Underskatta inte arbetet med att ha en blogg

arbetet med att ha en bloggAtt ha en blogg tar tid. Mycket tid. Det gäller att inte underskatta tiden det tar att ha en blogg. Jag har fått ut mycket av min blogg, men jag har samtidigt fått göra uppoffringar.

Redan när jag startade Starta-Blogg var mitt fokus klart; jag ville göra något mer än att ha en blogg ”bara” för skoj skull. Jag vill starta flera bloggar inom områden som jag var intresserad av. Syftet var att jag ville lära mig mer inom de områdena och att jag trodde att jag hade min yrkesmässiga framtid inom något av de områden bloggarna skulle handla om.

9 månader senare är Starta-Blogg den enda helhjärtade bloggsatsningen jag gjort.  Det tar helt enkelt för mycket tid att blogga om något jag brinner för, speciellt med tanke på att jag har ett krävande heltidsjobb och att aktivt privatliv.

Drivkraften till att blogga får jag från tack vare några av mina läsare

Jag kan lätt se allt jag har fått ut av min blogg. Varje enskild kommentar på bloggen ser jag som en framgång. Uppskattning från läsare är en drivkraft som inte kan underskattas. Jag känner redan till en handfull människor, som jag inte kände innan jag började blogga och som jag kanske inte heller känner idag, men som finns där tillsammans med mig. De följer bloggen, kommenterar och följer oss på sociala medier. Det är för dom jag tar mig kraft att blogga dagligen och det är från dom jag får min drivkraft att fortsätta. Bland er som läser det här finns det säkert personer som känner sig träffad och till dig vill jag säga tack!

Entreprenören i mig får utlopp

En annan drivkraft som jag har, är att jag innerligt tror att man kan bygga en verksamhet kring en blogg. Det går att tjäna pengar och försörja sig på sin passion. Jag är inte där idag, men besöksstatistik och intäkter tyder på att det ska vara möjligt på sikt. Att ha en vision att arbeta mot, men samtidigt ha respekt för att framtiden är oviss. Det är också det som gör varje dag lika spännande och jag vill verkligen att denna blogg ska växa.

Arbetet med att ha en blogg tar tid…

Bloggen tar tid – betydligt mer än jag någonsin kunde tänka mig. Initialt tog det ungefär en timme för mig att färdigställa ett inlägg. På den timmen skrev jag,  korrekturläste, hittade passande bilder, formaterade inlägget och publicerade inlägget.  Utöver det tillkom all tid för att göra research, hålla sig a jour med senaste nytt, seo-optimera bloggen, optimera annonser och sköta sociala medier.

Initialt tog det ungefär en timme för mig att färdigställa ett inlägg. På den timmen skrev jag,  korrekturläste, hittade passande bilder, formaterade inlägget och publicerade inlägget.  

…speciellt med höjd ambitionsnivå för bloggen

I takt med att antalet besökare ökat och framför allt antalet återkommande besökare ökat, ökade också min ambitionsnivå. Att skriva inlägg som verkligen tillför något och inte bara är en ny version av redan 100 andra publicerade blogginlägg tar tid. Mycket tid. För att få besökare från Google räcker det långt med att bara fokusera på texten. Däremot för att behålla besökare, ge bloggen ett professionellt utseende och trovärdighet kräver fokus på så mycket mer.

Det senaste tiden har jag försökt att öka mitt fokus på att göra en visuellt mer tilltalande blogg. I det arbetet ingår allt ifrån att ta egna bilder, redigera bilder och jobba med bloggens CSS. Det tar tid.

Eget, unikt material på bloggen skapar värde

Samtidigt för att skapa unikt innehåll som bygger på egna erfarenheter, egna tester och inte använda sig av sekundär data tar tid. Mycket tid. Flera av den senaste tidens blogginlägg har tagit uppemot 3-4 timmar att sammanställa.

Värdet på att göra allt själv, innbillar jag mig själv, är stort. Det går att läsa hur en optimal tweet ska se ut på hundratals sidor. Men hur många av dessa sidor har verkligen kommit fram till sina slutsatser själva? Och hur många har bara baserat sitt inlägg på vad andra tidigare sagt? Att analysera hur mina följare på Twitter agerar på mina tweets ger ett stort värde för mig och jag inbillar mig att det tillför ett värde för mina läsare.

Dels är det en analys som är pinfärsk, den gjordes för bara några dagar sedan. Studien är baserad på svenska twitterföljare till skillnad från de flesta andra som utgår från engelskspråkiga. Dessutom ger den alla som som själva upplevt mina tweets en möjlighet att se om vad de upplevt stämmer överrens med mitt datamaterial.

Man behöver inte uppfinna hjulet varje gång, men ibland är det värt att försöka att försöka.

Starta-Bloggs framtid

Så vad tror jag om framtiden?  Jag tror att Starta-blogg, på dess ettårsdag i slutet av detta år, kommer att ha haft 66 000 besökare. Det innebär att besökarantalet måste fortsätta att öka kraftigt. Bara i december räknar jag med att ha 15 000 besökare. I maj 2015 räknar jag med att ha 30 000 besökare och att bloggen drar in 10 000 kronor i månaden. Jag har många idéer på sidoprojekt och andra webbsajter, men i nuläget får de stå tillbaka då jag vill lägga all min passion på denna dröm.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *