22 börja blogga tips från ledande bloggexperter

Okej, vi har scannat av nätet för storbloggarnas tips och råd som de själva använder sig av när de ska blogga. Resultatet har vi sammanställt – allt för att ni ska kunna göra ert bloggande så kul och framgångsrikt som möjligt!

Komma på ämnen att blogga om

1. Använd Google autocomplete

Vet du inte vad du ska blogga om? Testa att börja med att skriva ett av din bloggs viktigaste sökord på Google och se vad som börjar fyllas i automatiskt. Det ger dig inspiration och din hemsida får en bra träffbild när folk söker på Google med ditt huvudsakliga sökord kombinerat med andra ord.

2. Spana runt på internet

Om du inte vet vad du ska skriva om så ta dig tid att kolla runt lite på social medier och lite off-topic-hemsidor. Ofta kan du hitta inspiration som du kan applicera på din blogg! Alla bloggare har nog låtit sig inspirerats av andra – det är inte stöld! Starta-Blogg har mängder av tips på vad du kan blogga om.

3. Gör något helt annat

Ta en dusch, dra ut och spring, eller kila ner på Pressbyrån och kolla löpsedlar för inspiration. Ofta får man idéer till blogginlägg när man inte alls är vid datorn. Men kom ihåg – ta med dig mobilen så att du hinner skriva ner din nya idé innan du glömmer bort den.

4. Anteckna dina idéer så fort du får dem

Använd Evernote eller Trello för att direkt lista alla bra idéer. Med båda apparna på din mobil kan själv välja hur du vill fånga dina idéer – med text, skrift eller tal.

5. Fråga vänner och kollegor

Varför inte fråga dina vänner och kollegor vad de hade tyckt vore intressant att läsa mer om? Givetvis måste det vara inom ditt ämnesområde, så det kan ju vara bra att styra dem lite. Skriv ner alla tips du får och använd de bra!

6. Skapa ett RSS-flöde

Skaffa en RSS-läsare och börja prenumerera på en massa olika bloggar och hemsidor. Så fort någon uppdaterat med ett nytt inlägg får du en notifikation och kan se vad som skrivit. Förr eller senare dyker något upp som du kan inspireras av eller utveckla ytterligare. Vi har skrivit en guide till rss-flöden.

Bli en mer effektivare bloggare

7. Använd din laptop utan laddare

Om du måste få klart ett blogginlägg inom en viss tid, men har svårt att få det gjort. Testa att dra ut med din laptop utan en laddare. Då har du en viss tid tills datorn lägger av och du måste få det klart tills dess.

borja blogga tips ingen laddare

8. Använd foto från Creative Commons

Du kan kanske inte ta ditt eget foto till varje blogginlägg – använd istället från Creative Commons. Det är en jättestor databas med bilder, men var försiktigt och se till att använda foton som är tillåtna för alla att använda!

9. Håll koll på din bloggs interna sidor

Att länka internt inom din hemsida är bra för att komma högt upp i Googles träfflista. Se till att håll koll på vilka av dina sidor som är viktigast för respektive sökord och se till att länka till just den så fort du får tillfälle. Använd ett excelblad för att hålla kolla på de låt säga 10-20 viktigaste sidorna och länka till de som är aktuella i blogginlägget.

10. Boka upp tid i kalendern för att blogga

Det är lätt hänt att du har tusen viktigare saker för dig i ditt liv än att blogga. Avsätt därför tid i kalendern då du ska blogga och du är helt enkelt upptagen för att göra annat just då.

11. Stäng av chatklienter/mobiltelefon

När du är i ”bloggzonen” och håller på med att skriva ett riktig killerinlägg är det sista du vill bli störd. Se därför till att stänga av facebookchatten, notiser och kanske till och med hela mobiltelefonen innan du skriver ditt inlägg.

12. Börja med strukturen av ditt blogginlägg

Genom att börja med strukturen av ditt inlägg först så får du en enkel resa mot att få ditt inlägg klart. Börja med att fyll i en arbetstitel för inlägget, sedan alla mellanrubriker. Efter det behöver du bara fylla upp med text under varje rubrik. Detta ger inlägget bra struktur och det går snabbare. Du slipper också känslan av att sitta framför ett tomt papper.

Förbättra kvaliteten på dina blogginlägg

13. Kom ihåg: Ingen gillar att läsa

Försök säga det du ska med så få ord som möjligt. Ingen gillar meningslöst dravel.

14. Skriv för din mormor

Det är lätt att använda sig av ett storslaget vokabulär och använda branschtermer som du och dina 10 närmaste medarbetare känner till! Men vi andra då? Tänk dig att du skriver för din mormor istället för en annan bloggare så blir nivån nog lagom.

15. En bild säger mer än tusen ord

En bild förhöjer värdet så mycket på ett blogginlägg. Ska du förklara dagens outfit? Lättare med en bild! Ska du skriva en guide för hur du gör något? Använd skärmdumpar som bilder i inlägget!

Har du inga bilder så använd bilder från bildbanker.

16. Korrekturläs dina blogginlägg

Börja alltid med att skriv dina inlägg i en editor med rättstavningsprogram. Precis innan du publicerar inlägget så korrekturläser du inlägget och rättar eventuella allt som låter fel.

17. Använd synonymer

Det är så lätt att använda exakt samma ord hela tiden när du bloggar. Kolla ibland upp en synonymsida på nätet för att komma på fler sätt att uttrycka samma sätt. Resultatet blir en mer läsvärd blogg och en betydligt bättre träffbild när någon söker på Google.

18. Var personlig på bloggen

En blogg ska vara personlig. Punkt!

Stressa inte upp dig över bloggen

18. Låt din lista sluta på ett konstigt nummer

Håller du på att skriva en topp 10 lista och får bara ihop 9 saker? So what? Låt det blir en topp 9 lista istället!

19. Längden på blogginlägget är inte hela världen

Visst ditt inlägg kommer att rankas bättre på Google om det är längre, men ibland måste man bara få ur sig ett kortare inlägg. Överdriv inte varje inläggs betydelse, ett kort är ok!

20. Överanalysera inte ditt blogginlägg

Du behöver inte skriva världens smartaste inlägg hela tiden.  Folk uppskattar i allmänhet när bloggare visar sig mänskliga, dessutom är det betydligt mer troligt att ditt inlägg blir debatterat om det inte är helt 100 % korrekt. Folk gillar att kommentera felaktigheter och fylla på inlägg som inte redan är perfekta – ge dina läsare den chansen!

21. Stavfel och grammatiska fel händer alla bloggare

Har du råkat göra ett stavfel i ditt inlägg? Lugna ner dig, upptäcker du inte det är det inte hela världen. Även de stora mediehusen som Aftonbladet och DN släpper igenom stavgrodor ibland.

22. ”Skriv full, redigera nykter”

Sist med inte minst ett råd från Hemingway. Jag, liksom de flesta bloggare håller med: skriv full men redigera nykter!

börja blogga tips - alkohol

Har du fler råd och tips från bloggare till bloggare? Skriv en kommentar och jag fyller på listan med era tips! Vi ska hjälpa alla med börja blogga tips.

Du gillar kanske också...

8 svar

 1. Hanna skriver:

  Bästa sidan, går hit varje gång jag behöver hjälp eller undrar något. TACK!!! Ny Bloggare på G ; )

 2. Rut skriver:

  Men åh så bra tips!
  Har just startat en blogg!

 3. Alva skriver:

  Åh vika bra blogginlägg. Jag har en blogg men ska starta en ”riktig” blogg snart!

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Kul att du gillar tipsen! Blir spännande att följa, posta gärna en länk till din nya blogg sedan!

 4. Anna Mountain skriver:

  Tack för dina tips

 5. Elinsliv skriver:

  hej vad rolit detta ska bli

 6. OLIVIA | 17,7 årig tjej i medievärlden skriver:

  Vilka kanontips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *