22 fantastiska bildbanker – gratis bilder på nätet

bildbanker gratis bilder

En bild säger mer än tusen ord och är en viktig del av en snygg webbdesign. Dela-med-dig-trenden har alltid varit stark på internet och på senare år har den bara växt sig ännu starkare. Nu finns det flera professionella fotografer som gratis och helt utan motkrav delar med sig av sina fotografier. Dessa gratisbilder skall du absolut använda dig av!

Jag har försökt att sammanställa gratis bildbanker med bilder som är så snygga att du direkt kommer att vilja använda dem på din webbsida. Och bäst av allt – samtliga bilder är helt gratis att använda. Det är riktigt bra!

Majoriteten av nedanstående bilder är publicerade under creative commons licensen public domain, vilket innebär att du kan kopiera, modifiera och publicera bilder fritt, även i kommersiella sammanhang utan medgivande. Detta är en stor fördel för sig som arbetar med bilder på Internet. Att använda dessa bilder helt gratis är en fantastisk möjlighet!

Börja med att lära dig mer om att använda gratis bilder så att du inte råkar illa ut!

Unsplash

Kanske en av de bästa bildbanker online? En otrolig samling högupplösta bilder som du kan använda gratis på dina hemsidor eller bloggar. Kvaliteten är riktigt hög på dessa bilder och det finns mängder med fina gratisbilder.

Unsplash är min absoluta favoritsajt för att hitta helt otroligt fina fotografier att använda på mina webbplatser. Var tionde dag publiceras tio nya foton som är helt fria för dig att använda under creative commons public domain license. Använd dessa bilder och gör din blogg till en snyggare sajt! Med rätt bilder lyfter din sajt!

unsplash bildbank

StockSnap.io

StockSnap är en gigantisk bildbank med otroligt vackra, gratis stock bilder. Bilderna som publiceras väljs noggrant ut, bara det bästa bilderna i högupplösning passerar nålsögat. Detta är en som sagt en stor bildbank med vackra och fina bilder. Egentligen fantastiskt att fotograferna delar ut sina fina bilder så du och jag kan använda dem gratis.

Alla bilder är fria att använda under Creative Commons CC0 och kräver ingen källhänvisning. Nya bilder publiceras varje vecka i bildbanken. In och kika direkt!

stocksnap bildbanker

Gratisography

Helt sjukt snygga högupplösta bilder publiceras varje vecka i Gratisography’s bildbank. Bilderna är fria att använda i såväl privata som kommersiella projekt. Just att du får använda dem i dina kommersiella projekt är riktigt bra! Många bildbanker har dessa villkor och det skall man absolut utnyttja om man kan. Bilder för företagare brukar annars vara dyra.

Alla bilder är tagna av Ryan McGuire som helt avsagt sig upphovsrätten till bilderna – helt fria bilder för dig att använda fritt på din blogg. Passa på!

gratisography bildbanken

New Old Stock

New Old Stock är en helt gratis bildbank där man publicerar vintage bilder från publika arkiv. Alla bilder ska vara så gamla att upphovsrätten är förbrukad och bilderna blir därmed fria att använda hur man vill. Finns många sjyssta gamla bilder inne på sajten. Vill man inte använda gamla bilder kan man ändå göra en djupdykning bland alla gratisbilder och förundras över hur det såg ut förr i världen.

Det publiceras nya bilder varje vecka och är du ute efter äldre gratis bilder är detta rätt ställe. Det finns som sagt en mängd med coola och snygga gratisbilder från gamla vackra och hänförande miljöer.

new old stock

SplitShire

Splitshire en samling av fantastiska fotografier tagna av Daniel Nanescu, som själv är en webbdesigner som tröttnade på att leta efter gratis bilder som du fritt får modifiera. Splitshire är en superb samling av gratis bilder på nätet, som du fritt får modifiera efter tycke och smak.

Såväl privat personer som företag kan använda bilderna fritt. Som företagare bör du som sagt se till att få ner kostnaderna vad gäller bilder på din hemsida eller i din webbshop. Bra att du även får förändra bilderna utan att det skapar problem för dig.

bilderbank SplitShire

Little Visuals

Little Visuals är en gratis bildbank som varje vecka släpper sju gratis bilder med creative commons public domain licens – det vill säga du kan använda bilderna fritt. Fria bilder är det bästa helt klart. det är annars dyrt att låta en professionell fotograf ta bilder eller köpa dem via en bildbyrå.

Du har också möjlighet att registrera din epost och varje vecka få sju högupplösta bilder skickade till din mail. Detta underlättar så du slipper gå till deras sajt för att se de nya bilder som släpps. Nya gratisbilder rätt in till din epost.

littlevisuals gratis bilder

Life of Pix

Life of Pix är en bildbank skapad av Leeroy creative agency. Varje vecka publiceras högupplösta, royaltyfria bilder. De har även en systersajt, där du kan ladda ner gratisvideos till dina hemsidor. Man få ha upp till 10 videos per sajt. Även dessa är gratis att använda både för dig som företagare och privatperson.

gratis bildbank lifeofpix

Pixabay

Pixabay är en bildbank med över 300 000 public domain fotografier, ritningar och vektorer som är helt fria för dig att använda. Du kan använda bilderna offline/online och i kommersiellt bruk. Detta är en av de sajter för gratisbilder jag själv använt mig mycket av det gångna året. Det finns ju helt klart andra minst lika bra sajter för bilder, men jag hamnar ofta hos Pixabay.

pixabay bildbank

Picjumbo

Picjumbo är en bra kollektion av högupplösta bilder gratis att använda.  Här finns hundratals royaltyfria bilder som du kan använda fritt. Fotografierna är indelade i kategorier såsom djurbilder, arkitektur, julbilder, företagsbilder mm.

gratis bilder på nätet picjumbo

Getrefe

Getrefe är en samlingssida med gratis bilder från bildbanker online. De flesta bilder har ett teknik som röd tråd. Bilderna är gratis att använda fritt för både privat och kommersiellt bruk. Du kan även sälja dina bilder på denna sidan och få betalt för de bilder som säljs online. Kanske kan vara något att kolla upp ifall du har tagit fina bilder själv.

getrefe bildbanker

Lock & Stock Photos

Lock & Stock Photos är en bildbank skapad av AJ Montpetit som delar med sig av gratis bilder under Creative commons Attribution-ShareALike.

stockphotos bildbanker

Snapwire Snaps

En bra källa för handplockade gratis bilder på nätet är Snapwire Snaps. Varje vecka läggs sju nya bilder ut. Bilderna är royaltyfria och går att använda kommersiellt. Det betyder som du säkert vet att du får använda dessa bilder både på din privata hemsida men även på din företagssida.

snapwiresnaps

Jay Mantri

Varje vecka publiceras sju nya bilder Jay Mantris gratis bildbank. Bilderna har licenstypen creative commons CC0, vilket innebär att du fritt kan använda bilderna på de sätt du vill. In och ta dig en titt på deras bildbank.

jaymantri

Cupcake – a photographer’s treat

Svenske fotografen Jonas Nilsson Lee delar frikostig med sig av sina bilder i en helt svensk bildbank. På Cupcake hittar du fantastiska bilder under creative commons licenstyp CC0. Här kan du bland annat hitta otroligt fina bilder från svenska landskap och städer. Riktigt fina svenska bilder om man säger så.

cupcake bildbank

Ultra HD Wallpapers

På Ultra HD Wallpapers kan du hitta gratis bilder som du kan använda fritt. Bildbanken består av gratis bakgrundsbilder, vilket är bilder i mycket hög upplösning. Bilderna är dock publicerade under licenstyp CC0, vilket innebär att du kan publicera dem fritt på din hemsida. Riktigt coola bilder!

public domain photos

Kaboompics.com

Ännu en av alla bildbanker på nätet med gratis bilder för företag och privatpersoner. Det publiceras nya gratis högupplösta bilder dagligen. Även här kan du få bilder via din mail.

kaboompics bildbank

Foodie’s feed

Foodie’s feed är precis som det låter en bildbank för foodies. Du kan ladda ner högupplösta matbilder fria att använda på nätet eller i tryckmaterial. Underbart fina bilder på alla former av mat, desserter och annat hittar du här i denna bildbank för matintresserade. Klart värd att titta in på ifall du arbetar med en matblogg eller receptsida.

gratis matbilder

Stockpic

Stockpic är en bildbank med gratis bilder fria att använda på din hemsida eller blogg. Varannan vecka publiceras tio nya foton. Perfekt webbsida att hitta både roliga och vackra bilder. Du skriver upp dig på deras emaillista så får du bilder var 14:e dag gratis till din epost.

stockpic bildbanker

Skitterphoto

Skitterphoto är en bildbank med fria bilder på internet. Dagligen laddar de upp en ny bild som du fritt kan använda enligt creative commons CC0. Bilderna är även här indelade i kategorier så att det skall vara lätt att hitta rätt gratisbild till din bloggpost, din webbshop eller hemsida. det står även hur många gånger varje bild har laddats ner, så du ser enkelt vilka bilder som är populära att använda.

bildbanker skitterphoto

Free Nature Stock

Free Nature Stock är en bildbank med gratis högupplösta bilder som du kan använda fritt enligt CC0. Bilderna är vackra naturbilder tagna av naturfotografer. Det finns verkligen många fina och hisnande bilder på naturen och på djur här inne. Absolut värt att kolla in ifall du behöver gratisbilder som är relaterade till djur och natur.

freenaturestock bildbank

 

Designer Pics

Designers Pic är en bildbank med bilder gratis att använda fritt. Bilderna är högupplösta och mer åt det artistiska hållet. Även här är allt indelat i kategorier så det är enklare att hitta rätt bild för dig och din blogg eller sajt.

gratis designerpics

Grizzlybear.se

En ny bildbank med högupplösta fotografier tagna i Sverige av fotografen Jonathan Petersson. Samtliga är upplagda under Creative Commons Zero, vilket innebär att du får använda och modifiera bilderna fritt. Bland bilderna märks såväl vackra svenska landskap och skogar samt stadsmiljöer. Just nu i skrivande stund blev jag glad av att se alla dessa vackra svenska miljöer. Klart värt ett besök när du letar efter bilder till din hemsida.

bildbank bild

Att tänka på kring bildbanker med gratis bilder på nätet

Jag är själv förvånad av det utbud av fantastiska bilder som finns tillgängliga i dessa bildbanker – helt gratis att använda på din hemsida, din blogg eller ditt nästa projekt. Det är som jag nämnt här ovan helt klart värt att ta sig tid att leta runt efter vackra och användbara gratisbilder till din blogg, hemsida eller webbshop.

Jag skulle som sagt vilja rekommendera dig att bläddra runt i dessa bildbanker och börja använda dig av fler bilder på din blogg. Många av dessa gratis bilder kan höja det visuella intrycket av din blogg till en helt ny nivå. Bilder får ofta dina besökare att både läsa mer i dina bloggposter och artiklar samt stanna kvar längre på din sajt.

De sägs även öka försäljningen i din webbshop ifall du har en sådan.  Bilder har en stor inverkan på oss på flera plan.

Hur gör du för att hitta bilder till din blogg? Och har jag missat någon bildbank som förtjänar att nämnas? Finns det bildbanker som är värda att läggas till i listan? Kommentera gärna!

Du gillar kanske också...

6 svar

 1. Jennifer skriver:

  Hej!

  Har du hört om Rawpixel? Vi är en av de ledande stock fotograferna i världen, och vi har nyligen startat vår egen sida, där vi lägger ut nya bilder dagligen, och dom är helt gratis. Vore kul om du ville ta en titt och lägga till oss på din lista om du tycker om vad du ser.

  Tack,

  Jennifer

 2. Anni skriver:

  Oj! Bra tips! Kände bara till ett fåtal innan. Tack!

 3. Karolina skriver:

  Thanks a lot for featuring Kaboompics!

  Best,
  Karolina :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *