Starta-Blogg 2014 – Statistik och summering

Starta-Blogg 2014 – det är dags att summera bloggens första år med mängder av insnöad nördstatistik. Den 23 december 2013 skrev jag bloggens första blogginlägg och nu ett år senare har Starta-Blogg haft 51 417 besök.

Hur gick det till?

Starta-Blogg startar

Starta-Blogg smygstartades den 23 december 2013 då det publicerades sex blogginlägg. Ambitionen var att lära mig mer inom fyra område och summera mina lärdomar och slutsatser på Starta-Blogg. De fyra områdena var webbhotell och domäner, WordPress, SEO och att tjäna pengar på sin blogg.

starta-blogg 2014

I takt med att bloggen växte spändes bågen allt högre. För att göra det tydligt skapades en staplande mission och vision för bloggen.

Mission

Att inspirera och stötta bloggare från hela Skandinavien.

Vision

Vår vision är att vara den självklara källan för inspiration och kunskap för alla bloggare som vill lyfta sitt bloggande till en helt ny nivå.

Med missionen och visionen utstakade var det bara att sätta igång och blogga. Ganska snart märkte jag att bloggare tenderar att fasta i samma problem:

  • Hur installerar man WordPress?
  • Vad ska jag blogga om?
  • Hur får jag fler besökare?
  • osv osv

Min definition av ett bra blogginlägg blev helt enkelt att besvara ett problem jag själv haft med en lösning. Målsättningen var att skriva lösningen på ett tydligare och mer lättbegripligt sätt än alla de som redan fanns och i bästa fall tillföra någon ny aspekt.

Konceptet fungerade och tillströmningen av besökare har i princip hela tiden ökat.

Starta-Blogg 2014 månadsrapporter

Transparens var viktigt redan från början.  Dels tänkte jag att det säkert, likt mig, fanns fler som skulle tycka det var intressant att se hur jag byggde upp en ”stor” blogg från grunden och dels var det viktigt att visa resultaten av de olika metoderna som jag tipsade om på sidan.

Månadsrapporterna kom snabbt att bli några av de mest lästa blogginäggen bland återkommande besökare.

Månadsrapporter

Statistik för Starta-Blogg 2014

Här följer ett urval av data som jag tycker är intressant med mina personliga kommentarer kring dem.

Besökare

starta-blogg 2014 antal besökStarta-Blogg.se hade under året 51 547 besökare. En siffra jag är nöjd med, även om jag satte upp som mål att ha 66 000 besökare under första året. Under 2015 tror jag det kommer bli 4 gånger fler! (Prognos 220 000 besökare 2015)

Unika besökare

starta-blogg 2014 antal unika besökare

Givetvis har vi något färre unika besökare, eftersom en del besökare (som tur är) återkommer till bloggen. Spiken som syns i kurvorna kom när Kissie tipsade om Starta-Blogg och antalet besökare sköt i höjden.

Sidvisningar

starta-blogg 2014 sidvisningar

89 431 sidvisningar hade Starta-Blogg 2014. Det motsvarar 1,73 sidvisningar per besökare. Ett mått som jag inte alls fokuserat på, men som blir viktigare för mig 2015.

Bounce Rate

starta-blogg 2014 avvisningsfrekvens

Bounce Rate eller avvisningsfrekvens visar hur många procent av besökarna som högst läser ett blogginlägg och sedan lämnar bloggen. 76,48 % får gärna bli bra mycket lägre!

Tid på bloggen

starta-blogg 2014 besökslängd

Ett genomsnittsbesök på Starta-Blogg tog 1 minut och 19 sekunder under förra året. Antingen så är besökarna snabba på att läsa, eller så läser de inte alls… hehe

 

Nya besökare

starta-blogg 2014 nya besökare

72,38 % av alla besök var av nya besökare. Det andra besöken gjordes av återkommande besökare. Mycket glädjande att se att antalet återkommande besökare ökat kontinuerligt. Ökar inte de återkommande besökarna, spelar det ingen roll hur många nya besökare man får.

All statistik är hämtad från Google Analytics.

Starta-Blogg 2015starta-blogg 2015

Jag tror att alla ovanstående mått är otroligt viktiga. Samtliga mått är intimt sammankopplade. Ska jag uppnå mina mål för 2015 så måste samtliga värden förbättras. Ska jag få nöjda, återkommande besökare så måste de vilja spendera mer tid på sajten. Färre måste lämna bloggen direkt och fler måste läsa fler artiklar.

Men, det är inte läsarna som ska ändra sig. Det är jag och min blogg. Allt måste bli bättre. Mycket bättre!

Inom några dagar kommer jag att publicera målen för bloggen 2015. De kommer att vara extremt utmanande. Jag kommer också att publicera en konkret plan på hur jag ska göra för att uppnå mina mål. Jag kan redan nu hinta om mitt mål på minst 30 000 besökare under december 2015.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *