3 olika metoder för att implementera Adsense

Det enklaste och vanligaste sättet för bloggare att börja tjäna pengar på sin blogg är med hjälp av Googles annonsnätverk Adsense. Men hur gör du för att implementera Adsense på din hemsida i WordPress? Det finns tre sätt att implementera Adsense – samtliga sätt att såväl fördelar som nackdelar. I detta inlägg belyser vi de olika sätten och ger tips om vilket sätt som passar dig bäst.

Sätt att implementera Adsense

Det finns idag huvudsakligen tre sätt att implementera Adsense på när du använder dig av WordPress.

  • Klistra in koden rakt av i inlägget, på sidan eller en widget.
  • Använda ett WordPresstillägg.
  • Använda funktioner i php-koden.

Det finns för- och nackdelar med alla tre sätt – det är mycket beroende på användaren vad vi tycker du ska använda.  Därför kommer vi gå igenom alla tre alternativ. Vill du veta mer om Adsense rekommenderar vi vår artikel Adsense – tjäna dina första pengar på din blogg

implementera adsense

Fundera hur du ska implementera adsense! Foto credit: espensorvik

Implementera Adsense med copy-paste

Det enklaste alternativet att visa upp annonser är att helt enkelt kopiera annonskoden och lägga in den antingen i ett inlägg, på en sida eller i en widget. Det går snabbt och är ett bra sätt om din hemsida endast kommer att bestå av ett fåtal sidor. Har du en blogg eller en mer omfattande hemsida blir det administrativt betungande att behöva kopiera och klistra kod varje gång ett nytt inlägg ska skrivas. Samma sak om du redan har massor med sidor med reklam, men vill byta ut några av annonserna mot affiliatebanner – du har då ett jättejobb framför dig då du måste gå in på varje sida och redigera koden.

Implementera Adsense med ett WordPresstillägg

Det finns många WordPresstilägg för att visa Adsense på din WordPressblogg.  DE FLESTA AVRÅDER JAG DIG FRÅN ATT ANVÄNDA, många av tilläggen nämner inte att de roterar in annonser som pluginuugivaren tjänar pengar på istället för att visa dina annonser. Därför är det enda gratis tillägg som jag litar på Ad-injection. Med Ad-injection klistrar du in annonskoden i tilläggets inställningar. Från iställningarna kan du också välja vilka av dina sidor du vill visa reklam på, var på sidorna och  hur många reklamenheter du vill visa per sida.  Det är enkelt att använda och du har många möjligheter att finputsa reklamplaceringen. Vill du använda dig av andra annonser, till exempel olika affiliateannonser, kan Ad-injection automatiskt rotera mellan dina olika annonser. Nackdelen med Ad-injection är att du får inte riktigt samma möjligheter som om du själv modifierar php-koden, till exempel skulle jag gärna kunna anpassa så att jag visar affiliateannonser när jag har ett inlägg med etiketten webbhotell.

Implementera Adsense genom funktioner i PHP-koden

Det svåraste sättet är givetvis även det som ger störst friheter. Här krävs lite programmeringskunskaper eller att du håller tungan rätt i mun när du kopierar någon annans implementation. Det är viktigt att påpeka att missar du något tecken eller klistrar in kodsnutten på fel ställe i php-koden så kommer din hemsida att krascha och du blir tvungen att radera ditt tema och ladda upp det igen via ftp. Börja med att försäkra dig om att du vet hur du raderar och laddar upp tema via ftp och ta en back-up av dina filer innan du börjar modifiera php-koden.

Funktioner i php-koden

Det bästa sättet att implementera Adsense via php-koden  är att skriva funktioner. Vad är en funktion undrar kanske du? Jo, dags för lite grundläggande programmeringskunskaper. En funktion utför en förbestämd uppgift varje gång du kallar på den. För funktioner i WordPress har de flesta teman en fil som heter Functions.php, i den filen kan du skapa funktioner som du sedan kallar på i dina blogginlägg. Exempelvis kan du skapa en funktion som heter Adsense-ad1 i Functions.php, i den funktionen lägger du anvisningar om hur annonsen ska visas och din annonskod. När du vill utnyttja funktionen skriver du bara Adsense-ad1 i ditt inlägg och annonsen kommer att visas. Vill du visa olika annonser skapar du bara fler funktioner. På detta sätt kan du administrera dina annonser från php-koden. Nackdelen är att det är lite pilligt, det tar lång tid innan man får det exakt som du vill. Börjar du modifiera php-kod är det lätt hänt att du fortsätter –  för helt plötsligt kan du modifiera dina teman exakt precis som du vill ha det… Det kanske inte låter som någon nackdel för dig, men faktum är att det tar bort ditt fokus från det viktigaste; att skapa mördande bra texter.

Hur ska du implementera Adsense?

Det går inte att säga vilket metod som är bäst för att implementera Adsense för just dig. Det finns för- och nackdelar med santliga metoder och valet av metod bör du snarare göras baserat på dina kunskaper och ambitioner. På starta-blogg.se använder vi Ad-injection för annonser i blogginlägg och på sidor, medan vi har en rak ”kopiera-och-klistra”-implementering i en widget i vänster kolumn. Huvudsaken är att du väljer en metod och kommer igång – du kommer få tillfällen att testa de andra metoderna senare.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *