5 tips för att lyckas med bloggen – Influensers tipsar

Hur skapar man en riktigt populär blogg? En blogg som kan leda reklamintäkter, samarbeten, jobb – kanske till och med kändisskap? Det handlar mycket om tur, var du kommer ifrån och var du bor – men vissa saker kan du faktiskt påverka själv. 

Vi har samlat 5 tips från influensers om hur man skapar en kändisblogg.

1. Välj ett bra bloggnamn

Ett bra bloggnamn är riktigt viktigt om du ska lyckas med bloggen. Det måste vara kort, enkelt att komma ihåg och lätt att söka på.

Om du har en personlig blogg är ditt namn en bra start. Kenza har en av de mest lästa personliga bloggarna i Sverige – och hon har även ett kort och bra namn på den bloggen, nämligen Kenzas. Ett kort och häftigt namn som passar bra.

Googla runt efter inspiration och testa att förkorta ner ditt för- eller efternamn. Försök att ha inte mer än sex bokstäver.

2. Rätt material för att skapa en blogg

Egentligen så behöver man ju bara en mobil och en internetuppkoppling för att skapa en blogg, men om man vill producera riktigt bra och underhållande innehåll kan man behöva ett par saker till:

 • Dator – Det är lättare att producera bra innehåll med en riktigt bra dator. Om du vill satsa på bloggandet kan det vara bra att investera. Vid din dator kommer du förmodligen spendera många timmar när du bloggar.

  På datorn har du alla dina bilder, fotoredigeringsprogram, du sköter uppdateringar av bloggen, diverse sociala medier och kontakt med samarbetspartners.

 • Kamera – En kamera är otroligt viktigt. I många fall räcker mobilkameran långt, men vid vissa tillfällen kan man behöva en riktigt kamera också. Bilderna gör bloggen. Inga bilder – ingen blogg! Bilder och kvalitén på dessa är otroligt viktigt.

  Vad ska du ta bilder på? Allt som kan skapa innehåll! Dig själv, vad du äter mat och vad du köpt är några populära exempel.

 • Photoshop – Photoshop eller ett annat program för att redigera bilder kan vara en bra investering. Visst det kostar lite varje månad, men det är det värt. Bilderna är viktiga och med Photoshop kan man få rätt känsla i bilderna.

3. Hur många gånger om dagen ska man blogga?

För att få en framgångsrik blogg eller bli framgångsrik på sociala medier behöver man uppdatera ofta och konsekvent. När stora influensers som Bianca Ingrosso och Alice Stenlöf får frågan om hur man blir stor inom sociala medier är deras första svar ofta ”uppdatera mycket”. Ett par inlägg om dagen är en bra start – då blir dina läsare sugna på att gå in på din sida flera gånger om dagen för att se om du uppdaterat.

Undvik att blogga om samma ämne flera gånger om dagen. Spara i så fall det ämnet till dagen efter. Skriv upp det i telefonen så att du kommer ihåg att blogga om det dagen efter. Då har du något att blogga om dagen efter också.

4. Vad ska du blogga om?

Du ska blogga om precis allt. Vad du gör och vad du tänker och tycker. Men du måste också vara lyhörd för vad dina besökare vill läsa och se på din blogg. Dina läsare är trots allt de som kommer ta dig vidare i din bloggkarriär.

Var personlig

Bianca Ingrosso trycker på det personliga när hon tipsar om hur man blir stor på sociala medier. Personliga inlägg blandat med mode, inredning, mat eller vad man nu har för specialintresse är ett vinnande koncept. De personliga inläggen gör så att dina läsare kommer närmare dig och i bästa fall kommer de se dig som en vän eller förebild. Prata med din blogg som du pratar med dina vänner!

Du bör blogga om dig själv och vara personlig, men inte tråkig. Det får inte handla om tråkiga vardagliga händelser, utan försök att vinkla det till något roligare istället. Du behöver inte ljuga, men du väljer själv att visa de delar av ditt liv som lockar läsare.

Alice Stenlöf lyfter vikten av att hitta sin nisch. Blogga om sånt du själv tycker är roligt och intressant – då kommer förhoppningsvis dina läsare också tycka att det är spännande.

Arbeta med flera plattformar

Om man vill bli stor på sociala medier behöver man vidga sina vyer lite. Det räcker ofta inte med bara en blogg – man behöver en Instagram och en Youtube-kanal också. Att vlogga, blogga på Youtube, är ytterligare ett sätt för dina läsare att lära känna dig.

Lägg upp olika material på dina olika sociala medier och anpassa det efter publiken och plattformen. På Instagram är det mycket fokus på vackra bilder, mode och inredning – posta då mycket sånt innehåll där. På Youtube är det kanske mer fokus på det personliga som vardag, träning, matlagning – lägg fokus på den typen av innehåll där.

5. Pengar från bloggen

Att tjäna pengar på sin blogg är målet för många – särskilt om man drömmer om att driva en riktigt framgångsrik blogg. Influenser marketing är idag en av de mest populära marknadsföringsmetoderna för många företag – stora som små. Vad en influenser tipsar om kan sälja slut produkter på nolltid om influensers i fråga har en stor följarskara och ses som trovärdig och pålitlig av sina läsare. Många företag försöker dock utnyttja denna hyfsat nya strategi för marknadsföring. Därför är det viktigt att hålla koll på vad som gäller och veta sitt eget värde.

Var bestämd och håll koll på vad du tar betalt för att ha annonser på din sida. Var beredd på att företag försöker utnyttja dig som bloggare eller influenser. Företag är vana vid att förhandla, många bloggare är inte det.

Kom ihåg: Blogga inte om någons produkter bara för att du har fått en liten produkt från företaget. Du måste veta ditt värde och ta betalt för det! Reklamen är mycket, mycket mer värt än produkten du får.

Se också till att du är insatt i vilka regler och lagar som gäller för att skriva sponsrade inlägg. Får du en produkt eller betalt för att skriva ett inlägg så måste det tydligt framkomma i blogginlägget. Då slipper du att råka illa ut som till exempel Alexandra Nilsson, även känd som Kissie, gjort. Hon har blivit fälld för smygreklam på ett par inlägg hon inte märkt tillräckligt noga med att de varit sponsrade.

När du märker att det börjar gå bra för dina blogg kan det vara dags att starta ett företag. För att kunna fakturera annonsörer måste du ha ett eget företag. Precis i början kan det vara bra att starta en enskild firma, sen kan man utveckla den till ett aktiebolag om bloggen och intäkterna fortsätter att växa. Sök på Google för mer hjälp om hur du startar en enskild firma och börjar fakturera!

5 tips för att lyckas med bloggen

 1. Ha alltid med dig kameran
 2. Var inte rädd för att be folk att ta bilder på dig
 3. Skriv ner alla bra idéer
 4. Skriv om det som är inne just nu
 5. Ge inte upp, framgång kommer inte över en natt

Vi hoppas att dessa tips hjälper dig att lyckas med bloggen!

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Jan Lundberg skriver:

  En sådan insiktsfull blogg

 2. Aisha skriver:

  Jättebra tips, det här verkligen hjälpt mig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *