Pagerank – Vad är det? Googlealgoritm för länkar

I jakten på en hög placering i Googles sökresultat är Pagerank och den gyllene pagerankjuice som strömmar ut från dina länkar en ständigt aktuell fråga. Vi förklarar begreppen och låter Googles Matt Cutts beskriva hur det funkar närmare.

Pagerank är ett sätt för Google att ranka sajter i sökresultatet. För att lära dig mer rekommenderar jag dig att läsa på om sökmotoroptimering och sökoptimering. Det kommer hjälpa dig att få en högre placering i sökmotorer.

Vad är Pagerank?

Pagerank är en algoritm av Googles grundare Larry Page som rankar hemsidors kvalitet. Ju högre kvalitet desto högre Pagerank, vilket innebär att din sida rankas högre i Googles sökresultat.  Maximal Pagerank en sida kan ha är 10 och en nystartad sida börjar alltid på F eller 0. Pagerank kan kort förklaras med länkkraft. Ju högre värde desto starkare länkkraft som hjälper till att ranka webbsajter i sökresultatet.

Hur påverkas dina länkar av din Goolge Pagerank

När du länkar till andra hemsidor så flyter det ut gyllene Pagerank från din sida till sidan du länkar till. Ju högre Pagerank du har, desto finare Pagerank flyter ut. Denna utflytande ”saft” hjälper i sin tur den länkade hemsidan att få högre länkkraft. Med andra ord kan man säga att om många sidor med hög Pagerank länkar till dig så kommer du att få del av deras ”saft”och din sidas Pagerank kommer att öka.

Pagerank – Vad är det?

Din sida har en begränsad mängd Pagerank som fördelas jämt mellan alla dina utgående länkar. Det vill säga har du bara tio utgående länkar strömmar det betydligt mer länkkraft till respektive sida än om du har hundra utgående länkar. Har du två länkar till samma sida så strömmar det dubbelt så mycket Pagerank som till en sida du bara har en länk till.

Matt svarar också på den omdebatterade frågan om Pagerank kan strömma mellan interna länkar, det vill säga om du länkar till ett av dina blogginlägg från ett annat av dina blogginlägg, får din egen sida del av din länkkraft då? Svaret är ja!

Samtidigt poängterar Matt att om du fokuserar på att optimera hur Pagerank flyter så fokuserar du på helt fel saker. Genom att istället fokusera på att skapa unikt och bra innehåll kommer du få betydligt bättre länkkraft än genom ”juicen” som flyter i länkarna.

Min rekommendation är att se till att du har ett starkt intern länknätverk mellan dina sidor. Det får du till exempel genom att använda en plugin som föreslår relaterade sidor. I övrigt tycker jag att du ska länka på till andra sidor. Är en sida värd att länka till så är den säkert värd en skvätt av din Pagerank också. Satsa på att skriva intressant material och tänk på att sökmotoroptimera det du skriver. Då kommer du att nå framgång såsmåningom.

Kolla din hemsidas Pagerank update

Google uppdatera sidor Pagerank ibland. Du kan själv kolla vilken Pagerank din sida har genom att installera ett Crometillägg. Är din hemsida eller blogg ny så har du troligtvis värdet F. Det har alla sidor fram tills dess att Pagerank uppdateras. Då får hemsidan ett värde mellan 1-10 där ett högt värde indikerar att sidan har starka inlänkar. Det innebär att sidans utlänkar blir mycket starka och i sin tur skickar mycket Pagerank vidare.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *