9 widgets du bör ha i din sidebar (och 4 du inte ska ha)
Ett av de mest värdefulla utrymmen på din blogg är din sidebar. De syns på alla dina sidor och är därför mycket värdefulla i form av att få dina besökare att göra saker som du vill – till exempel klicka på reklam, anmäla sig för ditt nyhetsbrev eller fortsätta läsa dina blogginlägg.
Samtidigt kan din sidebar vara din bloggs värsta fiende. Eftersom din sidebar laddas varje gång någon besöker din sida så påverkar sidebaren din blogg laddningstid. En lång laddningstid leder lätt till att besökare tröttnar och din ranking hos Google påverkas negativt. Du vill inte heller att din läsare ska bli störd av innehållet i din sidebar – så att den slutar läsa det viktiga, nämligen innehållet på din sida.

Sidebar widgets kan vara ett bra sätt att få läsare att stanna och klicka sig vidare på din blogg – men använd widgets förnuftigt
Rensa bland dina widgets
Ok, jag ska vara ärlig. Jag vet inte hur många bloggar jag kommit in på där sidofälten är överfyllda med blinkande, irriterande och framför allt ful information. Min första tanke blir oftast: hur tänkte dom där? En blogg jag ska ta seriöst har oftast en tanke bakom vad som finns i bloggens sidebar – och visst borde du också ha det?
Jag brukar tänka så här när jag placerar widgets i min sidebar:
- Hjälper den här mig att uppnå mitt mål med bloggen?
- Hjälper den här mina läsare?
Om svaret är NEJ på någon av de två frågorna så ska den bort från mina sidebars! Så borde även du tänka! Kvalitet före kvantitet är ledordet.
Widgets du förmodligen INTE bör ha
1. Tag cloud
Helt ärligt, finns det någon som använder tag cloud när de navigerar på en blogg? Troligtvis inte! Du kommer att hjälpa dina läsare betydligt mer genom att lista din bloggs kategorier istället.

Tag Cloud – Kan ge ett rörigt intryck
2. Meta Widget
Det finns ingen widget som skriker lika mycket nybörjare som en meta widget. Det är en widget som ofta är förinstallerad och är bara till för sidans administratörer. Inte nog med att den är förbannat ful och inte bidrar med något för dina läsare – den kan dessutom ha negativa effekter på din ranking på Google.
3. Blog roll
Ok, att ha en lista på vilka bloggar du gillar kan vara ok. Det visar något om dig och vilka intressen du har. Men ärligt, vill du verkligen att en ny besökare ska kunna klicka bort från din blogg så lätt? Det är din blogg du vill att de ska läsa!
4. Senaste kommentarer
Bryr sig verkligen någon om att läsa kommentarer tagna helt ur sitt sammanhang? Kommentarer kan vara kul att läsa, men i så fall i anslutning till blogginlägget. Skippa därför att visa senaste kommentarerna på ett annat ställe – troligtvis är det bara du som tycker det är kul.

Senaste kommentarer
Har du svårt att ta bort något?
Ibland kan det vara svårt att välja bort något. Så är det naturligtvis med bloggen också. Har du svårt att ta bort något så fundera på om du kan flytta ner den till nederkanten av din blogg. Din footer är ett bra ställe att ”gömma undan” saker som inte är lika viktiga men som du ändå vill ha med. Då blir inte widgeten det första som möter din nya besökare på bloggen,
Alla bloggar är såklart också unika, kanske ovanstående widget uppfyller en viktig funktion på din blogg. Ställ dig de två frågorna och om svaren är JA, så ska du naturligtvis ha kvar widgeten i din sidebar. Allt handlar i slutändan om vad du gillar och hur du vill att din blogg ska se ut.
Widgets du förmodligen BÖR ha
1. Optin-form
Vill du ha ett nyhetsbrev som läses av många måste du givetvis ha ett väl synligt formulär där man kan registrera sig. Om du fortfarande undrar varför du bör ha ett nyhetsbrev bör du läsa det här: Använd e-post för att locka besökare och Erbjud dina besökare ett nyhetsbrev.
2. Mini-bio
Är du bloggens huvudperson eller är bloggen viktig för dig som person? Då kan du välja att ha en kort presentation av dig i din sidebar. Det stärker bloggens trovärdighet och om bloggen är bra stärker det även din trovärdighet.
3. Sociala medier-ikoner
Naturligtvis ska du hjälpa dina läsare att finna dig i sociala kanaler. Det hjälper till att öka integrationen med din lojala läsare och att driva nya besökare till din blogg. Tänk bara på att bara länka till sociala kanaler där du är aktiv och uppdaterar regelbundet. Instagram, Twitter, Facebook och Youtube kan vara bra kanaler att satsa på.
Glöm inte ditt RSS-flöde, många följer bloggar via RSS fortfarande. Läs mer om RSS-flöde i vår guide 27 sätt att driva trafik – RSS-flöde för en sida.
4. Reklam
Ok, det här beror givetvis på syftet med din blogg. Ska du tjäna pengar är såklart din sidebar ett av ställena som är mest intressant för reklam. Vad du bör tänka på är att bara ha reklam som är relevant för besökarna på din blogg. Här kan det även vara bra att tänka på kvalitet framför kvantitet. Att besöka en blogg som är fullproppad med reklam känns ofta inte lika genuint som att besöka en blogg som är väl utvald reklam.
5. Relaterade produkter
Säljer du produkter eller tjänster som är relaterade till din blogg är givetvis din sidebar ett utmärkt ställe att visa det.
6. Sociala medier-feeds
Har du flera tusentals följare på Facebook kan det faktiskt vara bra att visa vilka som följer dig på Facebook. En besökare som ser att dess vänner följer dig på Facebook är en besökare som mer troligt börjar följa dig. Det gör det även lätt för dina läsare att hitta och följa din Facebook-sida.
Du kan även visa upp ditt Instagram-flöde eller ett flöde från en annan plattform som du använder flitigt.
7. Sökruta
Search widget
Har du många blogginlägg är en sökruta ett måste. Besökare vill snabbt kunna hitta rätt information.
8. Kategorier
Din bloggs kategorier ska finnas tillgängliga på ett lättåtkomligt ställe. Det hjälper dina besökare att förstå vad du skriver om på din blogg och att hitta ämnen som de är intresserade av.
9. Dina bästa inlägg
Polpulära inlägg
Har du några blogginlägg som står ut från mängden? Kanske några som har kommenterats och lästs av hundratals? Det borde du såklart visa för dina besökare genom att lista dina mest populära inlägg.
Helhetsintrycket är viktigt
Tänk på detta när du placerar dina widgets:
- Försök att ta ett steg tillbaka och kolla på din blogg med objektiva ögon. Vad är det som får din uppmärksamhet först? Är det rätt grejer?
- Fundera på vad som är viktigast för dig och dina besökare och hur du ska göra för att det ska vara den första saken man noterar på bloggen.
- Tänk också på att separera dina widgets ordentligt så att inte allt ser ut som en enda röra. Att lämna yta orörd är underskattat och ger en tydlig avgränsning mellan dina widgets.
Meningen är att ge dina läsare ett visuellt behagligt intryck samtidigt som du uppfyller dina mål. Vad som är viktigast är en avvägning som bara du kan göra, men att ha tagit dig tid och funderat kring din sidebar är definitivt ett steg i rätt riktning.