Behålla besökare – 7 tips för en bra error 404-sida

I takt med att din webbsida växer kommer det bli allt svårare att hålla koll på alla dina undersidor. Rätt som det är händer det – en besökare har kommit till en sida som inte finns och får ett error 404 page not found meddelande. Men hur bör du skräddarsy din error 404-sida för att få besökaren att stanna kvar på din sida?

Varför ser en besökare en error 404-sida?

Orsaken till att en besökare får upp en error 404-sida på din hemsida kan vara flera t.ex.

  • Google eller en annan hemsida kan ha länkat till en sida du tagit bort.
  • Du har länkat till en sida du har tagit bort.
  • Besökaren har själv skrivit in en felaktig webbadress
  • Någon har länkat till dig, men stavat fel i adressen
  • Du har länkat till en sida, men stavat fel i adressen
  • Du har förändrat mapp och kategoristrukturen på din hemsida

Så… din besökare har mötts av en error 404-sida – hur ska du då utforma din error 404-sida fler att behålla kvar besökaren?
Här får du åtta tips på saker som du absolut måste ha på din error 404-sida

error 404-sida

Skaffa dig en grym error 404-sida. Foto credit: Filicudi

1. Berätta att sidan saknas

Först och främst vill du på ett tydligt sätt berätta för besökaren att sidan de har kommit till inte är sidan de hade för avsikt att komma till. Det kan antingen göras med standardfrasen ”Sidan du sökte kunde inte hittas” eller med glimten i ögat ”ojdå, sidan du letar efter har åkt på semester”. Så länge besökaren förstår att sidan inte är den som avsågs är det okej. Och tänk på att använda ett artigt språk – besökaren är ju troligtvis besviken över att inte ha kommit till den sida vederbörande avsåg.

2. Länka till din startsida

En tydlig och välcentrerad länk till din hemsidas startsida bör du ha på din error 404-sida. Det gör det enkelt för besökaren att klicka sig vidare utan att behöva snegla på din sidas navigering.

3. Använd din hemsidas design

Det finns fortfarande sidor som bara har en i stort sett blank error 404-sida. Det gör det svårt för besökaren att klicka sig vidare inom sajten eftersom till exempel menyn inte finns tillgänglig. Säkerhetställ därför att du använder samma användargränssnitt på din error 404-sida som på övriga sidor. Dina trogna besökare kommer då att känna igen sig och nya besökare förstår direkt vilken typ av hemsida de hamnat på.

4. Ha en sökfunktion

Mitt på din error 404-sida bör du placera en sökfunktion. Det ger besökaren chansen att försöka söka sig fram till artikeln som personen ville läsa. I bästa fall kan artikeln hittas genom att söka efter den.

5. Fresta med det populäraste du har

Har du några inlägg som sticker ut från mängden och verkligen lockar mängder av besökare? Varför inte locka besökaren genom att länka till de tre populäraste inläggen du har på din sida. Sannolikheten att besökaren klickar sig vidare på din sida istället för att trycka på webbläsarens tillbakaknapp ökar.

6. Överarbeta inte sidan

Har du följt ovanstående tips så har du gett den vilsne besökaren ett handfull alternativ för att stanna kvar på din sida. Ger du besökaren för många alternativ ökar återigen risken för att personen lämnar din sida. Således är det inget bra alternativ att länka dina 20 mest populära inlägg eller hundra andra alternativ :) .

7. Strunta i annonserna

Det kan vara festande att försöka tjäna några kronor på dina vilsna besökare genom att placera några väl valda annonser på din 404-sida. Gör det inte! De få kronor du tjänar förlorar du många gånger om på att inte besökaren blir en regelbunden läsare till din sida istället.

Slutligen kan du börja fundera på varför besökare hamnar på din error 404-sida. Är det du som länkat fel på din sida är det oftast lätt att korrigera, medans om det är någon annan krävs det att den personen är villiga att ändra sin länk när du snällt påpekar att länken går till en sida som inte finns. Va försiktig med att använda en re-direct 301-sida om du inte skickar besökaren vidare till exakt den sidan som besökaren förväntat sig. Med dessa tips kommer du få en killer-404-sida som behåller dina besökare och ger dem en chans att upptäcka din hemsidas grymma innehåll! Glöm inte kolla in resten av våra tips i guiden 27 sätt att driva trafik till din sida på mindre än 4 minuter.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *