Så hittar du gratis kvalitetsbilder till din blogg

Vill du ha bilder av högkvalitét på din blogg? Och vill du att de ska vara gratis att använda? Såklart du vill, lyckligtvis finns det bra alternativ som kallas Public Domain eller Creative Commons. Bilderna är oftast helt gratis att använda och många gånger är bilderna av fantastisk kvalitet.

kvalitetsbilder gratis

Gratis bilder av typen Creative Commons

Creative Commons bilder är perfekta för bloggar. Du kan oftast (inte alltid) använda dem kostnadsfritt i blogginlägg, e-böcker och andra produkter. Du måste vara noggrann med att hänvisa till källan och säkerhetställa att du får använda bilden till kommersiella syften.

Det finns sju olika Creative Commons licenser

  1. Attribution betyder att bildens ägare låter dig använda bilden, justera den, ändra den och även använda bilden i kommersiella syften så länge du ger bildens ägare ett erkännande i form av källhänvisning. Denna typ av bilder är perfekta för bloggare för du kan använda dem i dina blogginlägg och bara källhänvisa till bildens ägare.
  2. Attribution-NonCommercial  samma typ som ovan, men du får inte använda bilden i kommersiella syften. Har du en privatblogg kan du använda bilden, däremot får du inte använda bilden i en e-bok du säljer.
  3. Attribution-NoDerivs samma typ som attribution, men du får inte modifiera eller förändra bilden. Du kan använda bilden i ett blogginlägg eller e-bok, men du får inte beskära bilden, rotera den eller förändra färgerna på fotografier med denna typ av licens.
  4. Attribution-ShareAlike betyder att du får förändra orginal bilden hur du vill för både kommersiella och icke-kommersiella syften. Du måste dock källhänvisa och du måste även låta andra använda din modifierade bild under samma villkor som du fick använda originalbilden. Det innebär att om du gör en e-bok, men denna typ av bilder, så måste du dela med dig av boken och låta dina läsare modifiera den.
  5. Attribution-NonCommercial-ShareAlike. Samma licenstyp som ovan, men får inte användas i kommersiella syften
  6. Attribution-NonCommercial-NoDerivs den mest restriktiva CC licensen, du kan använda den om du hänvisar till källan, men du får inte modifiera bilden eller använda den i kommersiella sammanhang.
  7. Zero är den minst restriktiva CC-licensen. Det innebär att du fritt får använda bilden precis hur du vill och du behöver heller inte hänvisa till källan.

Creative Commons – hitta gratis bilder

Flickr

Flickr är nog det absolut mest kända stället för bloggare att leta efter Common Creative bilder. Det kan vara bra att tänka på att inte alla bilder på Flickr är fria att använda, så du kan med fördel använda deras avancerade sökning för att filtrera bort dessa bilder.

Sökning: Du söker med ett nyckelord och det är relativt lätt att hitta

Upplösning: Bilderna går att ladda ner i flera olika upplösningar, från väldigt hög till låg.

Registering: Du behöver inte registrera dig för att få tillgång till bilderna

Källhänvisning: Alla bilder har olika licenser, så var noga med att kontrollera vad som gäller för varje bild innan du använder den.

bilder flikr

Enkel sökfunktion på Flickr gör det lätt att hitta bilderna du letar efter.

TinEye

Ett av de häftiga sätten att söka efter bilder på Flickr som du bara måste känna till är TinEye. Det är en häftig sökmotor som låter sig sortera bilder efter vilka färger bilden innehåller snarare än vad bilden föreställer. Du ställer in vilka färger du vill att bilden ska innehålla och TinEye sortera direkt fram Creative Commons bilder från Flickr som matchar din sökning.

Sökning: Du söker med en färgkarta. Du kan addera upp till fem färger i din sökning

Upplösning: Bilderna går att ladda ner i flera olika upplösningar, från väldigt hög till låg.

Registering: Du behöver inte registrera dig för att få tillgång till bilderna

Källhänvisning: Alla bilder har olika licenser, så var noga med att kontrollera vad som gäller för varje bild innan du använder den.

TinEye bilder

På TinEye söker du bilder efter färger. Ovan kan du se en sökning i tre steg där vi adderar blå, orange och slutligen rosa i vår bildsökning. Perfekt om du vill ha bilder som passar in i din bloggs färgschema.

EveryStockPhoto

EveryStockPhoto är en sökmotor som låter dig söka i flera databaser med bilder. I princip indexerar de alla bildleverantörer som erbjuder gratisbilder. Det innebär att du har ett enormt utbud och många olika sökfunktioner vilket gör det lätt att hitta just den rätta bilden för ditt behov. Du kan bland annat söka med ord och vilket format bilden ska vara i (landscape/högkant).

Sökning: Deras avancerade sökning ger dig flera sökalternativ

Upplösning: De flesta bilder finns i mycket hög upplösning

Registering: De flesta bilderna kräver inte att du registrerar dig

Källhänvisning: Finns bilder med olika licenser. I den avancerade sökningen kan du ange vilken typ av licens du vill ha.

everystockphoto bildsök

Everystockphoto bildsök är en av de bästa för att hitta just den rätta bilden på dina behov.

CreativeCommons.org

Creative Commons är en licensform med generös upphovsrätt. På deras hemsida går det att hitta mycket information om vad de olika licenstyperna innebär. Sidan har också en sökmotor där du kan söka igenom 882 miljoner CC-licencierade saker såsom bilder, musik och videor.

Sökning: Sökningen görs genom t.ex. Flickr databas

Upplösning: Du kan oftast hitta bilder i hög upplösning

Registering: Du behöver inte registrera dig

Källhänvisning: Var noga med att kontrollera vilken licenstyp bilden har innan du använder den.

Gratis bilder av typen Public Domain

Bilder av typen Public Domain har antingen tidigare haft en upphovsrätt, men som nu gått ut eller så har ägaren av bilden helt enkelt valt att helt fritt dela med sig av sin bild och avsagt sig sina rättigheter till verket. Detta motsvarar också licensen som Creative Common kallar för Public Domain CC0.

Det innebär att du helt fritt kan använda dig av de här bilderna och modifiera dem helt efter ditt eget tycke eller smak. Du behöver inte heller på något sätt göra någon källhänvisning.

Det som kan vara bra att tänka på är att vara försiktigt att använda bilder som innehåller produkter, modeller eller varumärken.

Unsplash

Unsplash är en helt fantastisk samling av gratis bilder som är mycket proffesionella. Var tionde dag läggs tio nya bilder till på sidan och du får fritt använda bilderna hur du vill eftersom samtliga är Public Domain.

Sökning: Det går tyvärr inte att söka på bilder, utan du får scrolla igenom alla bilder

Upplösning: Alla bilder är i hög upplösning

Registering: Du behöver inte registera dig

Källhänvisning: Behövs ej

unsplash public domain bilder

Fyra bilder från Unsplash som är helt gratis att använda, helt utan källhänvisning.

New Old Stock

På New Old Stock läggs nya bilder till varje vecka. Vad som är intressant med dessa bilder är att det är gamla vintage bilder som inte längre har några begränsningar när det gäller upphovsrätten utan är fria att använda. Du hittar många bilder från 1900-talet här, bilder som du(av uppenbar anledning) inte själv kan fotografera.

Sökning: Går inte att söka, du får scrolla igenom bilderna

Upplösning: Alla bilder är i hög upplösning

Registering: Krävs ingen registrering

Källhänvisning: Bilderna är fria att använda utan källhänvisning

gratis bilder new old stock photo

Vintagebilder från New Old Stock, gratis för dig att använda hur du vill.

Pixabay

Pixabay har verkligen hur många bilder och fotografier som helst. Alla deras bilder är av licenstypen CC0, vilket innebär att du kan använda bilderna fritt, precis hur du vill. Pixabay har en fantastiskt bra sökmotor och du kan ladda ner bilden i valfri storlek.

Sökning: Går att söka efter kategori, men även inkludera färg och format på bilden

Upplösning: Du kan själv välja vilken upplösning du ska ladda ner

Registering: Behöver inte registrera dig, men det går snabbare om du är registrerad

Källhänvisning: Du kan använda bilderna fritt.

bilder pixabay

En sökning på Pixabay efter landskap med gula inslag resulterade i alla dessa härliga bilder. Samtliga med CC0-licens vilket innebär att de är helt fria att använda.

Vi hoppas du fått viss hjälp att hitta bilder som passar till din blogg.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *