Toppdomän .berlin först ut av de nya stadsdomänerna

Internet växer för varje år och det gör även antalet personer och företag som vill ha en egen hemsida på nätet. Problemet är att allt fler och fler av domännamnen redan är upptagna.

Ska du exempelvis registrera ett domännamn på toppdomänen .com så finns det få korta domännamn kvar. Alla som bara består av två eller tre bokstäver är redan registrerade. Därför har organisationen Icann, som har det yttersta ansvaret för toppdomäner öppnat upp för ansökningar från dem som vill starta nya toppdomäner.

Först ut: toppdomän .berlin

toppdomän berlin

Staden Berlin är först ute med sin satsning på stads-toppdomänen .berlin. För att det ska vara rättvist så börjar man att lotta ut domännamnen för de som har ansökt den 18 mars. Det innebär att alla har samma chans att få de korta domännamnen på 2-3 bokstäver som brukar bli värdefulla.

Fler väntas följa efter

Efter Berlin väntas flera andra städer följa efter. Inom de närmaste månaderna kommer vi att se toppdomäner från städer såsom New York, London och Paris. I nuläget är det 50 städer som står på kö för att få en egen toppdomän.  Sedan står företag på sin tur. Multinationella företag som Coca Cola, Walter Disney och Warners spås blir de första företagen att ha en egen toppdomän.

Vem som helst kan skaffa en toppdomän

Icann auktionerar ut toppdomäner under en kort period då och då. Ansökningsavgiften är satt till 1,3 miljoner kronor, så se till att spara ihop lite pengar innan dess. Komersiella toppdomäner såsom .shoes och .hotels spås blir framgångsrika i framtiden.

Vad blir konsekvenserna?

Jag tror att ortbaserade domäner kan leda till en grundläggande förändring av hur internet används. De nya toppdomänerna blir mer beskrivande än förkortningar som .org eller .com.  Vi har sett att teleoperatörer har allt svårare att tjäna pengar på telefoni och hur de sätter mer och mer hopp till positioneringstjänster. Att ha lokala toppdomäner kan vara internets motsvarande satning. Jag definitivt att lokala toppdomäner kan leda till att lokala sökningar ökar i betydande omfattning.

Att registrera ett domännamn på  .berlin kostar mellan 30-60 euro (250-550 svenska kronor) per år. Med det stora intresse som råder så väntas bara årsavgiften för domännamnen att dra in över 4 miljoner kronor redan under första året.

Mer information om toppdomäner och .berlin.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *