Vilket webbhotell ska jag välja för min blogg?

Läsarfråga 2. Vilket webbhotell ska jag väja för min blogg? Jag har tidigare bloggat på Nattstad men vill nu ha en egen blogg och ska välja webbhotell. Jag är ganska oteknisk och vill att det ska gå lätt. Vad tycker du? Vilket webbhotell ska jag välja för min blogg?

Topp-5

Bäst webbhotell just nu

Vilket webbhotell ska jag välja för min blogg?

Hej, tack för ditt mail och frågor. Idag är det lätt att sätta upp en blogg på de flesta webbhotell. Jag är definitivt inte speciellt teknisk, men jag skulle påstå att det inte är så mycket svårare att starta en WordPress-blogg på ett webbhotell idag än det är att skaffa en Facebook-profil.

När du ska välja ett webbhotell för din blogg skulle jag fundera på följande:

  • Vad är viktigt för dig?
  • Vilka specifikationer behöver du?
  • Användarvänlighet och support
  • Priser och kampanjer

Vad är viktigt för dig?

Har du många besökare? Har du många bilder på din blogg? Vill du kunna lyfta telefonen och få hjälp om något inte fungerar? Detta är viktiga saker att ha koll på innan du väljer ditt webbhotell.

Om det handlar om en helt ny blogg eller hemsida behöver man vanligtvis varken mycket utrymme att lagra bloggen på eller bandbredd för besökare. Som exempel kan man ta denna blogg, Starta-blogg.se, vi använder knappt 1 % av lagringsutrymmet vi betalar för, detta trots att vi börjat få fler besökare. Vi betalar alltså för bandbredd som räcker till tusentals till.

Vilka specifikationer behöver du?

Den här punkten går hand i hand med föregående. Vad behöver du av ett webbhotell? Om det är din första hemsida räcker ofta webbhotellens minsta paket väldigt långt. I de minsta paketen ingår ofta en mindre mängd lagring, bandbredd och de extra funktioner man behöver för att publicera sin hemsida. Om du ska arbeta med WordPress kan det vara bara att ha 1-klicksinstallation – men det ingår hos de allra flesta webbhotell idag.

Tänk på:

  • Webbutrymme – Hur mycket plats behöver du till din blogg? Mycket bilder och videor kräver mer plats än en blogg med endast text. Även installationen av WordPress kräver lite plats – man brukar säga att man ska räkna med ungefär 1 GB för WordPress och Plugins.
  • Trafik – Trafiken, eller bandbredden, används av dina besökare när de laddar din hemsida. Om du inte har särskilt många besökare, och inte har en hemsida med tunga filer som behöver laddas ner, kommer bandbredden som ingår i ditt webbhotell att räcka.

Användarvänlighet och support

Jag har satt upp WordPress-bloggar på Websupport och City Network. Det var lätt. Jag har också haft en hemsida hos One.com och det fungerade mycket bra.  De tre webbhotellen är lättanvända. Jag skulle gissa att de flesta webbhotell är lika lätta, men jag har ingen personlig erfarenhet av dem.

Om det är första gången du ska publicera en hemsida kan det vara bra att kolla vilken support webbhotellet erbjuder. Support över telefon kan till exempel vara viktigt om man är helt grön och vet att man kommer behöva lite hjälp och stöd på vägen.

Många webbhotell erbjuder supportforum och hjälpguider med svar på de allra vanligaste frågorna. Hos Miss Hosting kan man till exempel hitta illustrerade guider, videoguider och mycket mer som förklarar allt från hur man installerar WordPress till hur Miss Hostings Sitebuilder fungerar.

Priser och kampanjer

Webbhotellen slåss om kunderna och försöker oftast överträffa varandra i billiga kampanjer. Jag tycker att man ska välja det webbbhotell som erbjuder bäst pris för tillfället – särskilt om man ska prova att publicera sin första blogg eller hemsida.

Miss Hosting har vanligtvis riktigt bra kampanjer till nya kunder. Då kan man få deras minsta webbhotellpaket för bara några kronor per månad under det första året – det är svårslaget. Andra webbhotell med återkommande kampanjer och rabatter är One.com, Simply.com och Loopia.

Jämför webbhotell

I tabellen nedan jämför vi de minsta webbhotellpaketen från Miss Hosting, Loopia och Simply.com

Miss Hosting Loopia Simply.com
1-click-install WP Ja Ja Ja
Antal hemsidor 1 Obegränsat
Utrymme 100 GB 75 GB 10 GB
Telefonsupport Ja Ja Nej
Pris/mån från 1 SEK 39 SEK 5,30 SEK
Beställ Beställ Beställ

Mer att läsa om webbhotell

Vi har skrivit ganska många blogginlägg som kan hjälpa dig att besvara frågan Vilket webbhotell ska jag välja för min blogg?

Topp-5

Bäst webbhotell just nu

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *