Negativ trend för Starta-Blogg.se

Åter dags för en ny månadsrapport om hur det går för Starta-Blogg.se. Efter flera framgångsrika månader där både antalet besökare och intäkter ökat kan vi nu konstatera att vi befinner oss i en negativ trend. Besökarantalet minskar för tredje månaden i rad och nu är frågan; klarar jag av att hålla motivationen uppe?

Trendbrott- tråkig trend för Starta-Blogg.se

Tre månader i rad med minskade besökarantal får anses vara ett trendbrott. Kanske var jag för optimistisk när jag trodde att besökarantalet skulle fortsätta öka snabbt upp till 30 000 läsare i månaden.

Samtidigt visar denna månadsrapport tydligt att jag inte heller har gjort det som krävts för att driva trafik. Jag har varken bloggat tillräckligt ofta eller varit aktiv i sociala medier till den grad som krävs. Det blir synnerligen intressant och se om jag har kraften att vända detta och återigen generera fler besökare.

Besökarantal och intäkter

I november hade Starta-Blogg 6 203 besökare (7 691) vilket är en minskning på 19 %. Det innebär att vi är tillbaka på augustimånads besökarantal. Ingen jättekatastrof, men samtidigt ett bakslag i och med att bloggen är så pass ny att man kan förvänta sig en positiv ökning av besökare.

statistik Starta-Blogg

Besökarntal och intäkter för Starta-Blogg.se.

Intäkterna minskade något mer, ner 32 % till 1 373 kronor. Intäkterna kom bland annat från affiliatenätverken Tradedoubler, Shoutly och Zanox samt från Google Adsense.

Per besök tjänade jag 22 öre och per sidvisning tjänade jag 13 öre. Intäkt per sidvisning verkar vara det mest stabila måttet. Tre av de fyra senaste månaderna har intäkterna per sidvisning legat på just 13 öre.

Hur får vi besökare?besökare till Starta-Blogg

Google står för majoriteten av månadens besök på min blogg. Mer än 80 % av mina besökare hittar till min blogg via Google. Statistiken visar att är man så pass okänd som min blogg är så krävs det att man själv är aktiv och sprider material i sociala medier för att se någon trafik där ifrån.

Ni som följer bloggen vet att jag har som mål att högst ha 75 % av min trafik från Google. Istället ser jag mycket hellre att besökarna kommer direkt, från sociala medier, från länkar och mitt nyhetsbrev. Anledningen är att risken blir för hög när alla besökare kommer från ett ställe. Vad händer om Google ändrar sin algoritm så att alla jag inte alls kommer högt upp i sökresultatet längre? Eller vad händer om svenska Google utvecklas på samma sätt som i USA? Det vill säga att majoriteten av sidorna på första sidan av Google är betalda annonser?

Målen för bloggen

Avklarade mål under november: 2 av 8

Bloggen

 • Minst 200 besökare per dag – Nej, hade som minst140 besökare en dag
 • Minst 25 % av besökarna från andra ställe än Google – Nej, endast 20 %
 • Minst 30 blogginlägg – Nej, endast 11 blogginlägg
 • Tjäna mer än i oktober- Nej, minskade med 32 %.

Social Medier

 • Twitter, 1 350 följare – Ja, 1 364 följare
 • Facebook, 35 följare – Nej, 26 följare
 • Pinterest, 400 följare – Ja, 496 följare
 • Nyhetsbrevet, 65 prenumeranter – Nej, 57 prenumeranter

Utöver att vi inte uppfyllde våra mål har mycket annat kul hänt. Vi har fått bra hjälpa av flera läsare som länkat vår blogg från sina bloggar. Bland annat har RDNY.se gjort en bloggutmaning som varit rolig att följa.

Starta-Bloggs mål december

Målen för december får vara lite mer modesta. Motivationen är inte på topp just nu, det är mörkt ute och december är typiskt en månad med många måsten både på jobbet och där hemma. Låt oss se vad vi klarar av.

Bloggen

 • Minst 150 besökare per dag
 • Minst 25 % av besökarna från andra ställe än Google
 • Minst 20 blogginlägg
 • Tjäna mer än i november

Social Medier

 • Twitter, 1 410 följare
 • Facebook, 35 följare
 • Pinterest, 600 följare
 • Nyhetsbrevet, 67 prenumeranter

Jag ser fram emot en ny månad där jag förhoppningsvis kan få in bloggen på tillväxtspåret igen. Hoppas du hänger med på färden!

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Andreas skriver:

  Kan det vara så att ni redan har skrivit så otroligt mycket så det börjar sina på saker att skriva om? Kanske börja skriva lite mer om de olika bloggverktygen? T .ex WordPress. Mer tips och tricks där. Lite mer om design och tillägg t .ex?

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Visst kan det vara så… tycker det är riktigt bra förslag och har själv en hel del idéer jag tycker ska bli spännande att skriva om! Sen har dygnet bara 24 timmar, så livet handlar mycket om att prioritera (och den senaste månaden har bloggen blivit bortprioriterad)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *