Starta ett företag eller blogga som privatperson?

starta ett företag för en bloggHar du börjat tjäna pengar på din blogg? Då har du säkert funderat på att starta ett företag för din blogg. Det går idag att tjäna pengar på en blogg såväl som privatperson som egen företagare. Vilka är för- och nackdelarna? Och hur svårt är det egentligen att komma igång med sitt eget företag för bloggen?

Varför starta ett företag för en blogg?

Det kan finnas olika drivkrafter till varför man funderar på att starta ett företag för en blogg. En vanlig orsak är att kunna dra av kostnader för bloggen innan man betalar skatt för vinsten.

Om vi gör ett enkelt räkneexempel; du har ett eget företag för din blogg där du tjänat 30 000 kronor på annonser från ett affiliatenätverk. Du bestämmer dig att du vill köpa en ny dator för att använda till ditt bloggande. Eftersom du är ett företag kan du dra av för moms. På datorer är det 25 % moms. Du har nu alltså råd med en dator som i affären kostar 37 500 kronor.

Du köper en dator som kostar 37 500 kronor och därmed har företaget gjort 0 kronor i vinst det året.

Om du istället har bloggen som en privatperson hade affiliatenätverket först dragit av sociala avgifter och sedan skatt på summan som du tjänat in genom affiliatenätverket.

30 000 – 14 400 (cirka 45 % i skatt och sociala avgifter) = 16 600 kronor betalas ut till dig.

Du går till datoraffären och har nu bara råd med en dator för 16 600 kronor. Du får alltså handla för mindre än hälften mot vad du kunde som företagare.

Ett annat starkt skäl till att starta ett företag är att du då får rätt att skicka fakturor. Det får du inte som privatperson. Ska du sälja annonsutrymme själv, är det ofta ett måste att driva bloggen som ett företag.

Tjäna pengar på att blogga

De flesta annonsnätverken (Tradedoubler, Adsense, Shoutly, Blogfame, Blogvertiser osv.) ger dig möjligheten att registrera dig antingen som företag eller som privatperson. Det innebär att har du inget företag kan du fortfarande tjäna pengar på din blogg, men att då drar annonsnätverken av pengar för skatt och sociala avgifter innan du får pengarna.

Siktar du på att dra in mer än tusen kronor i månaden hade jag rekommenderat dig att fundera på att starta ett eget företag. På denna sajten kan du läsa mer om hur du startar upp företag.

Starta ett eget företag för bloggen

Okey, så vem får då starta ett eget företag? Det finns vissa saker man måste uppfylla:

  • Din verksamhet (bloggen) måste vara varaktig, det vill säga du har tänkt göra det under en längre period
  • Bloggen har ett vinstsyfte, det vill säga du bloggar inte bara för att det är kul utan du har även som mål att gå med vinst
  • Du måste vara 18 år (eller över 16 år om dina föräldrar tycker det är okey)

Är det svårt och komplicerat att starta ett eget företag? Nej !

Kostar det något att starta ett eget företag? Nej !

Hur gör man för ett starta ett företag?

Det är helt gratis att starta ett företag i form av en enskild firma. Du ansöker om att starta enskild firma på verksamt.se. Fyller du i informationen korrekt brukar din ansökan bli godkänd inom några dagar. Då får du en F- eller FA-skattesedel. Då räknas du som ett företag!

Tjänar du riktigt mycket på din blogg redan? Generellt brukar man säga att om du kommer omsätta mer än 50 000 kronor i månaden så är det bättre att du startar ett aktiebolag istället för enskild firma.

När man har ett företag måste man också bokföra. Det innebär att man håller koll på alla intäkter och kostander i bolaget. Är det små summor det handlar om kan du säkert göra det själv. Börjar det blir större summor kan man hyra in en revisor 5 timmar om året för att fixa det.

Så vilka är fördelarna och nackdelarna med att starta ett företag för bloggen?

Fördelar:

  • Kan dra av moms på inköp
  • Kan köpa saker till ditt företag för alla företagets intäkter utan att behöva betala skatt och sociala avgifter
  • Vissa annonsnätverk arbetar bara mot företag
  • Du kan skicka egna fakturor

Nackdelar:

  • Din administration ökar (spara alla kvitton, redovisa moms och deklarera)

Starta-blogg drivs numera som ett företag. Vi skaffade FA-skattesedel så fort våra intäkter närmade sig 1 000 kronor i månaden. Vi återkommer med fler tips och råd längre fram.

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *