Affiliatemarknadsföring – vet du hur du kan tjäna pengar?

Affiliatemarknadsföring har funnits länge omkring oss. Säkert utan att du inte ens har tänkt på det.  Affiliate är marknadsföring där relationer ställs i fokus. En chans för dig att sammanbinda de relationer du har med till exempel dina bloggläsare eller twittrare med de företag och produkter som du har en relation med. Att du sedan kan tjäna en ordentlig hacka på det gör såklart inte saken sämre.

Affiliatemarknadsföring och relationerna

Affiliatemarknadsföring handlar om relationer mellan tre olika parter, annonsörer, den som publicerar annonserna och kunderna.

affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring – relationer mellan advirtiser – publisher och consumer.

  • Advertiser – annonsör är den som har en produkt eller tjänst som den vill sälja.
  • Publisher – den som publicerar annonsen.
  • Consumer –  kunden, de som via annonsen hittar en produkt och tjänst de vill köpa.

Exempel: Internetbutik, blogg & affiliatenätverk

Låt oss ta ett exempel för att göra det lättare. En internetbutik som säljer inredningsprylar vill såklart sälja mer. Dessvärre är annonsbudgeten begränsad och man vill verkligen ha maximalt utdelning på varje krona som satsa på marknadsföring. Vad företaget då kan göra är att vända sig till ett företag som erbjuder affiliatemarknadsföring. Företag som erbjuder affiliatemarknadsföring brukar kallas affiliatenätverk eftersom de knyter samman företag som vill annonsera med hemsidor som kan publicera annonsen.

Internetbutiken vill öka försäljningen

För att fortsätta vårt exempel så vill internetbutiken som säljer inredningsprylar öka sin försäljning och vänder sig till ett företag som tillhandahåller ett affiliatenätverk.  Internetbutiken får då oftast betala en avgift till företaget bakom affiliatenätverket för att komma igång. Efter det kan internetbutiken lägga upp en mängd olika länkar, reklambanners och marknadsföringsmaterial på affiliatenätverkets webbplats.

Här kommer de så kallade publishern in i bilden, det vill säga de som har hemsidor, med besökare och med plats att visa annonserna. Vad de gör då är att bli medlem gratis i olika affiliatenätverk. På de olika affiliatenätverken finns det mängder av andra annonsörer som precis som internetbutiken som sålde inredningsprylar har lagt upp mängde med färdigt reklammaterial som publisherna kan publicera på sina hemsidor.

Bloggaren vill ge besökarna bra tips…

För någon som har en hemsida som handlar om inredning, kanske till exempel en inredningsblogg kan det vara intressant att ha några annonser och tjäna lite extra pengar.  Vad kan besökarna på en inredningsblogg vara intresserade av? Jo just det, inredningsprylar. Så personen som har inredningsbloggen tar och placerar en eller flera av de färdiga annonserna som internetbutiken som säljer inredningsprylar hade placerat på affiliatenätverket.

…och tjänar pengar på det.

Det går några dagar utan att något händer, men rätt som det är rasslar det in 60 kronor på kontot för personen som har inredningsbloggen. Vad som då har hänt är att någon av bloggens besökare har klickat på annonsen på bloggen, kommit till internetbutiken som säljer inredningsprylar och sedan köpt någon inredningspryl i internetbutiken. Internetbutiken betalar då provision och för enkelhetens skull administrerar företaget bakom affiliatenätverket det hela. Affiliatenätverket spårar vart besökare kommer ifrån och håller reda på att det är just inredningsbloggen som skickat en besökare som köpt på internetbutiken. Affiliatenätverket fixar allt administrativt såsom betalningar och står som garant att internetbutiken fullgör sina åtagande och att du får din provision.

Svenska affiliatenätverket TradeDoubler finns på Stockholmsbörsen

Det affiliatenätverk som är mest känt i Sverige är TradeDoubler som är noterat på Stockholmsbörsen.  TradeDoubler har mängder av kända företag som har lagt upp färdigt reklammaterial för alla Publishers i affiliatenätverket. Det är gratis att anmäla sig som Publisher och du kan då snabbt kolla igenom vilka företag och produkter som du har en relation med och tror på. Sedan kan du använda deras reklammaterial på din blogg eller för att skicka till dina vänner. Köper de något, så får du provision.  Du kan registrera dig för Tradedoubler  och vill du registrera dig på fler affiliatenätverk så har vi listat de flesta betydelsefulla affiliatenätverken i Sverige. Vi tror du som läser det här har bra relationer – bygg vidare på dessa och tjäna pengar med affiliatemarknadsföring.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *