Så säljer du din egen ebok

Vi har skrivit flera artiklar om att ge ut en ebok nu. Men hur marknadsför och säljer du din egen ebok? I detta inlägget går vi igenom olika metoder.  Det är enklare än du tror och kan ge ett välkommet och kontinuerligt tillskott i hushållskassan.

Så säljer du din egen ebok

Det finns två huvudsakliga sätt att sälja en ebok på som jag skulle rekommendera – via en erkänd digital plattform eller att sköta det själv. Det förstnämnda är enklare och ger dig möjlighet att sälja mycket mer, det sistnämnda är svårare, men du tjänar betydligt mer per bok du säljer.

Sälja eböcker via en återförsäljare

Det finns flera olika återförsäljare online där man har möjlighet att lägga upp sin egen ebok för försäljning. De största är Amazon och Apple Books.

Amazon Kindle

Amazon är kanske den största aktören när det kommer till självpublicerade eböcker. Med Amazon når man en stor marknad – vilket förstås betyder att man har en chans att nå ut till många läsare, men det är även lätt att försvinna i bruset.

Att publicera sin ebok med Amazon Kindle Direct Publishing kostar ingenting, men Amazon tar en bit av kakan för varje såld bok. Man kan få ut upp till 70 % av priset på boken i royalties, resten tar Amazon som avgift för att du använder deras plattform och verktyg. Amazon tar alltså hand om betalning och distribution av din ebok, men du behåller alla rättigheter till ditt verk.

Med Amazon kan man även publicera fysiska pocketböcker.

Läs mer om hur du publicerar och säljer din ebok med Amazon här.

Apple Books

Även Apple har en tjänst för dig som vill publicera och sälja din egen ebok – Apple Books for Authors. Boken publiceras då i Apple Books, Apples affär för eböcker. Apple sköter distribution och betalning – allt du behöver tänka på är alltså att skriva, designa och marknadsföra en riktigt bra bok. Apple har även tjänster som hjälper dig att designa och förbereda din ebok för försäljning.

För varje såld bok får du 70 % av intäkterna i royalties. Apple ger dig även möjligheter att marknadsföra din bok och erbjuda rabattkoder och andra förmåner som kanske lockar fler läsare.

Läs mer om Apple Books for Authors här.

Sälja eböcker via egen hemsida

Det andra sättet jag skulle rekommendera är att sätta upp en egen hemsida där du säljer din ebok. Det finns flera olika aspekter att ta hänsyn till då, till exempel:

  • Fundera på om du vill köpa flera domännamn med relaterade sökord varifrån du sedan dirigerar om trafiken till din sida där det går att köpa din ebok.
  • Skapa en hemsida kring boken med en så kallad landningssida där du har som mål att lyckas övertyga så många som möjligt att de ska köpa din bok.
  • Hur ska du ta betalt för boken? Du kan till exempel använda dig av Paypal.
  • Hur ska du leverera boken till köparen? Du kan till exempel använda dig av en autoresponder eller med en enklare ehandelslösning. En e-handel som Shopify kan vara en bra plattform för att sälja eböcker.
  • Marknadsför din bok genom att skriva artiklar som du postar på social medier som LinkedIn, Facebook, Instagram och Twitter. DU kan även göra material till YouTube om din bok.
  • Fundera på att köpa sökord med hjälp av Google Adwords så att du får ännu fler potentiella köpare till din hemsida

Alternativa försäljningskanaler

Det kan också vara värt att fundera på alternativa försäljningskanaler och försäljningssätt. Till exempel kan du sälja din ebok via Tradera eller bokaffärer online. Säljer du din egen ebok via Tradera så får du räkna med mer jobb, men du kan också nå tusentals potentiella kunder.

Utnyttja din ebok för marknadsföring

Ibland kan det krävas andra grepp för att tjäna pengar på din ebok. Var kreaktiv och fundera gärna på hur du vill utnyttja din färdiga ebok. Till exempel kan du tjäna mer pengar genom att:

  • Ge bort ett kapitel gratis för att locka folk att köpa boken och skapa ett intresse.
  • Skapa paket där du säljer uppdateringar av boken, paketerar boken med ytterligare böcker, produkter eller tjänster.
  • Fundera på att sälja rättigheterna till boken.

Har du redan gett ut en ebok eller funderar du på att skriva en ebok? Dela gärna med dig av dina tankar!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *