Få fler läsare på din blogg – Webmaster Tools

Vill du få fler läsare på din blogg? Då är Google Webmaster Tools ett utmärkt verktyg att använda sig av. Med hjälp av Google Webmaster Tools kan du stegvis sökmotoroptimera dina blogginlägg tills att läsarna strömmar in på din blogg från Google.

Detta inlägg ingår i 27 sätt att få fler besökare till din blogg på mindre än 4 minuter.

Få fler läsare på din blogg

Att synas i sökresultatet på Google är gratis marknadsföring för din blogg som kan resultera i fler besökare till din blogg. Genom att jobba med att sökoptimera sina bästa inlägg, kan man med ganska lite arbete öka sin synlighet betydligt på Google. I detta blogginlägg avslöjar jag hur jag jobbar med Googles verktyg för webbansvariga för att få fler läsare till min blogg genom att klättra i Googles sökresultat.

Så ökar jag antalet besökare till min blogg

Jag tycker att det roligaste med att ha en blogg är att skriva nya blogginlägg. Jag skriver gärna blogginlägg där jag själv lär mig någonting nytt. Det kan till exempel vara att ta reda på nya metoder för att driva trafik till sin hemsida, nya SEO-verktyg för att sökmotoroptimera sin blogg och därigenom få fler besökare till bloggen.

Med största sannolikhet finns det andra som kan dra nytta av mina nya kunskaper och tillsammans kan vi testa och dra slutsatser som förhoppningsvis leder till fler besökare.

Att få många besökare till bloggen är givetvis också kul och ett av de snabbaste sätten att få fler besökare är att förbättra innehållet i sina mest populära blogginlägg. Samtidigt är det helt klart inte lika kul att jobba med gamla blogginlägg som att skapa nytt material på bloggen. Därför prioriterar jag att jobba med de blogginlägg som snabbast kan ge mer besökare till min blogg.

fler läsare på din blogg

Guide: Så får du fler besökare till din blogg

1. Hitta dina 20 mest lästa blogginlägg

Se till att skaffa ett konto för din blogg på Googles verktyg för webbansvariga (på engelska Google Webmaster Tools). I denna guide använder jag den svenska versionen av Google Webmaster Tools. Klicka på söktrafik –> sökfrågor –> Populäraste sidorna.

Få fler läsare på din blogg sökfrågor

När du är inloggad på Google Webmaster Tools ska du klicka på Söktrafik->Sökfrågor->Populäraste sidorna för att hitta dina mest besökta sidor.

Nu bör du få fram en lista med de sidor som fått flest besökare från Google. Anledningen att jag tycker du ska jobba med att få fler besökare till de sidor som redan är mest besökta är enkla. Du får störst effekt genom att jobba med dessa sidor. Eftersom i princip alla som söker på Google klickar på de översta sökresultaten ger det betydligt mer effekt att få en av dina populäraste sidor att klättra ett steg i rankingen på Google, till exempel från position 3 till 2, istället för att jobba med att få en mindre populär sida att klättra från 80 till 50.

Jag vill här förbättra blogginlägget Kolla din placering på Google.

lista flest besökare på bloggen

Lista på några av mina populära blogginlägg. Taget från Google Webmaster Tools.

2. Vad kan du förbättra för att få fler besökare?

När du SEO-optimerar ett blogginlägg kan du försöka få fler besökare genom ett antal metoder.

  • Först kan du försöka påverka antalet visningar, det vill säga att du försöker få ditt blogginlägg att synas vid så många sökningar som möjligt.
  • Du kan förbättra blogginläggets genomsnittliga position (Gen. position), det innebär att ditt blogginlägg syns högre upp i Googles sökresultat
  • Slutligen kan du förbättra blogginläggets CTR (Click through ratio), det vill säga andelen som ser ditt blogginlägg i Google sökresultat och sedan också klickar sig in på din blogg

Du bör jobba med alla tre sakerna för att få så många läsare som möjligt till din blogg.

3. Få din blogg att synas oftare när folk söker

Genom att klicka på pilen bredvid din mest populära sida kan du få information om vad folk har sökt efter när ditt blogginlägg kommit upp i sökresultatet på Google.

Google fler läsare till din blogg

Google fler läsare till din blogg

Du kan få ditt blogginlägg att synas vid fler sökningar genom att se till att ditt blogginlägg innehåller relevanta ord och fraser. Ditt blogginlägg bör vara fylligt och verkligen täcka in ämnet du skriver om. I blogginlägget ovan handlar det om att kolla sin placering på Google. Man kan se att inlägget kommer med i sökresultatet 129 gånger när någon sökt på Google placering.

Det gäller nu att dels ha med alla dessa fraser och ord i ditt blogginlägg och dels fylla på blogginlägget med mer relevanta fraser och innehåll. Kan du hitta några synonymer till placering? Använd synonymer.se för att hitta synonymer till placering. Jag hittar flera relevanta synonymer som jag skulle kunna lägga till i texten. Till exempel skulle jag lägga till position och plats i kombination med Google.

4. Förbättra din plats i Google sökresultat

Ett av de snabbaste sätten att förbättra antalet besökare till bloggen är att få Google att förstå att just ditt blogginlägg är relevant för en fras eller ett ämne. I mitt fall ovan skulle jag vilja att min text blev mer relevant för Google placering och kolla ranking på Google. Det skulle innebära att mitt blogginlägg kommer högre upp i sökresultatet, att fler som googlar ser mitt blogginlägg i sökresultatet och förhoppningsvis att fler klickar in på min blogg och därmed får jag fler läsare. Söker någon på de fraserna som mitt blogginlägg innehåller, är det troligt att de är intresserade av att läsa det jag skrivit om på bloggen.

Hur gör jag då för att tala om för Google att mitt blogginlägg är relevant för de fraserna? Genom att använda dessa fraser i rubrikerna och löpande i texten talar jag om för Google vad mitt blogginlägg handlar om.  Eftersom mitt blogginlägg redan visats för personer som sökt på dessa fraser tycker Google redan att mitt blogginlägg är relevant för personer som söker på dessa fraser, men nu ska vi göra det ännu mer uppenbart att blogginlägget verkligen handlar om dessa fraser.

sökoptimera fler läsare till blogg

Att fetmarkera viktiga ord och fraser är ett sätt att tala om för Google att just dessa fraser/ord är viktiga i denna texten.

Det finns flera sätt att tala om för Google att du vill få fler läsare till bloggen på ett specifikt ämne. Du kan till exempel:

  • Använda det aktuella ordet regelbundet i texten
  • Använd synonymer till det aktuella ordet
  • Se till att orden är fetmarkerade eller i kursiv stil
  • Testa att lägga till ordet någon gång till

Genom att testa ovanstående, kan du steg för steg klättra i Googles sökresultat. Genom att kontinuerligt följa effekterna i Google Webmaster Tool får du direkt signaler när en förändring inte gett önskat resultat. Då är det lämpligt att korrigera tillbaka texten. Med WordPress sparas dina tidigare versioner och du kan snabbt återskapa blogginlägget som det var innan du började experimentera.

5. Få fler läsare att klicka in på din blogg

Bara för att ditt blogginlägg syns på Google innebär inte det att folk klickar in på din blogg. Ska du få många läsare till din blogg behöver du ha en spännande metabeskrivning. Metabeskrivningen är det som syns i sökresultatet på Google. Med en bra metabeskrivning får man en högre genomklicksfaktor CTR.

placering på Google

Google fetmarkerar fraser i metabeskrivningen som är identiska eller snarlika med sökorden.

Tittar vi i Webmaster Tools (se översta bilden på sidan) så kan vi se att mitt blogginlägg har en CTR på 2 %. Det innebär att om mitt blogginlägg visas vid 100 sökningar på Google så kommer i genomsnitt två personer att klicka sig in på min blogg. För att få många läsare till bloggen vill vi så klart höja CTR.  Hur hög CTR ett blogginlägg har beror dels på blogginläggets placering i sökresultatet men också på hur relevant och spännande rubrik och metabeskrivning man har.

Det är fördelaktigt att ha orden/fraserna som man syns mest för i sin metabeskrivning. Detta har kanske inte påverkan på rankingen på Google, däremot är det lättare för googlare att se ditt blogginlägg bland alla andra i sökresultatet om ditt blogginläggs metabeskrivning delvis är fetmarkerat.

Marknadsföring på internet genom SEO

Genom att använda dig av metoderna ovan får du en bra och gratis marknadsföring på internet med hjälp av SEO eller sökmotoroptimering (SEO). Det innebär att ditt blogginlägg följer Googles riktlinjer om hur man ska göra det tydligt för sökmotorn vad blogginlägget handlar om.

Genom att vara tydlig och tala om för sökmotorn vad ditt blogginlägg handlar om, kommer ditt blogginlägg att ranka högre upp i Google sökresultat. Det innebär att fler kommer att se ditt blogginlägg i sökresultatet. Ju fler som ser det, desto fler kommer också att klicka in på din blogg. Förbättrar du dessutom blogginläggets metabeskrivning kommer ännu fler att klicka in på din blogg. Ju mer du optimerar dina blogginlägg desto fler läsare på din blogg kommer du att få.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *