Hur många besökare för att tjäna pengar med Adsense?

Ska du börja tjäna pengar med Adsense så är frågan hur många besökare som krävs för att det ska vara värt besväret en befogad fråga. Hur mycket besökare behöver du, vad kan du göra för att tjäna pengar redan vid få besökare och hur kan du få ännu fler besökare och tjäna ännu mer pengar på din hemsida?

Lästips: Så mycket jag tjänar på min blogg Starta-Blogg

Massor av besökare för att tjäna pengar med AdsenseMassor av besökare för att tjäna pengar med Adsense

Många besökare krävs för att tjäna pengar med Adsense. Foto credit: Wouter Kiel

Hur många besökare behövs för att tjäna pengar med Adsense?

När du startat en blogg eller hemsida är det lätt hänt att du ganska tidigt börjar fundera på möjligheterna att börja tjäna pengar på din hemsida. Faktum är att det krävs varken speciellt många besökare eller omfattande innehåll för att Google Adsense ska godkänna dig som annonsör. Det finns dock några aspekter du bör fundera på innan du börjar implementera Adsenseannonser i ett tidigt skede.

 1. Ditt primära fokus i ett tidigt skede bör vara att skapa riktigt grymt innehåll och bygga upp en trogen läsararskara. Att börja med Googles annonser kommer ta bort ditt fokus från att skapa grymt innehåll och ska vi vara helt ärligt så kommer troligtvis annonserna bara ge dig ett par kronor i månaden.
 2. Att använda reklam kan minska ditt förtroendekapital och som ny bloggare är ditt förtroendekapital i princip noll. Därför kan du fråga dig om det kanske inte är bättre att satsa på att bygga upp ett förtroende först. Du och din blogg finns för att du vill säga något, för att du vill dina läsare väl och inte för att du vill tjäna pengar på annonser.
 3. För att bli framgångsrik med Adsense behöver du testa dig fram. Du måste testa olika storlekar på annonserna, placera annonserna på olika ställen på din sida och experimentera på vad som får folk att klicka på dina annonser. För att överhuvudtaget kunna testa detta krävs det en hel del besökare. Uppemot 200 unika besökare om dagen kan vara en god fingervisning på vad som krävs för att göra tillförlitliga tester.
 4. Har du inte byggt upp din sida med tillräckligt med innehåll så har du säkert inte heller speciellt mycket organisk trafik. Till organisk trafik räknas alla de som kommer till din sida via sökmotorer som Google. Dessa besökare har en mycket större tendens att klicka på annonser. Anledningen är att de som använder Google letar ofta efter en produkt eller tjänst och kanske svaret på en fråga. Då kan annonsen på din sida vara svaret på just deras bekymmer. En besökare som kommer regelbundet till din sida däremot är troligtvis bara intresserad av ditt innehåll och kommer under inga omständigheter att klicka på dina annonser.

Antalet besökare som krävs för att tjäna pengar

Hur många besökare du behöver för att tjäna pengar på Adsense beror till stor del på innehållet på din sida. Har du en sida om att köpa försäkringar så kommer helt säkert fler klicka på dina annonser än om du gör en sida om vad du äter till mellanmål. Det beror på att de som söker efter att ”köpa försäkringar” är mer benägna att klicka sig till en källa för inköp än den som vill läsa om mellanmål. Så att besökarna är mer villiga att klicka på annonsen är den ena aspekten.

Den andra är annonsörernas villighet att synas tillsammans med innehållet på din sida. Annonsörernas ultimata mål är ju att sälja mer och tjäna mer pengar på att annonsera – det betyder att de hellre visar sina annonser på sidor som är relevanta för deras verksamhet och där chansen är som störst att de säljer något. Inom till exempel försäkringar finns det många företag som vill annonsera och då drivs priserna som annonsörerna får betala upp och du tjänar mer för varje klick som görs på dina annonser. På en sida som skriver om vad du äter till mellanmål finns det troligtvis inte så många annonsörer som vill synas och därför kommer du få mindre betalt för varje klick som görs på din annons.

tjäna pengar med Adsense

Hur mycket kan du räkna med att tjäna med Adsense? Foto Credit : Julien GONG Min

Så vad kan du räkna med att tjäna?

Enligt tidigare resonemang är det antalet besökare, deras villighet att klicka på dina annonser och annonsörerna benägenhet att synas i samma sammanhang som innehållet på din sida som styr hur mycket du kommer tjäna. Vi kan dock göra lite snabb överslagsräkning för att få en större uppfattning av vad som krävs för att du ska tjäna pengar.

Antalet besökare som klickar på annonser är ganska lågt och det är extremt svårt att höja andelen.  För en normal hemsida kan man räkna med att mellan 1 % – 3 % av besökarna klickar på annonserna. Hur mycket du tjänar per klick varierar, men låt säga att du teoretiskt tjänar 1,70 kronor per klick.

Så hur många klick skulle du behöva för att tjäna 100 kronor?

100 / 1,70  ≈  59 klick

och om vi räknar med att 3 % av dina besökare klickar på dina annonser så kommer du behöva ganska många besökare innan du får ihop dina 59 klick:

59 / 0,03 ≈ 1967 besökare

Med andra ord, räkna med att du behöver 1967 besökare innan du tjänat ihop din första hundralapp.

Visst det finns sidor som får betydligt fler att klicka på annonserna och som tjänar mer per klick. Är det här första gången du funderar på att börja använda Adsense, eller har du precis börjat använda Adsense? Då ska du nog vara glad om du ens lyckas få 1% av besökarna att klicka på dina annonser. Det skulle i sin tur innebära att du kommer behöva 5900 besökare innan du tjänat ihop din första hundralapp. Tänk också på att Adsense först betalar ut pengar till ditt bankkonto när du tjänat ihop 700 kronor. Det skulle för dig i så fall betyda att du behöver ha uppemot 41 300 besökare innan du kan räkna med din första utbetalning.

Hur göra för att tjäna pengar på hemsida?

Börja inte försöka tjäna pengar med Adsense allt för tidigt. Lägg tid på att skapa riktigt bra och omfattande innehåll istället. Steg två är att få många besökare till din sida, det gör du dels genom att skapa grymt innehåll, dels genom marknadsföring. Vi har en guide med 27 olika artiklar om hur du gör för att driva trafik och besökare till din sida.

På Starta-Blogg tjänar vi pengar på annonser. Vi har bland annat annonser från Adsense. Det senaste året har vi haft cirka 10 000 besökare per månad. Varje månad har vi tjänat mellan 800 – 1500 kronor på annonser. Största delen har vi inte tjänat med Adsense. Istället har vi främst tjänat pengar på provisionsbaserade annonser – så kallad affiliatemarknadsföring.

Vi kan också rekommendera dig att använda affiliatemarknadsföring på din sida. Det finns ett tiotal nätverk som erbjuder provisionsbaserad annonsering. Tradedoubler är ett sådant nätverk. De har många av Sveriges mest kända företag och varumärken bland sina annonsörer. Känner du dina besökare väl och vet vad de gillar så är det lättare att tjäna pengar med provisionsbaserade annonser.

Vet du inte vad dina besökare gillar så är det bättre med Google Adsense. Men glöm inte att du behöver ganska många besökare för att tjäna pengar med Adsense.

Kolla också vår guide om hur du kan tjäna pengar med Adsense.

Du gillar kanske också...

6 svar

 1. Kristina skriver:

  Tack för bra info. Bekräftar det jag trodde, det blir inga annonser!

 2. Petteri skriver:

  Roliga och intressanta tips.

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Hej Petteri, kul att du uppskattar tipsen och tack för att du delade med dig :)

 3. bl skriver:

  Väldigt utförligt tips, tack! Alltid bra med kalkylexempel istället för tomma löften.

 4. Annika skriver:

  Tack för ett jättebra innehåll, jag kommer tillbaka och lär mig mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *