Kan man leva på sin blogg?

En fråga som många nog har ställt sig både en och två gånger är om man kan leva på sin blogg. Självklart säger jag, men låt oss titta närmare på hur det verkligen ser ut. 

Fråga: Kan man leva på sin blogg?

Idag är influensers en del av vårt medialandskap – de syns på sina bloggar, Instagram, Youtube, TikTok, poddar och i traditionella medier som tv och tidningar. De har gjort sina sociala medier till sitt yrke. Kan vem som helst börja tjäna pengar på att blogga? Ja, i stort sett. Men det krävs förstås lite finess, kunskap och bra timing.

Visst kan du leva på din blogg

Ok, först och främst måste man nästan definiera vad begreppet ”går att leva på bloggen” innebär.  Att det går att leva på bloggen betyder för mig inte att man blir rik på att blogga. Det innebär att man klarar av sina vardagliga utgifter – att man tjänar en månadslön på sin blogg helt enkelt. Hur stor den månadslönen behöver vara beror ju på vem man är, hur man bor och var man bor. Det en person kan leva på skulle en annan bara se som en struntsumma. Men visst finns det pengar att tjäna på att blogga.

Låt oss titta närmare på var dessa pengar kommer ifrån.

Hur tjänar man pengar på bloggen?

Man kan tjäna pengar på lite olika sätt på att blogga och arbeta med sociala medier. De flesta sätten grundar sig i reklam. Man kan till exempel jobba med sponsrade inlägg och samarbeten med företag, affiliate-länkar eller göra plats för annonser och reklam på sin blogg eller hemsida.

Om man inte vill jobba med reklam åt andra kan man istället arbeta med sitt eget varumärke. Man kan helt enkelt bygga ett företag kring bloggen som man marknadsför med bloggen. Man kan till exempel säja e-böcker, kurser online, föreläsningar eller kanske produkter i en webbshop.

Så tjänar du pengar på din blogg:

  • Affiliate-program
  • Samarbeten med företag
  • Sponsrade inlägg
  • Annonsplatser och reklam på bloggen
  • Ditt eget varumärke – sälj dina egna produkter eller tjänster via din blogg

Att börja tjäna pengar på sin blogg är såklart inte alltid lätt. Det krävs mycket arbete och slit. Man kan inte börja med att säga ”Jag ska leva på min blogg” utan att först ha byggt upp besökarantalet och de små intäkterna. Att ha besökare är förstås en av grundpelarna om man vill börja tjäna pengar på sin blogg.

Börja blogga medan du har andra inkomster

Har du inga besökare och inga intäkter måste du givetvis ha en annan sysselsättning. Börja därför blogga medan du pluggar eller jobbar så att du har något vid sidan av. Skulle inte bloggandet ta sig så har du alltid något annat att falla tillbaka på. Skulle du lyckas med bloggandet, well grattis då är det väl bara att släppa allt annat och köra.

Jag känner till flera som tjänar så mycket på sin blogg att de skulle kunna ha den som enda försörjningskälla, men när en blogg blir så pass känd att den drar in mycket pengar öppnar sig så många andra möjligheter. Företag vill samarbeta med dig och de vill att du ska synas på deras event eller med deras produkter. Det blir naturligt att bloggen bara blir en del av dina intäkter. Dock är bloggen en betydande intäkt och det är plattformen för att skapa alla andra jobb runt omkring.

De flesta stora bloggare jag känner till har lyckats utnyttja sin blogg till att få nya lukrativa sidouppdrag vid sidan om bloggen. Bianca Ingrosso började till exempel som bloggare, men nu är hon en av de mest framgångsrika unga kvinnorna i Sverige. Hon har ett eget tv-program, sitter i juryn i Talang på tv4, driver ett smink-märke, har en framgångsrik Youtube-kanal och mycket mer. Bloggandet har hon lämnat för länge sedan – men det ligger på många sätt till grund för den karriären hon har idag.

Någon som satsade helhjärtat på sin blogg länge och som drev en av Sveriges mest lästa bloggar var Alexandra Nilsson, eller Kissie som hon länge var känd som. När hon fortfarande bloggade fick hon en gång frågan om man kan leva på sin blogg. Då svarade hon såhär:

Ja du kan leva på bloggen – en bloggare svarar

Kissie, eller Alexandra Nilsson, säger att hon tycker det är konstigt att många inte förstår att flera av de kändaste bloggarna faktiskt lever på just sina bloggar. Hon påpekar också att de har en lön som är mycket högre än medellönen och att det är tack vara blogglönen som hon har råd att resa runt i hela världen, köpa bostad och bil.

Alexandra säger samtidigt att det inte är lätt att försörja sig enbart på sin blogg. Det är mycket som ska klaffa. Att bygga upp en stor läsarkrets tar lång tid och det kommer inte en stor lön omedelbart. Oftast börjar det smått och växer.

För att ha något spännande att blogga om måste man också oftast ha pengar att spendera. Därför rekommenderar Alexandra att man först bygger upp en trogen läsarskara och börjar tjäna okej med pengar innan man ens börjar fundera på att sluta sitt jobb.

Vad tycker jag om Alexandra Nilssons svar?

Vettigt svar av Alexandra. Är det första bloggen man startar får man nog räkna med att det tar åtminstone 1-2 år innan man kan leva på bloggen. Jag har dock sett flera duktiga utländska bloggare som byggt upp flera bloggar och sedan sålt av dem. För varje ny blogg de börjar blir de lite snabbare i att snabbt få upp besöksvolymen, och för varje blogg lär de sig nya knep för att snabbt få bloggen att slå.

Med andra ord, låt det ta tid innan du har en blogg som försörjer dig, men hur mycket tid beror på hur duktig du är som bloggare och hur många knep du har i din bakficka.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Emma skriver:

    Jättebra skrivet!
    Jag strävar också på att kunna arbeta med detta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *