Hur får man Adsense att visa relevanta annonser?

I veckan fick jag en mycket bra fråga om hur man får Adsense att visa relevanta annonser. Jag tycker frågan är så aktuell, att jag vill dela den med alla mina läsare.

Hur får jag Adsense att visa relevanta annonser?

Läsarfråga: Jag har nyligen börjat med Google Adsense på min hemsida. Men annonserna jag får är helt uppåt väggarna med tanke på att allt jag skriver om är Apple. Jag får annonser från Crystone eller Affiliator. Tar det ett tag för Google att förstå vad man skriver om? Eller är jag inte tillräckligt tydlig i mina inlägg? :)

Svar: Så här får du Adsense att visa relevanta annonser!

Kanonfråga! Det finns många parametrar inblandade när Google Adsense matchar sina annonser  mot ditt innehåll men också mot dina besökare.

Intressebaserade vs innehållsbaserade annonser

Väldigt förenklat är Adsense uppbyggt på intressebaserade och innehållsbaserade annonser. Det innebär att det både visas annonser som är baserade på sidor besökaren tidigare har varit inne på (Adsense kollar cookies som sparas i webbläsaren) och annonser som är baserade på innehållet på hemsidan där annonserna visas.

Exempel. Har jag surfat på olika hotell och sedan går in på starta-blogg så kommer jag troligtvis se annonser för just hotell (intressebaserade annonser).

Rensar jag min webbläsares historik + surfar i incognito-läge så baseras annonserna förhoppningsvis på innehållet på hemsidan.

Kolla vad dina annonser visar

Logga in på ditt Adsense konto och välj-> resultatrapport -> Inriktningstyper och du får statistik för hur många intresse vs innehålls vs omatchade annonser som har visats.

Lita på att Adsense försöker visa relevanta annonser

Sammanfattningsvis är det inte bara innehållet på din hemsida som kommer att styra vilka annonser som kommer att visas.  Det finns en mängd algoritmer som försöker att få Adsense att visa så relevanta annonser som möjligt. Tjänar du inga pengar – så tjänar Google inte heller några pengar, så lita på att Google gör sitt bästa för att visa relevanta annonser.

hur får man adsense att visa relevanta annonser

Hur kan du påverka Google Adsense att visa relevanta annonser?

Det finns dock en rad saker som kan göra att Adsense visar irrelevanta annonser. Du kan se de vanligaste orsakerna på Google Adsense hjälpsida för irrelevant innehåll.  Nu har jag kollat på din sida och enligt mig så har den ingen av problemen nämnda på sidan. Skulle Adsenseresultatet/matchningen fortsätta vara dålig om några veckor så rekommenderar jag dig att titta på följande:

Var tydlig med nyckelordet

Kan du göra dina enskilda inlägg något längre och se till att varje sida innehåller fler av ditt nyckelord/nyckelfras? Då kan Adsense lättare avgöra vilket ord som annonsen ska optimeras för.

Blockera irrelevanta annonser

Du kan blockera några av de irrelevanta annonserna genom att logga in på ditt Adsensekonto. Välj ”Tillåt och blockera annonser”

Visa relevanta affiliateannonser och tjäna mer

Kör affiliateannonser från Tradedoubler (registrera dig gärna via min länk då jag får provision). Då kan du djuplänka direkt till

tradedoubler

aktuella Apple-auktioner på Tradera, Appleprodukter på cdon.com, böcker/tidningar om Appleprodukter hos Adlibris/tidningskungen mm. Jag har till dagens datum tjänat betydligt mer på affiliateannonser än jag gjort med Google Adsense.

Hoppas detta hjälper dig att få Adsense att visa relevanta annonser. Ni andra som läser min blogg får gärna ställa fler frågor som jag kan försöka besvara.

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *