Vi testar att skapa en hemsida med Wix.com

Idag tänkte jag prova att skapa hemsida med Wix.com – ett av världens mest populära publiceringsverktyg för bloggar och hemsidor. Wix har över 160 miljoner användare och är noterat på teknikbörsen Nasdaq i USA. Det gör det till ett mycket intressant alternativ till svenska bloggplattformar och andra publiceringsverktyg som WordPress.

Wix bygger på freemium. Det innebär att det är helt gratis att använda, men att du kan köpa till preumiumfunktioner som till exempel en egen domän. Plattformen är mycket användarvänlig med fokus på att det ska vara enkelt att skapa en egen hemsida. Med hjälp av färdiga designmallar och en smart drag-and-drop-funktion kan i princip vem som helst skapa mycket snygga hemsidor.

Bygg en hemsida med Wix

Att registrera sig på Wix är enkelt. Du anger ett användarnamn och lösenord och bekräftar din mail genom att öppna ett mail som Wix skickar. Du kan även registrera dig med ditt Google-konto eller Facebook-konto. Sedan är du igång och kan skapa din egna hemsida.  Det krävs alltså ingen installation eller att du måste administrera ett webbhotell. Du kommer igång direkt!

När du kommer in på Wix första gången får du svara på en rad frågor om din nya hemsida. Ska du skapa en hemsida till dig själv eller ett företag? Har du byggt hemsidor förr? Om du aldrig har byggt en hemsida förr föreslår Wix att du skapar en hemsida med hjälp av Wix ADI – då svarar du på några frågor och Wix designar en hemsida till dig. Du kan även välja att designa den helt själv med hjälp av Redigeraren.

Färdiga mallar

Konceptet bygger på att du börjar med en färdig designmall. Det finns hundratals gratis mallar att välja mellan och de ser mycket bra ut! När du bläddrar bland designerna finns det mallar anpassade för bland annat företag, e-handel, blogg, landningssidor och CV. När du valt en mall kan du börja att redigera mallen och göra det till ”din hemsida”.

Snyggt och enkelt att komma igång! Här har du chansen att hitta en design som inte alla andra använder och som både får din webbplats att se unik och proffsig ut.

Att göra sin egen hemsida utifrån en designmall påminner mycket om att använda ett enkelt bildredigeringsprogram. Du  klickar för att lägga till rubriker, bilder, knappar, rutor med mera. Du kan sedan fritt placera dem på din hemsida med drag-n-drop. Detta ger verkligen en helt annan frihet att verkligen få hemsidan precis som du vill ha den utan att behöva kunna hantera PHP-, CSS- eller HTML-kod.

Du kan även se hur din hemsida kommer att se ut om den öppnas i en mobiltelefon och anpassa den efter det mindre formatet.

App-galleri

Vill du lägga till mer avancerade funktioner på din hemsida? Ja, det är faktiskt enkelt att göra det med. På Wix App Market kan du enkelt lägga till smarta funktioner med endast ett klick. Det finns tusentals funktioner att lägga till och några som jag gillar och motsvarar funktioner på Starta-Blogg är:

 • Formulär för nyhetsbrev
 • Sociala ikoner
 • Kommentarer
 • Google Adsense (lägg in reklam och tjäna pengar på din blogg)
 • Besöksstatistik
 • Pristabeller

Även med apparna så fungerar drop-n-drag, vilket innebär att du fritt kan placera dem vart du vill på sin hemsida. Riktigt smidigt!

Publicera din hemsida

När du känner dig klar med designen är det dags att publicera din hemsida så att andra kan besöka den. Med två knapptryck ligger den ute på internet så att vem som helst kan besöka din hemsida. Du kan naturligtvis när som helst redigera din design eller skriva texter på din hemsida. Skulle du göra någon ändring som du inte gillar kan du återställa till en tidigare version av din hemsida med hjälp av sidhistorik.

Premiumfunktioner

Wix passar utmärkt för en nybörjare då det är så lätt att komma igång. Det är betydligt lättare att skapa sin hemsida med Wix än till exempel WordPress. Samtidigt finns flera anvancerade funktioner, vilket gör det möjligt för även mer erfarna bloggare och webmasters att dra nytta av Wix.

Med ett gratis konto får du en webbadress på formatet www.användarnamn.wix.com/namn. För cirka 45 svenska kronor i månaden (4,50 €) kan du koppla en egen domän till ditt konto.

På gratiskontot har du ett lagringsutrymme på 500 MB, det räcker till mellan 500-1000 blogginlägg givet att du har en bild i samtliga blogginlägg. Önskar du mer utrymme eller ta bort reklamen så kostar nästa paket cirka 85 kronor (8,50 €) i månaden.

Fördelar med Wix

Det finns många fördelar med Wix jämfört med andra bloggplattformar och publiceringsverktyg.

 • Gratis att komma igång.
 • Extremt enkelt att skapa mycket snygga hemsidor.
 • Helhetstjänst, där du får allt du behöver från en leverantör.
 • Stort och tryggt företag bakom.
 • Hög driftsäkerhet – din hemsida funkar.
 • Så många användare att du troligtvis kommer kunna hitta färdiga designer och funktioner för allt du kommer att behöva.
 • Enkelt att koppla egen domän.
 • Enkla och bra guider om du vill ha hjälp

Finns det några nackdelar med Wix?

 • Det är lite dyrare än att till exempel ha en egen domän hos ett webbhotell, men å andra sidan är det också enklare.
 • Om du använder gratisversionen får du leva med reklam från Wix på din hemsida.
 • Har du flera hemsidor och vill koppla domäner och inte ha reklam på dem måste du köpa en premiumpaket till samtliga.
 • Det finns telefonsupport, men den är engelskspråkig.
 • Det är inte så lätt att flytta sin webbsida från Wix till en annan leverantör.

Men eftersom det är gratis att testa tycker jag absolut att du ska testa att skapa en hemsida hos Wix. Jag tror chansen är stor att du blir positivt överraskad.

Och till alla svenska bloggplattformar: Ni får se upp, här är något som är betydligt bättre!

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Matilda skriver:

  Hej!
  Du skriver att det inte är så lätt att flytta sin hemsida från Wix till en annan leverantör. Vad menar du med det?
  Jag har tänkt starta en hemsida och blogg där, vill gärna kunna flytta den i framtiden. Speciellt bloggen… det ska väl funka?

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Hej Matilda, när jag säger flytta en hemsida eller blogg så menar jag att det är svårt att flytta alla sina gamla blogginlägg från Wix till en annan leverantör. Använder du WordPress kan du enkelt exportera alla dina gamla inlägg och bilder till en fil som du sedan kan ladda upp till en ny leverantör om du tex skulle byta webbhotell. Med Wix tror jag att du saknar den möjligheten.

 2. Sofia Hult skriver:

  Jag har haft ett konto där i ett år. Nu kräver de att man ska betala. Så gratis är det tydligen inte. Har min blogg just nu pån nouw.

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Hej Sofia,

   vet inte vad du har hos Wix, men deras gratisversion är gratis så länge du inte har mer än 500 MB. De flesta hemsidor är betydligt mindre än 500 MB. När jag tittar på din blogg har du väldigt mycket stora bilder i högupplösning. På Nouw går det väldigt långsamt att ladda bilderna på din blogg. Oavsett vart du bloggar, hade jag satsat på att spara bilderna i längre upplösning (72 dpi) och beskära dem innan jag laddar upp dem. Det kommer göra stor skillnad för laddningstiden för besökarna och du kommer att kunna använda gratisversionen i flera år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *