Byta WordPresstema – 9 saker att tänka på

En av de stora fördelarna med WordPress är att allt är enkelt och oftast är stora förändringar av din blogg bara ett par knapptryck bort. Du har säkert redan bytt tema på din blogg – men har du inte gjort det ännu, desto bättre, för här kommer vi tipsa om vad just du måste tänka på innan det är dags att byta WordPresstema.

Jag själv fick så sent som förra veckan bittert upptäcka de negativa konsekvenser som ett byte av WordPresstema kan medföra. Men, om du följer de här tipsen ska du se att ditt byte går både smidigt och snabbt.

1. Anteckna dina manuella ändringar

I takt med att du utvecklat och förbättrat din blogg är det troligt att du manuellt gjort ändringar i din PHP-kod. Det kan till exempel vara att du har lagt till några funktioner i Functions.php eller att du lagt till Google Analyticskod i din kod. Alla dessa manuella ändringar kommer att försvinna när du gör ditt byte. Så säkerhetställ att du kopierar över dessa ändringar i ett Worddokument eller antecknar dem på ett papper. Då kommer du efter ditt byte snabbt att kunna korrigera din nya kod och lägga till de finesser du hade lagt till tidigare.

2. Fundera på eventuella konsekvenser av att byta WordPresstema

När man ska byta WordPresstema är det vettigt att först fundera på eventuella konsekvenser. Olika WordPresstema är bra på olika saker. En av orsakerna till att jag byta var att det var och är lättare att implementera annonser i detta tema. Baksidan är dock att det inte alls är lika SEO-vänligt. Jag tappade omgående mina positioner bland Googles sökresultat – vilket fört med sig färre besökare. Vad skulle det innebära för dig? Är din sida starkt beroende av söktrafiken kanske du ska fundera på om det verkligen är värt att byta tema? Fördelarna med det nya temat måste helt enkelt överväga nackdelarna.

3. Back-up!!!

Det otänkbara kan naturligtvis hända – tänk dig att allt ditt innehåll försvinner. Säkerhetställ att konsekvenserna av ett allvarligt fel blir minimala genom att ha en back-up av din blogg. Det finns flera smarta plugins/tillägg som gör det åt dig.

4. Testa hastigheten

Olika teman laddar olika snabbt och du bör naturligtvis testa ditt nya tema. Är det långsamt riskerar du såväl att reta upp dina besökare som att tappa i Googleranking. Använd Pingdom Tools och Google PageSpeed för att testa din sida med ditt nya tema. Är laddningstiderna dåliga riskerar du att dina besökare tröttnar och lämnar din sida. Skulle du få dåliga tider med det nya temat – så fundera på om du kan optimera ditt nya tema. Kanske behöver du inte alla dina plugins/tillägg – finns det några du kan ta bort? Ju fler tillägg du använder dig av desto långsammare laddas din sida.

5. Arbete på sidan pågår

Under tiden som du byter tema och kollar att allt funkar kommer din sida att ha besökare som vanligt. Risken är att de kommer att mötas av en sida som ser konstig ut och där allt kanske inte funkar. Se till att aktivera ”Underhållsarbete av sidan pågår – återkom och 15 minuter”. Det finns smarta plugins/tillägg som hanterar det såsom WordPress Maintenance Mode.

6. Testa funktionalitet och tillägg

När du väl bytt tema gäller det för dig att testa igenom hela din sida. Hur ser de olika sidorna ut, fungerar allt som det ska? Vissa tillägg såsom likeknappar kan finnas som standard i temat- kanske du ska ta bort tillägget/plugin du installerat för just det syftet då.

7. Testa din sida i olika webbläsare

Byta WordPresstema kommer att ge din sida ett helt nytt utseende. Så just utseendet är viktigt, just därför ska du kolla din sida ser ut i olika webbläsare.

8. Gör förändringar i små steg

Att byta tema är en stor förändring för dina läsare. Därför gäller det, efter ditt temabyte, att du låter dina läsare vänja sig med till exempel typsnitt och navigation. Givetvis ska du fortsätta att optimera och förbättra din sida, men gör det i små steg så att läsarna hinner med.

9. Var lyhörd för mottagandet

Du har din blogg i första hand för läsarna och i andra hand för din egen skull. Var observant för din sidas Bounce rate, d.v.s. hur många som lämnar din sida direkt efter att de kommit in på den. Det är en typisk faktor som kan påverkas av att temabyte. Lyssna också på vad dina läsare skriver i kommentarsfält och ta till dig.

byta WordPresstema bild

Byta WordPresstema ska vara enkelt och kul – följer du de här nio tipsen är jag övertygad om att det blir så också. Lycka till med ditt byte och berätta gärna i kommentarsfältet hur era byten av WordPresstema går.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *