6 vanliga misstag vid sökmotoroptimering

Detta är en nästan ett år gammal video som Google publicerat. I videon besvarar Googles expert Matt Cutts frågan om vilka de 5 vanligaste misstagen vid sökmotoroptimering är?

Frågan är fortfarande så aktuell att jag vill lyfta fram videon. Du bör undvika dessa vanliga misstag vid sökmotoroptimering och istället lyssna på de goda exempel Matt Cutts ger kring sökmotoroptimering.

6 misstag vid sökoptimering

Vanliga misstag vid sökmotoroptimering

Matt Cutt (Google) diskuterar vanliga misstag vid sökmotoroptimering.

 1. Ingen egen domän

Det finns fortafarande företag och bloggar som inte har en egen domän. Att ha en egen domän innebär att din sajts webbadress består av www.ettnamnduvalt.se.

Ska du ha många besökare från Google funkar det inte att ha din blogg på nattstad eller någon andra bloggportal. Du bör istället skaffa en domän och ett webbhotell. Kostnaden är bara några hundralappar per år – en investering som betalar av sig många gånger om. Titta gärna på min sammanställning om var du kan få billigast domän och webbhotell.

2. Inte ha enkel och bra navigation

Att ha ett dåligt menysystem är ett stort misstag vid sökmotoroptimering.  Klicka runt i ditt menysystem och försäkra dig om att du kan nå alla sidor. Har du några sidor som inte går att hitta via menysystemet så ändra det genast!

Med ett tydligt menysystem blir det lättare för Google att indexera alla dina sidor och det innebär fler besökare från Google.

3. Inte inkludera rätt ord på din sida

Tänk dig själv i användarens kläder. Vilka ord skulle du söka med om du var intresserad av just det du skriver om på din sida? Se till att inkludera de orden eller meningarna på din sida.

För denna artikel kanske folk söker på vanliga misstag vid sökmotoroptimering eller vad ska man tänka på vid sökmotoroptimering? Således bör jag inkludera de fraserna på denna sidan.

3. Inte inkludera information i textformat

Matt drar exemplet om en restaurangs hemsida. Ha med hela menyn på hemsidan och se till att den är i textformat. Är menyn i PDF-format kan inte Google indexera innehållet och restaurangens hemsida kommer att gå miste om besökare.

4. Tro att du ska bygga länkar själv

Ett vanligt misstag vid sökmotoroptimering är att tro att man själv ska skapa länkar tillö sin sida. Det är helt fel! Istället ska man se till att fylla sin hemsida med intressant innehåll och sedan fundera på hur man kan marknadsföra innehållet.

Kan du skicka ut pressmedelande till tidningar och online-magasin? Har du någon smart idé kring gerillamarknadsföring som du kan göra i sociala medier? Tänk så snarare än att du själv planterar ut länkar. Det kommer göra dig framgångsrik och ge länkar till din sajt.

5. Inte ha unik titel och beskrivning

Ett annat vanligt fel vid sökmotoroptimering är att de enskilda sidors titel och beskrivning inte är ordentligt ifyllda. Testa lägga till några av dina enskilda sidor som bokmärke. När du tittar bland dina bokmärken, beskrivs dina enskilda sidor tydligt? Kan du urskilja vad respektive sida innehåller enbart utifrån titeln? Ett vanligt misstag är att inte varje sida har en unik titel. Det bör du absolut se till att ha om din sökoptimering ska vara framgångsrik

Du bör ha en bra beskrivning av varje enskild sida, den så kallade metabeskrivningen. Normalt är metabeskrivningen 156 tecken lång. Metabeskrivningen kan antingen anges separat, eller så använder Google de  första 156 bokstäverna i din text istället. Alltså är det inledningen av en text viktig. Tänk på att inledningen bör beskriva innehållet på ett intressant sätt och att inkludera ord och fraser du tror människor söker på.

6. Använder sig inte av verktygen Google tillhandahåller

Google tillhandahåller en rad verktyg som du bör använda i sökmotoroptimeringen av din hemsida. De viktigaste är Google Webmaster Tools. Jag rekommederar dig även att använda Google Analytics och Google Adwords. Den sistnämnda har  ensökordsplannerare, som visar upp hur många sökningar som görs på olika sökord och sökfraser. Det ger en bra idé om vilka ord och fraser du bör inkludera på din sajt för att få många besökare.

Matts Cutts om vanliga misstag vid sökmotoroptimering

I video tar Matt Cutts upp vanliga misstag vid sökmotoroptimering. Innehållet är inte komplicerat utan ganska mycket sunt förnuft.

Lycka till och se till att undvika dessa vanliga misstag vid sökmotoroptimering.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Timo skriver:

    Bra artikel! Jag skrev en artikel om hur du får rätt trafik till din sida, bra läsning efter din artikel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *