Starta egen blogg på WordPress – 15 saker du måste göra!

Att starta egen blogg på WordPress är inte svårt. Jag har satt samman min lista på saker jag skulle göra om jag skulle starta en ny blogg idag. Så ta efter denna checklista när du vill starta din egen blogg.

  1. Skaffa webbhotell för bloggen

misshosting

Det första som behövs för en blogg på WordPress är ett webbhotell. För en blogg hade jag valt Miss Hosting och även köpt ett bra domännamn där. Räkna med att betala cirka 250 kronor för första året för webbhotell och 100 kronor för ditt domännamn. Se till att fundera ut ett riktigt bra domännamn eftersom det blir din webbadress till bloggen.

Behöver du hjälp att sätta upp din blogg har vi skrivit en guide för hur du gör det med Miss Hosting.

Det finns även en rad andra webbhotell att välja på förutom Miss Hosting såklart. Till exempel Strato, Inleed, EgenSajt, One.com, Loopia och FS Data. Här kan du läsa mer om olika webbhotell och vad de har att erbjuda. 

2. Skaffa en Facebook page

Facebook är en viktig del för att sprida dina blogginlägg och kommunicera med din bloggs läsare. När du har valt ett domännamn för din blogg så ska du registrera samma namn (eller ett liknande) på Facebook.

På Facebook kommer du att kunna bygga upp en trogen skara följare för din blogg och de kommer att hjälpa till att sprida din blogg till fler.

3. Skaffa ett Twitterkonto

Twitter är också ett viktigt ställe för bloggare att kommunicera med varandra. Här kan man med fördel posta länkar till sina nya blogginlägg och bra blogginlägg gillas och delas ofta här.

Se till att välj ett användarnamn på Twitter som kan kopplas ihop med din blogg.

4. Skaffa ett Pinterestkonto

Pinterest är ett av de populäraste sätten att skaffa fler besökare till sin blogg. Har du mycket snygga bilder så passar Pinterest utmärkt för dig. På Pinterest är det visuella viktigt och med en snygg visuell blogg kan du få många nya besökare.

5. Skaffa ett nätverk

För en nybliven bloggare är det viktigt att snabbt etablera ett nätverk. I ett nätverk kan man hjälpa varandra med olika tips och trix. Det är också en bra plattform för att hjälpa till att sprida varandras bloggar och få länkar till sin nystartade blogg.

6. Skaffa en snygg design på din blogg

En snygg och praktisk design kommer att göra ditt liv så mycket enklare som bloggare. På en WordPressblogg kan du välja mellan tusentals mallar, även kallade tema. Med ett par enkla knapptryckningar har du installerat designen på din blogg. Vi har tidigare tipsar om 10 snygga WordPress tema som vi gillar.

7. Installera plugins på din nya blogg

Alla WordPressbloggar har ett par plugins installerade. Plugins är små tilläggsfiler som lägger till en funktion på din blogg. En plugin kan vara allt från pop up-fönster till integration med sociala medier som Twitter och Facebook. 

Vi har sammanställt en lista med 13 plugins som vi gillar.

8. Skaffa länkar till din egen blogg

För att Google ska ranka din blogg högt i sökresultatet och besökare ska hitta till den är det viktigt att det finns länkar som pekar på din blogg. Maila andra liknande bloggar som din egen och fråga om ni kan ha ett länkutbyte.

9. Starta ett nyhetsbrev

Se till att dina besökare kan anmäla sig för mailutskick på din blogg. Get a Newsletter erbjuder tjänsten och du kan skicka ut gratis epost till upp till 100 personer. Enkelt och snyggt sätt att binda upp dina besökare till din blogg.

10. Skaffa Google Analytics

Med Google Analytics kan du få mycket användbara data om besökarna på din blogg. Vilka blogginlägg gillar de bäst? Vilka blogginlägg klickar flest på? Hur länge läser folk dina olika blogginlägg? Med hjälp av Google Analytics kan du förstå vad dina besökare gillar och inte gillar.

11. Skaffa Google Search Console

Google Search Console bör alla nyblivna bloggare skaffa. Det innehåller flera hjälpsamma verktyg. Till exempel kan du få hjälp att sökmotoroptimera din webbplats eller få varningar när något inte funkar på din blogg. Search Console är varje bloggares bästa vän

12. Gästblogga

För att få fler att upptäcka din blogg är det viktigt att synas på större bloggar. Skriv ihop ett riktigt bra blogginlägg och maila till större bloggar och fråga om de inte kan publicera det? Genom att synas på andra bloggar bygger du upp ditt varumärke. Är det du skriver bra och intressant kommer besökare att klicka sig vidare till din blogg.

13. Sätt upp mål för din nya blogg

Att ha mål är viktigt. Den dagen du inte känner för att blogga är det viktigt att själv kunna påminna sig om sina mål med att blogga. Bloggar du bara för det är kul? Vill du blogga mer seriöst?

För en ny blogg tycker jag att man kan sätta upp följande:

Vision: Vad vill jag uppnå med min blogg? (t.ex. Jag vill vara den självklara bloggen för alla som gillar träning och hälsa)

Hur: Genom att publicera de bästa träningstipsen och uppdatera mina läsare om senaste forskningsrönen

Mål om 1 år: 10 000 besökare/månaden, 3000 följare i sociala medier, tjäna 3000 kronor/månaden

Hur: Publicera minst 30 blogginlägg i månaden, vara aktiv i sociala medier varje dag, aktivt ta kontakt med företag för samarbeten

Mål denna månad: Publicera 30 blogginlägg, gästblogga på minst 2 bloggar, utvidga mitt bloggnätverk med minst 5 personer, ett nytt samarbete med ett företag

14. Skapa en lista med bloggämnen att skriva om

Se till att skapa en lista med 100 ämnen som du ska blogga om. Det är bra att ha den till exempel i telefonen, som man ofta har med sig, så att man alltid kan ta upp den och skriva till ett nytt ämne när man kommer på något. Genom att alltid ha en fullmatad lista drabbas du aldrig av bloggtorka. Hur vet du vad du ska skriva om? Kolla KeywordTool – där kan du skriva in ett nyckelord, tex ”starta blogg” och då får jag mängder av förslag på vad folk söker efter på Google som innehåller just orden ”starta blogg”.

Med andra ord, du skriver om saker som folk söker efter. Då är chansen större att de söker och hittar just din blogg!

15. Lär dig av experterna

Du kan lära dig allting från grunden på egen hand. Men det kommer att ta tid!

Ta en genväg och lär dig av experterna som redan gjort samma resa som du är på väg att ta. Det finns alltid nya saker att lära sig!

Mitt blogginlägg 9 saker alla framgångsrika bloggare gör ett exempel.

Du kommer mycket snabbare att bli en bra bloggare om du vågar satsa!

starta egen blogg

1 svar

  1. En glad familj skriver:

    Tack för en toppenbra blogg! Att lusläsa både detta och många andra inlägg gav mig kunskap och självförtroende nog att dra igång en egen blogg. Och dyker det upp något som jag undrar över vet jag var jag ska leta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *