Upphovsrätt för bilder på nätet – det här gäller
Om du letar efter bilder till din hemsida eller blogg är det många gånger inte så enkelt att du kan googla upp en bild sen använda den. De flesta bilder online har någon form av licens eller skydd som begränsar hur bilden får användas och av vem.
Använda bilder för privat bruk
Att använda bilder man hittar online för privat bruk är ofta okej. Det kan till exempel handla om att spara en bild på din telefon och använda som bakgrund eller skriva ut en bild från internet med din egen skrivare och sätta upp den på väggen eller i din egen almanacka. När det kommer till att använda bilder online på till exempel en blogg eller hemsida ser reglerna lite annorlunda ut.
Använda bilder online 
Du kan inte spara vilken bild som helst från Google eller någon annan bildsökningstjänst och publicera den på din hemsida. Om du söker efter en bild på Google står det till exempel under bilden att ”Bilderna kan vara skyddade enligt upphovsrättslagen”. Det betyder att det i de flesta fall inte är fritt fram.
Vissa bilder ägs av en bildbyrå. Dessa bilder kan man köpa rätten till att använda. Antingen genom att man köper enstaka bilder eller om bildbyrån erbjuder abonnemang om man återkommande vill använda deras bilder. Dessa bildbanker kommer med olika regler för hur deras bilder får användas.
En sådan bildbyrå är Getty Images. Du känner säkert igen namnet från vattenmärkningar på bilder som till exempel hittas på Google. Hos Getty Images kan man köpa licens till enstaka bilder eller köpa större paket. Att köpa bilder på det här sättet är ofta inte en hållbar lösning för mindre hemsidor eller bloggar, men det finns såklart billigare och enklare alternativ.
Så hittar du gratisbilder till din blogg eller hemsida
Hur gör man då om man inte vill betala för en bild? Här på Starta-blogg.se har vi en guide till de bästa bildbankerna på internet med bilder som är helt gratis att använda. Du hittar guiden här.
Det är alltså möjligt att hitta vackra bilder att använda på internet helt gratis. Många av dessa bildbanker har bilder med en Creative Commons-licens. Under Creative Commons ingår sex olika licenser som ger andra användare rätt att använda verket, till exempel en bild, på sin hemsida. Licenserna ser lite olika ut och kommer med olika rättigheter och skyldigheter. Läs mer om dem här.
Det finns även en sjunde licens, CC0. CC0 innebär att verket kan användas helt utan erkännande till upphovsmannen och utan några begränsningar. Det här är den absolut friaste licensen som gör det möjligt att modifiera och använda verket precis så som man vill.
Vissa bildbanker har även egna licenser som begränsar hur du får använda bilderna. Du hittar dem ofta under License, Terms of Use eller Terms of Service på bildbankens hemsida. Det kan till exempel handla om att alltid skriva ut vem upphovsmannen till bilden är, inte använda bilderna från bildbanken till att skapa en ny bildbank, inte använda bilderna på fysiska produkter som tröjor eller muggar, eller använda bilder med personer som går att känna igen i kränkande och stötande sammanhang.
Kontrollera alltid reglerna för bildbanken du väljer att använda.