Göra en egen hemsida – enkelt i 4 steg

Göra en egen hemsidaAtt göra en egen hemsida är idag varken speciellt svårt eller dyrt. Med ett par hundralappar och ett par timmar i budget kommer du långt. Vi visar dig hur du kommer längst och får mest ”Bang for the money”.

Fundera på dina behov först

Innan du sätter igång med skapa din egen webbplats kan det vara på plats att fundera över dina behov. Det kommer göra det enklare att välja leverantör för webbhotell och att förstå syftet du vill uppnå med hemsidan.

Varför? Varför vill du ha webbsidan? Vad hoppas du kunna uppnå med den? Om du inte har några begräsningar, vad tror du sidan kan åstadkomma då?

Hur? När du vet varför du vill ha sidan är det dags att tänka på hur du ska göra det. Har du sidan för att fler ska upptäcka dig, för att du ska få fler kunder eller bara för skoj?

För vem? Vem är målgruppen för din hemsida? Med hjälp av dina svar i varför och hur, bör du kunna smalna av din målgrupp. Tänk också på att en hemsida inte kan vara för alla. För vilken typ av personer kommer din hemsida vara så intressant att din hemsida blir deras förstahandsval?

Fyra steg för att göra en egen hemsida

Webbadress

Det första du måste göra är att skaffa en webbadress. Du köper adressen via så kallade godkända ombud. I Sverige finns det flera företag som är godkända ombud för att sälja webbadresser. Vill du ha en webbadress som slutar med .se kan du räkna med att få betala strax över 100 kronor per år.

Du kan köpa en webbadress hos till exempel City Network, One.com och Inleed.

Där kan du också se om just den webbadressen du vill ha är ledig. Om så inte är fallet får du fundera på om du kan förändra namnet eller använda dig av en annan ändelse t.ex .nu.

Webbhotell

Din hemsida kommer att ligga på en server som du hyr en del av. Dessa servrar tillhandahålls i paket av så kallade webbhotell.

Du betalar en årlig avgift till webbhotellet, som normalt börjar på kring 200-500 kronor per år för att få lägga upp din hemsida på ett webbhotells servrar.  I den årliga avgiften ingår i regel epostadresser och teknisk support.

City Network, One.com och Inleed är webbhotell som samtliga tillhöra marknadens mest prisvärda.

Verktyg att skapa hemsidan med

Idag finns det ett överlägset verktyg för att skapa hemsidor och det heter WordPress.

Kanske du har hört att det är ett verktyg bara för bloggar? Skitsnack säger jag! Flera av världens största webbplatser är skapade med WordPress.

WordPress är enkelt att använda, du behöver inte skriva en enda rad kod och det finns många färdiga mallar, utseeende och funktioner som du kan installera på din webbplats med ett enda knapptryck.

I princip alla webbhotell erbjuder idag en automatisk installation av WordPress. När du loggat första gången kan du oftast välja att du vill ha WordPress installerat på din hemsida.

Efter det är det bara att logga in på din WordPresshemsida och börja skapa.

Ingen hemsida utan trafik

När din sida väl är uppe är det inte säkert att det kommer några besökare för det. Du behöver en digital strategi för hur du ska locka besökare till din hemsida. Det är här sidor som Starta-Blogg kommer in.

Det finns mängder av artiklar på vår hemsida om hur du skapar en digital strategi och driver trafik till din hemsida.

Hur ser du till att du kommer med på Google? Hur kommer du högt upp i Googles sökresultat? Vilka sociala medier ska du finnas på? Hur gör du för att få dina besökare att sprida din hemsida i sociala medier och därigenom få ännu fler besökare? Hur får du andra att länka till din sida?

Saker att ta i tag i efter du gjort en egen hemsida:

Driv trafik till din sida på mindre än 4 minuter

Sociala medier

Har du några frågor så skriv en kommentar eller skicka ett mail till admin@starta-blogg.se så hjälper jag dig så gott jag kan!

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. jeanette skriver:

    så det har tagit lite tid att få poletterna att trilla ner, men nu förstår jag lite mer hur det går till. Tack för lättbegripligt språk & information, har gått igenom antal, men vet man ingeting, så tror jag många glömmer att verkligen berätta från start hur det går till, ex, jag har tagit ner alla filer från wordpress, och ska nu ordna det jag skulle gjort först…..domän&hotell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *