Publicera e-bok – Därför ska du tjäna pengar på e-böcker

När Amazon släppte e-boksläsaren Kindle i USA så ändrades bokpubliceringsbranschen för all framtid. I dag är en majoritet av de böcker som säljs i USA e-böcker, och även på den svenska marknaden växer digitala böcker.

I Sverige ser man en stor boom för ljud- och e-böcker mycket på grund av prenumerationstjänster som Storytel, Nextory, BookBeat och Bokus Play. Även försäljningen av e-böcker växer. Onlinebutiker som Adlibris och Bokus säljer e-böcker som går att ladda ner direkt. Amazon, som lanserat i Sverige nyligen, har inte hoppat på e-bokståget för den svenska marknaden riktigt ännu, men är nog snart igång.

Publicera e-bok nu!

Ta du också tillvara på de fantastiska möjligheter som detta teknikskifte innebär där hela den traditionella affärsmodellen omkullkastas och du har chansen att snabbt och enkelt skapa en varaktig återkommande inkomst under lång tid framöver.

Med hjälp av till exempel Amazon Kindle Direct Publishing och Apple Books för Authors kan du enkelt publicera och sälja din egen e-bok. Amazon eller Apple erbjuder sin plattform med betalfunktioner och distribution medan du fokuserar på att skapa en säljande produkt.

Med säljplattformar som Amazon och Apple får du som författare inte alla intäkter från din bokförsäljning. Du kan räkna med att tjäna upp till 70 % av priset på boken i royalties för varje försäljning.

Läs mer om hur du publicerar och säljer en e-bok i vår guide Så säljer du din egen e-bok.

Därför ska du publicera din egen e-bok

 1. Det krävs inga investeringar för att publicera och distribuera en e-bok.
 2. Du kan dra nytta av e-böcker i flera sammanhang. Du kan sälja e-böckerna och tjäna pengar direkt, du kan bort den gratis för att marknadsföra dig och din hemsida och du kan också använda boken som lockbete, till exempel om folk prenumererar på ditt nyhetsbrev så får de en e-bok gratis.
 3. E-böcker än enklare att producera än vanliga böcker. Du skriver boken och skapar filen en enda gång, sedan kan filen säljas om och om igen.
 4. Du har inga kostnader för tryck och bindning av dina böcker.
 5. Du har inga distributionskostnader såsom frakt, lager och varuhus.
 6. Du äger alla rättigheter till din e-bok.
 7. Du kan sälja rättigheterna till din e-bok.
 8. Det är enkelt att uppdatera och korrigera en e-bok.
 9. Med moderna läsplattor så föredrar många idag att läsa böcker digitalt.
 10. Kunderna kan börja läsa din bok så fort de betalt och slipper vänta på att få boken levererad.
 11. Dina kostnader är samma oavsett om du säljer en eller en miljon böcker – vinsten är obegränsad.

Har du en idé till en e-bok? Börja utveckla din idé och skriv din bok. Möjligheterna för en e-bok är oändliga, och med rätt sälj-plattform och med rätt marknadsföring kan du nå en stor publik. Vill du ha hela vinsten från din bokförsäljning? Distribuera din e-bok via din egen hemsida eller blogg istället för via en återförsäljare som Amazon.

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Malin skriver:

  Hej!
  Skulle man ge ut sitt manus som e-bok samtidigt som man skickat in det till förlag? Eller kan det påverka hur intresserad ett förlag är av boken om den redan är ”utgiven”?

  Bästa hälsningar,
  Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *