endast är tillåtna på det sistnämnda alternativet! Så frågan är; vill du verkligen ha en gratis blogg? Vi har listat 9 gratis bloggportaler där du kan starta en blogg gratis.

gratis-blogg

Fördelar med att ha en gratis blogg:

 • Går på ett par minuter att starta upp din blogg
 • Du blir direkt del av ett blogg-community
 • Du kan fokusera på innehållet och inte bry dig om antalet besökare (yeah right, som om det finns någon bloggare som inte gillar att få besökare?

Nackdelar med att ha en gratis blogg:

 • Har inte full kontroll på din blogg
 • Begränsade möjligheter att tjäna pengar
 • Gratistjänster på internet har en förmåga att försvinna efter ett par år
 • Du får en webadress som är svårare att komma ihåg

Så vad kan man säga; är det värt att ha en gratis blogg? Nej är mitt svar, det kostar idag bara någon hundralapp för att få en egen webbadress till sin egen blogg. Vi har listat vad det kostar att ha en egen hemsida.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Natascha skriver:

  Hej. Jag undrar bara en sak kring WordPress.com. Som du nämner så går det att skapa gratis en blogg på WordPress med begränsade möjligheter samt vissa ramar att förhålla sig till. Det finns även möjlighet att betala en summa för att bredda möjligheterna kring sitt bloggande. När man betalar då försvinner även ”Wordpress.com” delen när man söker för att komma in på en sida exempelvis. Alltså endast mitt valda namn för min sida där bloggen ligger syns i adressfältet. Är det de som kallas för egen domän? Sedan undrar jag även ifall man är redo att stå för en månadskostnad för att utöka sina möjligheter, är det smart att vara på WordPress och betala den månadssumma som krävs och satsa helhjärtat på sin blogg eller ska man skapa en hel sida själv?

  Bästa hälsningar!

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Hej Natascha,

   det går att köpa till en domän hos wordpress.com och slippa att ha ”wordpress.com” i webbsidans adress.
   Vi brukar rekommendera att man själv installerar WordPress på ett webbhotell så länge man känner sig bekväm med det.

 2. Ann skriver:

  Hej! Jag har min blogg under en menyknapp på mitt företags hemsida som är gjord med Hemsida24. Jag har alltså en egen domän men den är samma för både hemsida och blogg. Måste jag använda WordPress om jag vill vara seriös med min blogg?

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Hej Ann,

   svaret på din fråga är nej! Du behöver inte ha WordPress för att vara seriös med din blogg. WordPress är bara ett av alla publiceringsverktyg som finns. Att du har bloggen på en egen domän tycker jag är det viktigast. I ditt fall är det lysande att du har bloggen på ditt företags hemsida eftersom bloggen säkert genererar både trafik och länkar vilket är positivt för ditt företag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *