Sanningen om nyckelord och ranking på Google

nyckelord och ranking på google

Searchmetrics släppte nyligen sin 2014-års rapport om vilka sökfaktorer som spelar roll eller inte. Baserat på deras analys ger vi våra bästa tips om hur du ska göra för att få din sajt att ranka högre i Googles sökresultat. I del 2 av vår artikelserie få din sajt att ranka högre på Google utforskar vi sambandet mellan nyckelord och ranking på Google.

Nyckelord i domännamnet?

Du vill göra en sajt om fotbollsspelaren Zlatan och köper därför domänen zlatan.se. Kommer Google per automatik att tycka att din sajt är relevant för sökningar på Zlatan eller inte? Vad tror du? Vi återkommer med svaret längre ner…

Vad är ett nyckelord?

Vad är ett nyckelord? Jo, om du skulle sammanfatta en sida med bara ett ord då är det nyckelordet. Till exempel om du skriver en sida om Zlatan skulle Zlatan vara ett lämpligt nyckelord. Den här artikeln som du läser nu som handlar om nyckelord skulle kunna ha just nyckelord som nyckelord.

Nyckelordet är det unika ord eller sammansättning av unika ord som bäst beskriver innehållet på en sida. Det är också det ordet som du hoppas många söker på genom Google och som du hoppas att din sida kommer komma högt upp i sökresultatet för.

Historisk om nyckelord och ranking på Google

Nyckelordet har historiskt haft stor betydelse. I Googles begynnelse räckte det i princip med att köpa ett domännamn med nyckelordet i för att ranka högt på nyckelordet. Köpte man www.zlatan.se  kunde man nästan vara säker på en hygglig ranking när någon sökte på Zlatan.

Att det var så enkelt att ranka på nyckelord som ingick i domännamnet ledde till att en massa skojare köpte upp domännamn och publicerade tunna skräpsidor, ofta i syfte att tjäna snabba pengar. Relevansen i Googles sökresultat blev efterhand allt sämre och Google blev tvungna att förfina sin sökalgoritm.

Nyckelordets betydelse minskar

Betydelsen av att ha nyckelordet i domännamnet har minskat successivt. Så sent som förra året fanns det en korrelation mellan en hög placering i Googles sökresultat på ett nyckelord som du har i domännamnet, till exempel att min blogg skulle ranka högt på just starta blogg. Korrelationen hade dock minskat kraftigt mot tidigare år.

2014 var första året då nyckelord i domännamnet visade en negativ korrelation. Det vill säga det finns inget samband mellan att ranka högt för ett nyckelord och att ha det i domännamnet.

Eller det är inte heller sant, för det finns faktiskt till och med en negativ korrelation. Det innebär att det till och med kan vara negativt för din ranking att ha nyckelordet i domännamnet. Dock är korrelationen så låg så det går inte att säga med bestämd säkerhet.

Min rekommendation kring nyckelord

Min rekommendation är solklar, givetvis ska du inte tveka att ta med ditt nyckelord i domännamnet om du vill det. Ska du göra en sida om just Zlatan är det väl solklart att du ska ha med just Zlatan i domännamnet.  Men att du gör det innebär inte per automatik att du kommer att ranka högt när någon söker på Zlatan.

Relevant och brett innehåll som matchar nyckelordet

Istället ska du skapa ett relevant och brett innehåll som matchar nyckelordet. Googles algoritmer är så smarta idag att de kan avgöra om en sidas innehåll är relevant för till exempel nyckelordet Zlatan.

Saker som Googles algoritmer kollar efter när det gäller Zlatan kan till exempel vara finns det information om hans klubblag på sidan, nämns fotboll, svenska landslaget, Helena Seger, Rosengård osv osv. Ord som starkt förknippas med Zlatan och tillsammans kan göra Google säker på att ja, den här sidan handlar om Zlatan och är relevant för dem som söker på Zlatan och sidan bör därför komma med i sökresultatet.

Mindmappa ditt nyckelord

Min rekommendation är därför att göra något som jag aldrig tar mig tid att göra. Mindmappa varje text du skriver! Börja med nyckelordet och beskriv sedan nyckelordet med de 4-5 viktigaste orden du kan komma på och skapa sedan i sin tur underkategorier till de fem viktigaste orden du kom på. Detta gör att du kommer att skriva en artikel som verkligen är relevant för ditt nyckelord och inte utelämnar något viktigt.

minmappa nyckelord google

Jag rekommenderar att du mindmappar dina artiklar så att du ser till att all relevant information för ditt nyckelord finns med i texten.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *