Egenanställning – istället för att starta eget företag

egenanställning

För ett par veckor sedan skrev jag ett blogginlägg om hur man gör för att starta ett företag och börja fakturera sina kunder. Jag har efter det fått tips om att det inte alls måste vara så komplicerat. Det finns något enklare redan idag – ett företag som heter Firmify som erbjuder egenanställning.

Vad innebär egenanställning?

Istället för att du ska starta upp ett eget företag med allt det extra arbete som det innebär kan Firmify hjälpa dig med något som kallas egenanställning.

Egenanställning är en sysselsättningsform som kan sägas ligga mitt emellan att vara anställd och att vara en egenföretagare.

Du som egenanställd sysslar med alla de roliga bitarna med din verksamhet och Firmify tar hand om de mindre roliga bitarna. Firmify fungerar som en ”arbetsgivare” och  sköter allt det administrativa såsom inbetalningar av skatter och sociala avgifter – resten betalas ut till dig som lön. Det innebär också att du kan skicka fakturor till dina kunder, utan att du behöver lägga ner så mycket tid på det.

En lösning som egenanställningen är en utmärkt lösning om du vill kunna ägna all din tid på ditt företags kärnverksamhet och syssla med det du verkligen brinner för.

Fördelar med att vara egenanställd

Det finns en rad fördelar som egenanställd:

  • Du kan koncentrera dig på affärsutveckling
  • Minskad administration
  • Du kan ta uppdrag från kunder som kräver F-skattesedel

För administrationen tar  t.ex. Firmify 5 % av fakturabeloppet och det är där du måste göra en avvägning. Hur mycket är det värt för just dig att slippa administrationen? En del person kan säkert komma fram till att det är bättre att själv sköta administrationen och behålla hela fakturabeloppet. Det du inte får glömma är att den tid du spenderar på administration är tid då du egentligen skulle kunna göra jobb som drar in pengar istället.

Är egenanställning något för dig?

För mig finns det sex självklara case då du bör överväga en egenanställning:

  • Du är beredd att betala för att slippa göra administrationen själv
  • Du har inte kunskapen kring moms, skatt etc. men vill ändå förverkliga din affärsidé
  • Du drar in mer pengar på tiden du frigör på att slippa adminjobb, än vad Firmify tar ut i administrationsavgift
  • Du har ett närliggande gigg hos en kund som kräver F-skattesedel och du hinner inte vänta på handläggningstiden för att få en egen F-skattesedel.
  • Du är en entreprenör med affärsidé i tidig fas, då är egenanställning ett bra och tryggt alternativ för att utveckla verksamheten
  • Du är arbetslös och vill kunna börja ta jobb och fakturera

Har någon av mina läsare provat att vara egenanställd?

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *