Bloggämnen | 9 tips | Komma på ämne att blogga om

Ibland tar inspirationen kring nya bloggämnen slut. Det är helt naturligt och drabbar alla, oavsett hur kreativ man normalt är. Det finns dock en rad metoder för att undvika att hamna i idétorka. Jag använder dem själv och det är till hjälp både för att undvika en bloggsvacka, men också för att ta sig ur den. De här 9 metoderna är verktyg för att du hela tiden ska kunna komma på nya saker att blogga om. 

9 metoder för nya bloggämnen

Följ andra bloggar via RSS

RSS är ett sätt att följa andra bloggar. Det finns flera kostnadsfria RSS-läsare på marknaden som du kan använda för att följa bloggar och nyhetssajter via datorn eller mobilen. Du får då ett flöde av alla de senaste blogginläggen och nyheterna som publicerats på sidorna du följer. Du får du en snabb överblick av vad andra skriver om, förmodligen finns det något intressant som även du kan blogga om.

Låt Google Analytics ge dig förslag på bloggämnen

När du loggar in på Google Analytics och trycker på Förvärv -> Sökmotoroptimering -> Frågor kan du se vilka sökfrågor som folk har sökt på när din sida har kommit upp i sökresultatet. Blogga om ett av de ämnena som folk söker efter. Det ger både bra idéer och förmodligen fler besökare från Google.

Gå igenom gamla inlägg på din favoritblogg

Ett säkert sätt att hitta bra bloggämnen är att gå igenom gamla blogginlägg på din favoritblogg. Det handlar inte om att du ska stjäla blogginlägg rakt av. Istället handlar det om att du ger ditt perspektiv på det som skrivits tidigare. Utveckla dina tankar och ideer kring ämnet och presentera ett nytt perspektiv.

Gå igenom gamla blogginlägg på din blogg

Bland dina gamla blogginlägg kan du helt säkert hitta uppslag för nya bloggämnen. Fortsätt att utveckla ämnen du tagit upp på bloggen innan. Har du skrivit om något tidigare som läsarna skulle vara intresserade av en uppdatering om?

Sammanfatta och bind ihop dina tidigare blogginlägg

Har du skrivit bra blogginlägg tidigare är det slöseri att inte dra nytta av dem. Bind ihop och sammanfatta några gamla blogginlägg i ett nytt inlägg. Det hjälper dina läsare att hitta nya guldkorn på din blogg, men ger också alla chansen att få bättre förståelse genom att du sammanfattar och binder ihop det.

Bokmärk allt bra du hittar

Så fort du hittar en bra artikel eller blogginlägg som du gillar så lägg den bland dina bokmärken. När du inte kommer på några bra ämne att blogga om kan du då gå igenom dina bokmärken. Förmodligen kommer de ämnen som intresserat dig även att intressera dina läsare. Därför är dessa bokmärkta artiklar och blogginlägg utmärkta när du ska komma på nya bloggämnen.

Tidningshyllan i mataffären

Veckotidningar är utmärkta källor för bloggämnen. Kolla in veckotidningarna nästa gång du är inne i mataffären eller Pressbyrån. Rubrikerna på omslagen är perfekta, vilka fångar ditt intresse? Det är ett tecken på att du borde utveckla rubriken till ett blogginlägg.

Om du inte vill ta dig till mataffären går det såklart lika bra att kolla på de översta artiklarna när du går in på de populäraste kvällstidningarnas hemsidor. Vad händer just nu? Vilka nyheter är aktuella? Perfekt inspiration för ett inlägg.

Anteckna alla ideer på bloggämnen du får

Varje dag, på de mest konstiga ställena och vid helt fel tidpunkter får jag idéer på bloggämnen. Jag antecknar alltid mina idéer i min telefon. Många av ideerna blir det sedan blogginlägg av, men minst lika många skrotas. Det är ialla fall skönt att ha en lista på potentiella bloggämnen när man råkar ut för idétorka.

Använd Google autocomplete

Har du något ämne som du brukar gilla att blogg om? Till exempel bloggar jag mycket om blogg, tjäna pengar etc. Börja fylla i det som om du skulle göra en Googlesökning, men istället för att trycka enter trycker du på mellansteg-tangenten. Du får då upp fler förslag på vad folk som använder dina ord i sökningar söker på. Det är utmärkta bloggämnen! Då vet du att folk kommer att vara intresserade!

Ovanstående metoder tycker jag ger en bra grund för att ständigt ha grymma bloggämnen att skriva om.

Bloggtips

Sammanfattningsvis, hur kan man tänka när man inte kommer på något att blogga om:

  • Använd andras bloggar som inspiration – vad tycker du om att läsa om på andra bloggar? Skriv egna inlägg om samma ämne.
  • Använd din egen blogg som inspiration.
  • Använd Google som inspiration – vad googlar andra när de googlar dina intressen?
  • Skriv upp alla blogginlägg du kommer på – till slut kommer du att ha en lång lista med inspiration och ämnen för dagar när fantasin tryter.
  • Vad händer i världen? Läs nyheter och löpsedlar och få inspiration!

Tips på vad man kan blogga om

Behöver du mer konkreta tips på vad du kan blogga om? Starta-Blogg har det också. Medans metoderna i detta blogginlägget främst handlar om att själv generera nya ämnen att blogga om har vi även andra blogginlägg där vi är mer specifika med vad du kan blogga om.

 

Hur gör du för att komma på saker att blogga om? Har du en lista på bloggämnen att skriva om? Googlar du och letar på internet efter tips? Dela med dig av dina bästa tips för att komma på nya saker att blogga om!

 

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Olivia skriver:

    Bra tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *