Din blogg | Planera innehållet på din blogg

När du bestämt dig för att skapa din egen blogg och valt en nisch för bloggen är det dags att planera innehållet på din blogg. En bra struktur och en överskådlig planering kommer att göra bloggandet roligare för dig och din blogg mer läsvärd för oss andra. Låt denna fasen ta sin tid – det har du igen när du väl har din blogg igång.

Fördelar med att planera innehållet på din blogg

En annan fördel av att planera innehållet på din blogg i ett tidigt stadie är att planeringen ofta kan visa om det finns brister i ditt ämnesval. Kanske det helt enkelt inte finns tillräckligt att skriva om eller så kan du för lite om ämnet.

Bloggens nisch eller huvudämne bör ju som jag tidigare nämnt vara något av dina intressen som du brinner för. Sedan kan underkategoriern till ditt huvudämne innehålla både grejer som du älskar, men även saker som du själv vill lära dig mer om genom att göra research och skriva artiklar om.  

Lyft även obekvämt innehåll på din blogg

Det kanske också finns anledning att ta upp sådant som du inte alls är lika förtjust i, just för att det kompletterar och breddar din åsiktsflora. En människa som ständigt är optimistisk och positiv till allt kan mista sin trovärdighet, när du lyfter upp ämnen på din blogg som du inte är intresserad av breddar du din bloggs åsikts flora.

Planeringen av min blogg

För den här bloggen som handlar om att starta en blogg är ju just att starta en blogg som är det centrala ämnet, eller nischen. Men för det finns det ju en rad olika områden som är intressanta för olika människor. Jag tänker direkt webbhotell, bloggplattformar, design, driva besökare, Adsense, affiliatemarknadsföring, stöd och hjälp i utvecklingen av bloggen, tips på andra bloggar och reflektioner av mitt egna bloggande.

Exempel från verkligheten – min blogg

När jag gjorde den initiala planeringen av starta-blogg så utgick jag från den mycket enkla skissen som du kan se på bilden nedan. I det här skedet kunde jag inte mycket om ämnet utan utgick från vad jag hade velat läsa om. Det kan du också göra när du funderar på innehållet på din blogg.

Din Blogg - planera innehållet på din blogg

Mind-map är ett bra sätt att planera innehållet på din blogg.

Planera, strukturera och reflektera över din blogg

Att sortera upp det som bilden nedan ger mig en chans att fundera ut ämnen i förväg och när jag väl är igång så kan jag stämma av och se att jag verkligen fyller på bloggen med inlägg inom alla kategorier. Det är ju viktigt både för mig själv, eftersom jag skriver om det jag själv lär mig – och vill jag att bloggen ska bli bra måste jag ju behärska alla kategorier.

Samtidigt ger uppdelningen en möjlighet för besökaren att själva sålla ut det som är intressant för henne eller honom. Exempelvis en som är väldigt skicklig på webbdesign är knappast intresserad att läsa mina designtips, men kanske intresserad av hur man driver besökare eller startar upp ett företag. Oavsett, jag änskar dig lycka till med planeringen av din blogg.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *