Skaffa egen e-postadress med egen domän

Om du har ett eget företag skapar det mer förtroende om du har din e-postadress på en egen domän. Även som privatperson kan det ge ett bra intryck med en professionell e-postadress. Exempelvis kan det vara bra att visa e-postadressen på ditt CV när du söker jobb men även i andra sammanhang skapar det trovärdighet och en signal om professionalism.

Topp-5

Bäst webbhotell just nu

Steg 1: Köpa domän

För att skapa dina egna e-postadresser behöver du både en domän och ett e-posthotell. Ofta köper du en domän i samband med att du köper utrymme på ett e-posthotell men det går att köpa separat.

Först måste du välja ett domännamn och även kontrollera att det är ledigt. Det görs enkelt i samband med ett köp hos e-posthotellet. Ibland kan det ta lite tid att komma fram till något som är bra och som är ledigt om ditt förstahandsval är upptaget. Det kan vara bra att även titta på andra toppdomäner än bara .se som exempelvis .com och flera andra alternativ.

Steg 2: Jämför och välj e-posthotell

När du ska välja e-posthotell finns det några saker att titta närmare på:

  • Antal e-postadresser: En del e-posthotell har begränsningar för hur många e-postadresser du kan skapa. Begränsningen gäller främst de mindre paketen de erbjuder men försök att tänka till hur många det kan bli så småningom. Då tittar du på om det finns begränsningar och i så fall vad de större paketen kan kosta när du framöver vill uppgradera.
  • Lagringsutrymme: Hur mycket lagringsutrymme e-posthotellet erbjuder kan vara viktigt om du räknar med att få och skicka mycket e-post med stort innehåll. Även om det ska vara många e-postadresser kan då spela roll.
  • Gränssnittet för webbmail: Att det är enkelt att logga in i din webbmail för att läsa e-post i din inkorg och hantera allt det du behöver göra där med administration, inställningar med mera behöver vara enkelt och smidigt.
  • Nöjda kunder: Vilket betyg e-posthotellet exempelvis har hos Trustpilot kan vara intressant. Bland de negativa recensionerna får man titta efter vad de skriver, om de skriver att tjänsten brukar vara strulig eller om de klagar på support, om nu supporten är viktig för dig.
Egen e-pstadress

Steg 3: Skapa dina egna e-postadresser

När domän och e-posthotell är betalat kan det ta några timmar innan allt är åtkomligt att administrera och skapa e-postadresser.

När du har en egen domän och ett e-posthotell kan du gå in i kontrollpanelen och skapa så många e-postadresser du vill om inte e-posthotellet har begränsningar. Exempel på hur en e-postadress kan ser bra ut är ”förnamn.efternamn@domännamnet.se”, ”kontakt@domännamnet.se”, ”support@domännamnet.se”.

Smidig webbmail för att kolla inkorgen och göra inställningar

Genom att skaffa en egen e-postadress hos ett e-posthotell kommer du åt din e-post via leverantörens webbmail om de erbjuder en sådan. Då kan du enkelt kolla dina e-postmeddelanden i din inkorg från valfri webbläsare i din mobiltelefon, dator eller surfplatta.

Du kan också göra en mängd olika inställningar som vidarebefordringar, autosvar, skapa signatur med mera.

IMAP och POP3

Det går också att använda valfri e-postklient som exempelvis Gmail och Outlook med flera genom att du gör inställningar för IMAP eller POP3 mot ditt e-postkonto.

IMAP och POP3 är standardprotokoll som låter en e-postklient få tillgång till både webbutrymmet och e-postkontot. En skillnad mellan dem är att med IMAP kan ge flera användare tillgång till samma e-postkonto samt att meddelandena ligger kvar på serven efter läsning. Med POP3 laddas i stället meddelandena ner till e-postklienten och raderas från webbservern. Därmed är IMAP ett säkrare alternativ om du vill vara säker på att hitta gamla meddelanden som du råkat radera.

Topp-5

Bäst webbhotell just nu

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *