Hur gör man en hemsida? Starta hemsida idag

hur gör man en hemsida

Hur gör man en hemsida? Idag är det inte alls svårt att göra en egen hemsida. Du behöver inte ens kunna skriva en rad kod för att göra en kanonsnygg hemsida. De flesta som gör hemsidor idag använder sig av ett content management system som heter WordPress. Med WordPress får du som administrerar hemsidan ett mycket lättarbetat gränssnitt och din hemsidas besökare får se en hemsida av hög klass.

plugins wordpress

Hur gör man en hemsida med WordPress

Hur gör man en hemsida? WordPress är ungefär som att ha en Facebookprofil. Det finns en färdig layout och det är enkelt att använda. Att göra en egen hemsida kräver inte så mycket mer kunskap än så. Med WordPress blir det väldigt enkelt.

En av de stora fördelarna med att använda WordPress är att så många andra också gör det. Det innebär att det finns många som utvecklar fina och bra saker för WordPress och eftersom WordPress bygger på open source är det oftast gratis för alla oss att använda.

Hur gör man en hemsida i WordPress

Hur gör man en hemsida i WordPress? I WordPress har du möjlighet att förändra din hemsidas utseende med bara ett par knapptryckningar. Med så kallade mallar eller teman kan du enkelt förändra din hemsidas utseende helt.

En annan smart grej med WordPress är så kallade tillägg, eller plugins. Det är olika funktioner som du kan vilja lägga till på din hemsida, till exempel en gästbok, att besökaren ska kunna registrera sig för ditt nyhetsbrev, olika bildgallerier etc.

När du behöver en viss funktion på din WordPress-hemsida så söker du bara bland de tusentals tillägg som finns och när du hittar ett passande kan du installera det på din webbsida på ett par klick, utan att behöva krångla till det med kod. Enkelt och bra :)

Hur gör man en hemsida steg för steg

Du kanske undrar hur man gör en hemsida gratis? Då vill jag direkt börja med att säga att det finns inga gratis tjänster för hemsidor. Söker du på gratis hemsida kommer du att få upp en mängd företag som påstår sig erbjuda gratis hemsidor, men som i själva verket börjar ta betalt efter en initial testperiod. Det är alltid viktigt att läsa det finstilta.

Istället bör du vara beredd att lägga ett par hundra kronor per år för att ha en egen hemsida. Du skaffar en egen hemsida genom följande tre steg.

1. Webbhotell och domännamn

När du ska starta en hemsida behöver du två saker. Du behöver ett domännamn (vilket även blir din hemsidas webbadress) och du behöver ett företag som ser till att din hemsida är online och besökare kan komma in på den. Dessa tjänster tillhandahålls av så kallade webbhotell. Det finns ett dussin bra svenska webbhotell och en handfull internationella webbhotell att välja mellan.

Räkna med att betala från några hundralappar för webbhotell och ett domännamn. Ett prisvärt och pålitligt alternativ är Strato.

2. Installera WordPress

När du betalt för ditt webbhotell och ditt domännamn så brukar det ta 24 timmar innan det är aktiverat och klart för dig att använda. Alla webbhotell som vi listar på Starta-Blogg har något som kallas WordPress one-click-installer. Det innebär att det är en helt automatisk installation av WordPress som du gör genom ett eller ett fåtal musklick. Det är väldigt enkelt och tar bara några minuter och sen är du klar att börja skriva på din hemsida.

Vi har en bra guide om hur du gör en snygg WordPressblogg.

3. Börja jobba med din hemsida

Nu är det klart att börja fixa med din hemsida. Skriv texter, ladda upp bilder och fyll den med innehåll. Vill du ändra utseende så byter du bara tema och vill du lägga till nya funktioner så laddar du tillägg (plugins). Det finns tusentals teman och tillägg att välja på, och de flesta är designade av andra WordPress-användare.

Hur gör man en hemsida med .se

Hur gör man en hemsida med .se i slutet? Det är normalt för svenskspråkiga sajter att använda sig av toppdomänen .se och det kostar runt 100 kronor att köpa ett domännamn/webbadress per år.

Du skaffar ditt domännamn i samband med att du registrerar dig på ett webbhotell, till exempel. One, Miss Hosting, Inleed, EgenSajt, Loopia eller FS Data.

Hur gör man en bra webbsida

En bra webbsida ska vara lättanvänd, lätt att förstå och innehålla relevant information för dess besökare. Vi har skrivit flera artiklar på Starta-Blogg om hur man gör en bra webbsida.

Hur gör jag min hemsida sökbar

När du har gjort en hemsida i WordPress och börjat skriva texter så kommer du ganska snart vilja ha besökare. Ett av de vanligaste sätten att få besökare är via sökmotorer som Google, Bing och Yahoo. I normala fall hittar sökmotorernas robotar din webbplats ganska snart, men det kan ibland ta upp till flera månader.

Vill du snabba på processen så att din sida blir sökbar och dyker upp i sökresultatet kan du givetvis göra det. För att göra din hemsida sökbar på Google skapar du ett konto på Google Search Central och väl inloggad kan du ange din webbadress så att Google kan lägga till din webbplats.

Hur gör man en responsiv hemsida

Att en hemsida är responsiv innebär att den anpassar sig till besökarens skärmstorlek. Det är mycket viktigt för användarvänligheten att du skapar en hemsida som är responsiv. Det finns många bra responsiva WordPressteman. Det krävs egentligen inte mer av dig än att du väljer ett tema som är responsivt. Som allt annat med WordPress är det enkelt.

Hur gör man en snygg hemsida

Vad som är snyggt och inte finns det delade åsikter om, men däremot finns det ett par saker som brukar vara viktiga för att få en till snygg hemsida. Att hålla sin hemsida stilren, så att besökarens fokus kan ligga på innehållet, brukar vara viktigast. Vilken design på hemsidan du ska välja beror sen lite på vad för slags hemsida du vill ha. Det är till exempel bra om en professionell hemsida ger ett annat första intryck än en mer kreativ hemsida eller en personlig blogg. Det finns en mängd olika WordPress-teman anpassade för alla möjliga olika hemsidor, så försök hitta ett WordPress-tema som matchar din personliga smak, still och din hemsidas innehåll. 

Andra moment som är viktiga när du ska göra en snygg hemsida:

Hela Starta-Blogg handlar om att ge dig med en egen blogg eller hemsida tips så att du kan göra det absolut bästa utifrån dina förutsättningar. Vi ser fram emot att guida dig till mer än hur man gör en hemsida.

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Antoni skriver:

  Först vill jag säga att bloggen är superbra! Använder tipsen dagligen. Tyvärr kraschade min hemsida och jag kan inte komma in och redigera längre på WordPress. Har prata med mitt webbhotell men de hittar inte felet. Har inte råd att köpa en ny domän och webhotell tills jag hittade Dot tk.
  Kan man lita på dem? Det är helt gratis att skaffa domän och så men vet inte om jag vill lita på dem, vet du något om dem?

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Hej Antoni,

   tråkigt att höra att din hemsida kraschade. Istället för att skaffa nytt webbhotell och domän hade jag föreslått att du bara raderar/installerar om WordPress från webbhotellets kontrollpanel och börjar om.

   När det gäller domäner på tk, så känner jag inte till dem. Däremot när jag läser deras användarvtal så är det extremt svårt att förstå. Du verkar ha väldigt begränsade rättigheter till domänen och ’dot’ kan om din hemsida blir populär direkt ta tillbaka domänen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *