Installera Google Analytics på WordPress för nybörjare

Installera Google Analytics på WordPress är inte svårt, men ibland kan man behöva lite hjälp på traven. Därför har jag gjort denna enkla guide över hur man installerar Google Analytics på WordPress för nybörjare.

installera Google Analytics

Varför ska du ha Google Analytics?

Google Analytics ger den bästa statistiken över din hemsida eller blogg. Du får mer information om dina besökare och vad de gillar på din blogg. Det är helt enkelt ett bra hjälpmedel för att göra en blogg så bra som möjligt. Läs gärna om alla de frågor och svar du kan få genom bloggstatistik med Google Analytics.

Installera Google Analytics på WordPress, steg-för-steg

Steg 1. Först måste du logga in. Det är helt gratis och du gör det på Google Analytics registrering.  Du kommer då till en sida som ser ut som bilden nedan. Här loggar du in med ditt Gmail-konto. Har du inget redan klickar du bara på Create Account.

google analytics konto

Steg 2. Nu måste du skapa ett Google Analytics-konto, det går snabbt och är också helt gratis.

analytics-signup

Steg 3. Nästa steg är att registrera sin blogg eller hemsida. Välj om det är en webbsida eller mobilapp som du vill ha statistik för. Se till att du väljer hemsida. Du kan också välja mellan Universal Analytics och Classic Analytics. Skillnaden är att du får mer statistik i Universal Analytics men att det är en betaversion. Jag rekommenderar dig att välja Universal Analytics, eftersom den har en rad riktigt användbara verktyg.

installera google analytics wordpress

Fyll i information om webbplatsen du vill skapa ha statistik för med Google Analytics.

registrera google analytics

När du har fyllt i all information ska du klicka på Get Tracking ID eller om du har valt svenskspråkig Analytics Hämta spåringsid. Du behöver sedan godkänna användarvillkoren för att använda Google Analytics.

Steg 4. Nu får du se din tracking code eller spårningskod. Koden är unik för just din webbplats och du måste därför använda just din spårningskod för att få rätt statistik för din webbplats. Kopiera hela din spårningskod, du kommer strax att behöva den.

tracking code google analytics

Steg 5. Installera Google Anlytics på WordPress

Det finns tre sätt att installera Google Analytics på din WordPress-sajt.

1.  Kopiera och klistra in i HTML-koden

2. Med plugin

3. Lägga till kod i PHP-koden

Jag föredrar alternativ 1, det är lätt.

Kopiera in Google Analytics spåringskod till WordPress

Logga in på din WordPress-sajt. Välj sedan i den vänstra menyn Utseende –> Redigerare. Du får då upp en sida där du kan redigera ditt temas HTML-texter.

Ute i högra kolmnen ska du leta upp en fil som beroende på ditt tema kan heta lite olika. Den kan till exempel heta Sidhuvud.php, Header.php eller Head.php. Klicka på den och du får upp en massa HTML-kod.

installation wordpress google analytics

Har du hittat rätt fil så ska det i början av HTML-koden finnas en tagg som heter <HEAD>, direkt efter den ska du klistra in koden.

Klicka på Uppdatera fil och din installation av Google Analytics på WordPress är klar! Inom ett dygn kan du sedan logga in på Google Analytics och du kommer att få statistik från din webbplats.

Plugin för Google Analytics

Vill du hellre använda ett plugin och slippa kopiera in texten i HTML-koden kan du till exempel använda dig av följande plugins:

Insert Header & Footer plugin

Google Analytics Dashboard for WP

Det förstnämnda är ett plugin för att lägga till koden, sedan loggar du som vanligt in på Google Analytics för att se statistiken.

Det sistnämnda är ett plugin som även låter dig se statistik direkt i din WordPress-installation. Det är väldigt smidigt, men eftersom din WordPress-sajt lätt blir långsamt med för många plugins gäller det att välja vilka plugins du ska ha installerade med omsorg. Det finns viktigare plugins än detta!

Så, nu har du förhoppningsvis lyckas installera Google Analytics på din WordPress. Kolla gärna in våra fortsatta guider om hur du använder statistiken för att förbättra din hemsida.

Du gillar kanske också...

5 svar

 1. Marcus skriver:

  hej!
  Varför finns ej valet redigera under min flik ”utseende”?
  Jag har bara tema, anpassa, widgets & menyer.

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Hej Marcus,

   notera att du bara har fliken om du kör wordpress hos ett webbhotell (dvs inte hos wordpress.com).
   Om du kör på ett webbhotell och inte får upp fliken, så har du troligtvis inställt att det inte ska gå att ändra filer manuellt. Du kan ändra det genom att editera wp-config.php filen. Du kan tex hitta den via FTP.
   Hitta raden det stpr
   define(’DISALLOW_FILE_EDIT’, true);
   (troligtvis default närdu installerade WP)
   ändra tilll
   define(’DISALLOW_FILE_EDIT’, false);

   Klart!

 2. Petra skriver:

  Hej, Har följt instruktionen men får det ej att fungera… Hur lång tid tar det innan analytics och bloggen ”pratar” med varandra?

  • www.starta-blogg.se skriver:

   Hej, det brukar gå ganska snabbt.
   Det beror på var i Analytics du tittar. Vissa statistikfält uppdateras bara dagligen, medan tex ”realtime” uppdateras löpande. Funkar det fortfarande inte har du nog gjort något fel.

 3. Anna skriver:

  Hej! Har precis startat en mammablogg och vill redan nu tacka för många bra tips! Har valt att starta min blogg på en sida som heter Vimedbarn och undrar nu om det kan vara så att vissa plugins inte går att installera om man går via ett bloggnätverk? Tack på förhand!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *