Så här har jag fått besökare till min blogg

En månad. 703 besökare.  Att få 703 besökare på sin blogg på en månad är ju inget svårt. Det är ju inte ens en riktig utmaning för de flesta. Bara skicka ut några statusuppdateringar på Facebook, Twitter och Linkedin – har du tillräckligt med vänner och följare så är du i mål inom några dagar. Men om du vill bygga upp allt från noll, utan att blanda in dina vänner och affärsbekanta? Hur gör du då? Det är något jag kallar en riktig utmaning! Här går vi igenom hur vi gått från ingenting till 703 besökare – du kan göra samma resa med din blogg! Så här har jag fått besökare till min blogg :

Kommentera bloggar

Det första jag började med va att kommentera några andra bloggar. Jag gjorde det sparsamt (cirka fem bloggar) och endast när jag hade något att tillföra i diskussionen kring det blogginlägg vi kommenterade. Mina kommentarer har genererat besökare, ungefär 5 besökare per kommentar vi gjort. Jag märker också skillnad mellan dagboksbloggar och ämnesbloggar. Med dagboksbloggar kommer alla besökare med detsamma, medan besökarflödet från ämnesbloggar är betydligt mer stabila. Här kan du läsa om våra råd för hur du kommenterar bloggar.

Använd Facebook

Facebook är det största sociala nätverket och därmed ett givet ställe för att försöka sprida sitt budskap. Jag har dock upplevt att aktiviteten på Facebook generellt har minskat de senaste åren. Numera har jag och de flesta av mina vänner en allt större dialog på Twitter och Instagram, och yrkesmässigt på Linkedin. Men jag kände att jag var tvungna att sätta upp en grupp för vår blogg på Facebook. Med hjälp av den kommer jag även kunna marknadsföra oss på Facebook längre fram. I dagsläget har jag ett hundratal följare på vår Facebooksida . Här har vi skrivit om hur man startar en Facebooksida och kopplar bloggen dit.

Analysera dina besökare med Google Analytics

Med hjälp av Google Analytics får du detaljerad information om till exempel hur besökare hittar din sida, vilka sidor de besöker och hur länge de stannar på din sida. Med hjälp av denna information kan du ta åtgärder och därigenom öka antalet besökare. Vi har delvis jobbat aktivt med detta. Vi jobbar till exempel med att öka antalet besökare från Google genom att sökoptimera alla inlägg och ha bra metabeskrivningar av alla våra sidor. Det har också gjort till att besökare som lämnat vår sida omgående minskat. Här kan du läsa om hur du skaffar Google analytics.

Registrera din blogg på bloggnätverk

Genom att registrera sin blogg på olika bloggnätverk kan man uppnå två saker. Du kan få besökare direkt därifrån och din ranking i Googles träfflista kan förbättras. Med åren har dock Google börjat minska värdet av att ha länkar från vissa av dessa länkkataloger. Det kan därför vara vettigt att använda länkkataloger sparsamt. Vi har registrerat starta-blogg i ett par olika länkkataloger. Här kan du se hur du lägger till din sida i bloggnärverk.

Skapa ett RSS-flöde

Att skapa ett RSS-flöde och ägna det lite kärlek har varit mycket bra för vår sida. Genom att fixa till ditt RSS-flöde kan du ge lojala besökare ett enkelt sätt att följa din blogg, men det är också ett utmärkt sätt att locka till sig nya besökare.  Får vår del räknar vi med att cirka 15 % av våra besökare kommer via vår RSS-feed. Det innebär att en  stor andel besökare till min blogg kommer via vårt flöde. Här kan du läsa mer om hur du sätter upp ett RSS-flöde på din sida.

Automatisera spridandet till sociala medier

Detta gjorde mitt bloggliv lättare, genom att de blogginlägg jag skapa spreds automatiskt i sociala medier. Här kan du läsa om hur du automatiskt postar i social medier. För oss har det varit en mycket viktigt del i att få besökare.

Använd flera olika sociala medier för att sprida din hemsida:

 • Twitter
 • Instagram
 • Youtube
 • LinkedIn
 • Facebook

Använd Twitter flitigt på rätt sätt

Twitter har varit en av de kanaler som genererat mest besökare till vår blogg. Det har också varit ett ställe där vi kunnat bygga upp ett nätverk snabbast. Här kan du läsa hur du postar smartast på Twitter för att få många besökare och här kan du läsa om hur du schemalägger tweets på Twitter.

Social Bookmarking

När Web 2.0 va senaste modeuttrycket så poppade en mängd olika social bookmarking sidor upp. Det innebär kortfattat att dina vänner rekommenderar sidor och artiklar och att du följer vänner som rekommenderar bra sidor och artiklar. Vi har faktiskt fått en hel del trafik från denna typ av sidor och rekommenderar er att sätta upp så att era blogginlägg sprids i dessa kanaler. Här kan du läsa om hur du fixar Social Bookmarking för din blogg.

Nytt material ger mer trafik

Ju mer du uppdaterar ju fler besökare får du – speciellt om du sprider det i sociala medier. Men genom en kortare analys kan du optimera så att du får så många besökare som möjligt per inlägg du skriver. Här ger vi tips hur du får mest effekt av ditt nya material. Vi har sett en tydlig trend på hur många besökare vi får för varje postat inlägg. Vi har också hittat en optimal tid på dygnet då vi postar våra inlägg för att de ska generera så många besökare till min blogg som möjligt.

Skriv dina inlägg säljande

Det finns miljontals andra bloggar – ditt material måste sticka ut för att locka läsare. Det är som är särklass viktigaste för om någon ska klicka på just din artikel är rubriken, ingressen, bilden och eventuella action words. Vi har skrivit en artikel som tipsar dig om hur du bör skriva dina inlägg. Vi på starta-blogg försöker tänka på det i varje inlägg som vi skriver – men här har vi stora möjligheter till förbättring!

Fler läsare till bloggen bild

Tidningar är duktiga på att sätta lockande rubriker

Sätt dig in i besökarens kläder

Vi skrev ett uppskattat inlägg om hur du ska göra för att sätta dig in i besökarens kläder. Hela denna process jämförde vi med en järnvägsstation. Så här gör du din blogg till en järnvägsstation. Vi försöker sätta oss in i besökarens kläder när vi skapar denna blogg. Vad vill våra besökare läsa om? Hur ska de hitta runt på vår hemsida på enklaste sätt? Det är frågor vi tänker på dagligen.

Så enkelt får du mer trafik från Google

Vi hade initialt 5 % av våra besökare från Google, men den siffran har ökat stadigt – så något rätt måste vi göra. Det är idag en betydande källa för nya besökare till min blogg. Vi skrev en artikelserie på hur man enkelt får fler besökare från Google. Den ger konkreta tips om hur man hittar sökord som många söker på, men som det finns få sidor i träffresultatet. Vi gav också tips hur du optimerar din sida för just dessa sökord.

Generera rätt besökare

Du måste ta hänsyn till vad målet med din hemsida är när du förvärvar besökare. Genom att fokusera på sökord eller sökfraser som genererar rätt besökare får du med större sannolikhet besökare som återkommer och gynnar din verksamhets syfte. Vi skrev en artikel om hur du kan generera mer trafik genom rätt besökare.

Använd andra kanaler än Google

Konkurrensen om att synas högst upp i Googles träfflistor är mördande. Därför kan det vara bra att ha i åtanke att det finns andra kanaler att få besökare ifrån. YouTube är ett lysande exempel. Söker du på ”starta blogg” på Google får du över 2 miljoner träffar, medans du bara får 4650 träffar på YouTube. För mer råd om hur du bör tänka kring YouTube finns vår artikel Marknadsför din blogg via YouTube.  Vi är listade på andra sökmotorer än Google, men vi har inte kommit så långt att vi börjat publicera filmer – än! Det kommer, håll utkik!

Skaffa länkar till din blogg

En viktig faktor att få sin blogg att synas är att få andra att länka till din sida. I inlägget Därför ska du ha länkar från andra bloggar gick vi kortfattat igenom vad du bör tänka på vid länkbygge. Vi har tyvärr inte lagt tid på att skaffa länkar till vår blogg, men vill ni ha ett länkutbyte kan ni skicka ett mail till admin@starta-blogg.se.

länkar från andra bloggar

länkar från andra bloggar

Använd dig av listor och guider

En välanvänd metod att få läsare till sin blogg är att skriva listor och guider av olika slag. Listor är oftast lättlästa och med hjälp av en lockande rubrik till exempel ”27 sätt att driva trafik till din sida på mindre än 4 minuter” kan de locka många läsare. Guider kan spänna över flera inlägg och ger såldes också en struktur i ditt bloggskrivande.  På starta-blogg har vi använt oss av både listor och guider flitigt – resultatet har varit gott vi har fått flera besökare till min blogg!  För mer information om hur du kan göra så kolla in våra tips om listor och guider.

Tappa inte besökare – skaffa en bra error 404-sida

Alla sidor bör ha en bra page not found error 404-sida. Därför skrev vi ner sju tips som vi tycker man ska tänka på när man skapar en bra 404-sida. I dagsläget använder vi oss av standard 404-sidan, men att förbättra vår 404-sida står på vår fulltecknade att-göra-lista.

Kontinuerligt förbättra dina publicerade inlägg

Ska du ha många besökare kommer alla dina publicerade inlägg att vara betydelsefulla. Därför tycker vi att du ska se till att hålla ditt populäraste inlägg uppdaterade och aktuella. Vi har gett tips om hur du bör tänka kring att förbättra dina redan publicerade inlägg. Vi försöker hålla några av våra inlägg uppdaterade, samtidigt som det är lite tidigt att säga vilka inlägg som bör uppdateras och vilka som kanske förtjänar att falla i glömska…

Ta med dig bloggen ut i riktiga livet

Du är en livslevande reklampelare för din egen blogg. Du har i ditt riktiga liv otaliga tillfällen då du har chansen att göra människor nyfikna på din blogg. Vi ger dig tips på hur du på bästa sätt kan marknadsföra din blogg offline.  I stort sätt ingen i mitt umgänge känner till denna blogg, däremot har jag teasat lite och byggt upp ett visst intresse….som jag kanske kommer utnyttja någon dag.

Har du några bra knep för att få besökare till din blogg? Dela med dig och diskutera nedan!

Du gillar kanske också...

12 svar

 1. Marielle skriver:

  Tack för dina bra tips . Här precis öppnat en blogg och håller på att få lite bra tips 😊

 2. Emelie Wass skriver:

  Mycket bra inlägg. Man fick bra tips,så nu är det bara att sätta igång :)

 3. Jenny skriver:

  Bra tips som jag kommer ha stor nytta av på min nystartade hemsida!
  Har tidigare försökt optimera mina bloggar och det hjälper verkligen att lägga ner lite extra tid på dom delarna. Nu återstår att se om siffrorna går uppåt på min hemsida. Tack för en bra blogg

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Kul att höra att du gillar bloggen! Jobba långsiktigt och du kommer se goda resultat med din blogg!

 4. Silvia skriver:

  Många bra tips!

 5. Marina skriver:

  Tack för bra tips. Jag har precis startat en blogg och jag kanske inte riktigt har kommit i gång. Men några inlägg har jag i alla fall fått till. Kommer försöka att lägga upp något varje dag. Vore kul att få något mer besökare på bloggen. Gå gärna in och titta och tyck till om den nystartade sidan.

 6. Ronja skriver:

  Grymt bra guide! Har du lust att kolla in min blogg och se vad jag kan ändra på och sådant?
  Dessutom, grattis vad roligt att de gick på så pass kort tid att få så pass många följare!

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Tack Ronja :) Nu har jag 10.000 besökare per månad så det går åt rätt håll. Jag har tittat på din blogg som jag tycker är riktigt grym och snygg! Skulle jag ändra något eller ge dig några tips som jag tror skulle leda till att du får fler besökare så är det:
   1. Skriv bättre rubriker (sök på min blogg, det finns ett blogginlägg om det). Tänk efter vad folk söker efter på Google, istället för att bara ha ”sommarlov” som rubriker, kan du ha ”10 saker jag ska göra på sommarlovet” och istället för ”Höghöhdsbana/forsränning” kanske du kan ha ”Magisk dag i Vindelälvens forsränning och Höghöjdsbana”. Lovar att du kommer få fler besökare från Google och fler som klickar in på din blogg!
   2. Jag skulle minska ner storleken på dina bilder. De är väldigt stooora och krävs väldigt mycket scrollande när man kollar på din blogg. Med mindre bilder får besökaren en mycket bättre överblick av din blogg och laddningstiden blir snabbare.

   Dessa två tips kommer du en bra bit på vägen med! Lycka till!

 7. märta skriver:

  hej bra tips. kan du kolla in min blogg och ge mig tips på hur jag ska förändra min blogg så den får mera läsare har ungefär mellan 6-30 besökare varje dag hur ska jag få mera utan att sprida den på Instagram och Facebook. snälla är tacksam för svar

 8. Annie skriver:

  Hej, riktigt bra guide ni har fått till. Jag ska ta vara på alla tipsen då jag försöker generera fler läsare till min blogg. Kolla gärna in bloggen och kom med förslag och tips. Min mail är Anli.pch@procivitas.se

 9. Sebastian skriver:

  Hej, kul att ni lyckats så bra på så pass kort tid. Och tack för de fina tipsen som ni ger ovan. Personligen finner jag det ganska så svårt att få besökare.

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Tack själv, alltid trevligt med en kommentar. Det gav dig åtminstone en ny besökare, för jag var precis inne och kolla din sajt! Spännande sida du har….Tänk på 80/20-regeln – 80 % av din tid lägger du på att blogga och de andra 20 % lägger du på marknadsföring av din blogg!

   Jag skulle satsa på att snabba upp din sida lite, tar nästan 10 sekunder att ladda (se test: !/tY9Af/www.alfahanne.com ). Installera W3 Total Cache och Smush.it – så ska du se att din laddningstid förbättras enormt!

   Sen skulle jag se till att sprida allt du skriver i sociala medier. Det du skriver om är typiskt innehåll som folk gärna sprider eller blir provocerade av och måste kommentera på sociala medier. Kolla hur du sätter upp NextScript och sprider ditt material automatiskt på sociala medier:https://www.starta-blogg.se/27-satt-att-driva-trafik-till-din-sida-pa-mindre-4-minuter-6/

   Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *