Starta ett eget företag och börja fakturera

starta ett eget företag och börja faktureraSom bloggare har du kanske suttit i samma situation: du har gjort ditt första jobb för ett företag och börjar fundera på betalningen. Hur ska du få betalt och vad måste du ha gjort innan du kan förvänta dig att betalningen kommer? Svaret är att starta ett eget företag och börja fakturera.

Den senaste tiden har jag fått flera frågor från läsare om hur man kommer igång med sitt eget företag och hur man fakturerar företag. Såklart ska jag försöka hjälpa er!

Starta ett eget företag och få en F-skattesedel

Vill du ta betalt av ett företag som du gjort ett jobb för? Har du ingen f-skattesedel? Ja, då är det i princip kört. De flesta företag vill inte ta sig det extra besväret att behandla dig som timanställd. De vill bara ha en faktura och betala.

Det är egentligen inte speciellt komplicerat. För att kunna skicka fakturor till företag måste du ha en F-skattesedel. En F-skattesedel får du när du startar ett företag. Att starta ett företag är varken svårt eller kostar några pengar så länge du startar en enskild firma.

Din ekonomi och eget företag

Att du startar en enskild firma innebär att företagets och din ekonomi är tätt sammankopplade. Du måste dock kunna redovisa alla in- och utbetalningar i företaget och du kommer att få deklarera din vinst i företaget en gång om året.

Har du många in- och utbetalningar i företaget och räknar med att omsätta mycket pengar kan det vara värt att fundera på att starta ett aktiebolag istället. Då särskiljs din och företagets ekonomi och du behöver inte oroa dig för att bli betalningsskyldig om företaget skulle gå med förlust.

Ansök på veksamt.se

Ska sanning fram så är det inte svårt att starta ett eget företag. Dessutom får man mycket hjälp, bland annat av Skatteverket.

Du ansöker om att starta en enskild firma på verksamt.se. Det kan verka komplicerat i början, men det finns många guider och hjälp på hemsidan eller på Skatteverkets hemsida. Försök bara att fylla i så mycket information du kan på ett så tydligt sätt som möjligt. Om Skatteverket känner att något saknas eller att något behöver förtydligas kommer de att höra av sig och fråga efter mer information. Var alltså inte rädd för att skicka in en ansökan om F-skatt, blir något fel kommer du att få hjälp!

När jag startade ett företag för denna blogg till exempel hörde en handledare från Skatteverket av sig som glatt skickade en drös med frågor i brev och per epost. Efter att alla frågor besvarats och alla frågetecken suddats bort blev jag till slut godkänd som företag och fick min F-skattesedel.

Dags att börja fakturera

Fakturering är en administrativ del som inte direkt är den roligaste delen av att driva ett företag.  Samtidigt är det en av de viktigaste, utan fakturor – inga pengar på kontot.

I faktureringsprocessen ingår att skapa en faktura (med all den information som måste finnas där, googla för mer info!), skicka fakturan, följa upp om den har betalts, och om den inte betalas skicka påminnelser och ta övertidsränta.

Om du är osäker på något när det gäller fakturering och bokföring när det kommer till din enskilda firma så erbjuder Skatteverket utbildningsträffar för de som precis har skaffat en enskild firma. Där berättar anställda på Skatteverket hur allting fungerar och de kan svara på frågor och ge tips och råd. Besök Skatteverkets hemsida för att hitta mer information. När det kommer till att driva företag är det bäst om allt blir rätt gjort från början!

Billogram – tjänst för fakturering

Istället för att göra hela den här faktureringsprocessen bestämde jag mig för att använda Billogram. Det är en superenkel tjänst som sköter faktureringen åt mig. Det finns även andra liknande företag man kan vända sig till.

Dessutom slipper jag betala för ett eget postgiro eller bankgironummer dit företagen kan betala fakturorna. Och allt för den låga kostnaden av en tia per faktura. Lätt värt varenda krona.

Så ta allt i rätt ordning. Börja med att skaffa din F-skattesedel, sedan skaffa kunder och börja fakturera.

Att tänka på innan du tar ditt första uppdrag:

  • Besök Skatteverkets hemsida och Verksamt.se – läsa på om enskild firma
  • Starta enskild firma och bli godkänd för F-skatt – innan du tar din första kund!
  • Lär dig fakturering och bokföring – Gå på infoträffar!
  • Använd en tjänst för fakturering för enklare administration
  • Hör av dig till kunder och börja fakturera!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *