Tjäna pengar på att skriva sponsrade inlägg
Att tjäna pengar på att skriva sponsrade inlägg är något som många bloggare har som målsättning. Men hur fungerar det egentligen? Hur får du tag i företagen som betalar dig? Och vad säger Skatteverket och marknadsföringslagen om sponsrade blogginlägg?
Varför betalar företag för blogginlägg?
De flesta företag har en marknadsföringsbudget som de spenderar på att synas för att kunna få fler kunder och i slutänden tjäna ännu mer pengar. Men att synas är dyrt, ett par sekunders reklamfilm på TV kostar tusentals kronor och att annonsera på till exempel Facebook och Google är även det dyrt.
Förutom att det är dyrt, har det visat sig att mottagaren av reklam oftast inte litar på reklambudskap som kommer direkt från företag. Annat är det däremot om det är en tredjepart, som till exempel ett oberoende testföretag eller ännu bättre – en god vän som man har förtroende för som budskapet kommer ifrån. Det är här bloggare och influencers kommer in i bilden.
När en bloggare skriver ett positivt blogginlägg om ett företag genererar det en positiv goodwill för företaget. Bloggbesökarna har oftast tilltro på budskapen i bloggen och tar till sig det som skrivs. Det gör det intressant för företagen att få bloggare att skriva om dem.
En annan anledning till att företag betalar för att bloggare och influencers ska skriva om dem är Google. När du skriver ett sponsrat blogginlägg måste du oftast länka till företagens hemsida. Det är inte utan anledning. Länkar som pekar på en hemsida är en av faktorerna som Google tar hänsyn till när de rankar sidor i sökresultatet. Därmed blir sponsrade blogginlägg ett sätt för företag att synas högt upp i Google sökresultat.
Vad man kan få betalt för ett sponsrat inlägg beror på hur många som nås av innehållet. En blogg mer många läsare kan ta mer betalt än en blogg med få. Om man vill arbeta med sponsrade inlägg är det viktigt att ta betalt för sina tjänster – arbeta inte gratis.
Influencer marketing
Influencer marketing, som det kallas, har blivit en allt större spelare när det kommer till reklam. Och många företag lägger miljontals kronor på att få synas i rätt flöden och nämnas av rätt personer. Om till exempel en populär influencer som Bianca Ingrosso nämner ett visst företag i en story på Instagram kan det företagets produkter sälja slut på rekordtid. Influencers och bloggare är alltså mer inflytelserika än vad man kan tro – och detta har många företag valt att ta fasta på.
Hur ska du göra för att tjäna pengar på att skriva sponsrade inlägg?
Det finns olika vägar att ta för att börja skriva sponsrade inlägg. Det är vanligt att företag kontaktar dig som bloggare direkt med en förfrågan om att samarbeta, men man kan såklart även ta saken i egna händer och kontakta företag med förfrågningar om att arbeta ihop.
Kontakta ett företag – skriv sponsrade inlägg
Ett första steg är att kontakta ett företag du är intresserad av att samarbeta med. Då kan du pitcha, alltså försöka sälja in, dina tjänster som bloggare eller influencer. Beskriv din blogg och dina följare och varför just du skulle vara en bra reklampelare för deras produkt. Inled en kontakt med företaget, och om de är intresserade kommer ni överens om innehåll, tidsram och ersättning.
Vad företag betalar för att få ett sponsrat inlägg varierar. Har du en välbesökt blogg betalar företag ofta mer än om du har få besökare.
Det krävs oftast att du skriver ett blogginlägg på minst 150 ord där du beskriver en produkt eller tjänst som företaget erbjuder. Dessutom måste du ha med en länk till företaget. För en nystartad blogg (funnits mindre än ett år) kan man räkna med att få några hundra per sponsrat blogginlägg. Har du en välbesökt blogg eller en blogg inom ett specifikt område kan ta betydligt mer betalt för att skriva ett sponsrat blogginlägg. Förhandla med företaget för att få rätt betalt.
Vad säger skatteverket och marknadsföringslagen?
Skatteverket är väldigt tydliga när det gäller sponsrade blogginlägg; får man ersättning för att skriva ett blogginlägg ska det redovisas. Om man är ett företag redovisar man det som näringsverksamhet och som privatperson som tjänsteinkomst. Du kan läsa mer om vad Skatteverket har för regler för bloggare och influencers här.
Marknadsföringslagen är också väldigt tydlig. Marknadsföringslagen förbjuder all form av dold reklam. Sponsrade blogginlägg, där bloggaren får betalt för att skriva om ett företag lyder under marknadsföringslagen. Vill man följa lagen gör man bäst att markera att det är en annons, eller sponsrat blogginlägg och inte redaktionell text. Hos Konsumentverket kan man läsa mer om vad som gäller när man arbetar med sponsrade inlägg i sociala medier.
Flera bloggare och influencers har blivit dömda för att de markerat dåligt att deras inlägg varit sponsrade. Bland annat Alexandra Nilsson, tidigare känd som Kissie, har dömts för smygreklam.
Att tänka på när man skriver sponsrade inlägg:
- Kontakta företag du vill samarbeta med
- Pitcha din blogg – sälj in din blogg som en bra plats för företaget att synas på
- Ta betalt för dina tjänster – arbeta inte gratis
- Kom överens om innehåll, tidsram och ersättning – kommunicera med företaget och ta reda på vad som gäller
- Håll koll på Skatteverkets regler för sponsrade inlägg – redovisa dina intäkter
- Håll koll på marknadsföringslagen och vad som gäller vid sponsrade inlägg – märk dina inlägg som reklam
Jag gillar ditt inlägg, förutom att jag tycker att 50 – 500 kr alldeles för dåligt betalt. Branchorganisationen Better Bloggers rekommenderar ett absolut minsta arvode på 1500 kr för ett sponsrat inlägg. De tjänster som förmedlar sponsrade inlägg betalar ca 300 kr till sin bloggare, de övriga 1200 tar företaget själva! Så jag tycker absolut att det är mycket mer värt att satsa på att kontakta företagen direkt.