Installera Google Analytics på WordPress för nybörjare
Installera Google Analytics på WordPress är inte svårt, men ibland kan man behöva lite hjälp på traven. Därför har jag gjort denna enkla guide över hur man installerar Google Analytics på WordPress för nybörjare.
Varför ska du ha Google Analytics?
Google Analytics ger den bästa statistiken över din hemsida eller blogg. Du får mer information om dina besökare och vad de gillar på din blogg. Det är helt enkelt ett bra hjälpmedel för att göra en blogg så bra som möjligt. Läs gärna om alla de frågor och svar du kan få genom bloggstatistik med Google Analytics.
Tidigare hette Googles verktyg Universal Analytics, det kan fortfarande användas, men den nya versionen sen 2020 heter Google Analytics 4. Google Analytics 4 kan användas till en hemsida, en app eller till både en hemsida och en app tillsammans.
Installera Google Analytics på WordPress, steg-för-steg
Steg 1. Först måste du logga in. Det är helt gratis och du gör det på Google Analytics hemsida. Om du är inloggad med ditt Google-konto kommer du till en sida som ser ut som bilden nedan. Tryck på Registrera utan kostnad.
Om du inte är inloggad på ditt Google-konto ombeds du logga in först och om du inte har ett Google-konto kan du registrera dig för ett. Ett Google-konto kostar inget.
Steg 2. Nu måste ställa in ditt Google Analytics-konto. Fyll i Kontoinställningar, Egendomsinställningar och Om din verksamhet.
Välj ett Kontonamn, bocka i alternativen du vill ha och tryck på Nästa.
Steg 3. I Egendomsinställningar ställer du in din Egendom, eller Property som det heter på engelska. Fyll i Egendomsnamn, kanske namnet på din hemsida, och välj din tidszon och valuta.
Om du vill skapa en Universal Analytics samtidigt trycker du på Avancerade inställningar. Fyll i URL:en för din hemsida och bocka för att du vill skapa både en egendom för Google Analytics 4 och Universal Analytics.
Tryck på Nästa.
Steg 4. Nu fyller du i information om din verksamhet. Tryck på Skapa.
Godkänn Googles användarvillkor för att gå vidare.
Steg 5. Om du har valt att skapa Egendom för både GA4 och Universal Analytics är det nu dags att koppla samman dessa. Du kommer till en sida som heter Web stream details. Under Tagging Instructions väljer du Use excisting on-page tag.
Steg 6. I ett nytt fönster öppnar du Google Analytics egendom. Du ser två egendomar, en för GA4 och en för Universal. Den för Universal har en underrubrik som börjar på UA. Tryck på den. Tryck sen på All website data. Välj Admin i hörnet till vänster och tryck sen på Tracking Info > Tracking Code.
Klicka på på Connected Site Tags precis under fönstret med koden.
Nu går du tillbaka till det ursprungliga fönstret. Kopiera ditt Measurement ID. Du hittar det högst upp till höger på sidan.
Gå tillbaka till Connected Tags i det andra fönstret och klistra in ditt ID under Enter ID. Tryck på Connect. Nu har du kopplat GA4 till Universal Analytics.
Steg 7. Nu ska vi koppla allt till hemsidan. Gå till Web stream details och välj Add new on-page tag. Tryck på Global Site Tag och kopiera koden i fönstret. Det är den här koden du måste placera på din hemsida.
Koden är unik för just din webbplats och du måste därför använda just din spårningskod för att få rätt statistik för din webbplats. Kopiera hela din spårningskod, du kommer strax att behöva den.
Steg 8. Installera Google Anlytics på WordPress
Det finns tre sätt att installera Google Analytics på din WordPress-sajt.
- Kopiera och klistra in i HTML-koden
- Med plugin
- Lägga till kod i PHP-koden
Jag föredrar alternativ 1, det är lätt.
Kopiera in Google Analytics spåringskod till WordPress
Logga in på din WordPress-sajt. Välj sedan i den vänstra menyn Utseende –> Redigerare. Du får då upp en sida där du kan redigera ditt temas HTML-texter.
Ute i högra kolmnen ska du leta upp en fil som beroende på ditt tema kan heta lite olika. Den kan till exempel heta Sidhuvud.php, Header.php eller Head.php. Klicka på den och du får upp en massa HTML-kod.
Har du hittat rätt fil så ska det i början av HTML-koden finnas en tagg som heter <HEAD>, direkt efter den ska du klistra in koden.
Klicka på Uppdatera fil och din installation av Google Analytics på WordPress är klar! Inom ett dygn kan du sedan logga in på Google Analytics och du kommer att få statistik från din webbplats.
Plugin för Google Analytics
Vill du hellre använda ett plugin och slippa kopiera in texten i HTML-koden kan du till exempel använda dig av följande plugins:
Google Analytics Dashboard for WP
Det förstnämnda är ett plugin för att lägga till koden, sedan loggar du som vanligt in på Google Analytics för att se statistiken.
Det sistnämnda är ett plugin som även låter dig se statistik direkt i din WordPress-installation. Det är väldigt smidigt, men eftersom din WordPress-sajt lätt blir långsamt med för många plugins gäller det att välja vilka plugins du ska ha installerade med omsorg. Det finns viktigare plugins än detta!
Så, nu har du förhoppningsvis lyckas installera Google Analytics på din WordPress. Kolla gärna in våra fortsatta guider om hur du använder statistiken för att förbättra din hemsida.
hej!
Varför finns ej valet redigera under min flik ”utseende”?
Jag har bara tema, anpassa, widgets & menyer.
Hej Marcus,
notera att du bara har fliken om du kör wordpress hos ett webbhotell (dvs inte hos wordpress.com).
Om du kör på ett webbhotell och inte får upp fliken, så har du troligtvis inställt att det inte ska gå att ändra filer manuellt. Du kan ändra det genom att editera wp-config.php filen. Du kan tex hitta den via FTP.
Hitta raden det stpr
define(’DISALLOW_FILE_EDIT’, true);
(troligtvis default närdu installerade WP)
ändra tilll
define(’DISALLOW_FILE_EDIT’, false);
Klart!
Hej, Har följt instruktionen men får det ej att fungera… Hur lång tid tar det innan analytics och bloggen ”pratar” med varandra?
Hej, det brukar gå ganska snabbt.
Det beror på var i Analytics du tittar. Vissa statistikfält uppdateras bara dagligen, medan tex ”realtime” uppdateras löpande. Funkar det fortfarande inte har du nog gjort något fel.
Hej! Har precis startat en mammablogg och vill redan nu tacka för många bra tips! Har valt att starta min blogg på en sida som heter Vimedbarn och undrar nu om det kan vara så att vissa plugins inte går att installera om man går via ett bloggnätverk? Tack på förhand!