Snabbguide till Google Adsense

Är du sugen på att börja tjäna pengar med Adsense? För att få pengarna att börja trilla in på ditt konto kommer du att behöva optimera din sida flera gånger och ha en tydlig strategi på hur du driver trafik till din sida. Men innan dess hade jag tänkt att gå igenom grunderna av Adsense. Det finns mycket att lära om Adsense och egentligen skulle jag kunna ägna timmar att förklara de olika aspekterna av Adsense, men jag tror det är bättre att snabbt gå igenom grunderna och låta er testa på egen hand.

google adsense bild

Google och den grymma Joakim Jadenberg som jag haft förmånen att träffa vid ett tillfälle. Foto credit: Joakim Jardenberg

Vad är Google Adsense?

Google Adsense är ett annonsprogram som gör det möjligt för privatpersoner och företag att tjäna pengar på sina hemsidor. Genom att använda Googles mjukvara genereras automatiskt riktad reklam till besökarna på din hemsida. Googles mjukvara känner till en mängd information om besökaren såsom vart besökaren befinner sig, vilket språk besökaren talar samt vilka hemsidor besökaren nyligen varit inne på (cookies på besökarens dator talar om det). Denna information gör det möjligt för Google att visa annonser som är relevanta för besökaren, vilket förhoppningsvis leder till att allt fler klickar på annonsen, annonsören får fler besökare på sin sida och du som visat annonsen får några kronor som tack för hjälpen.

Så här registerar du dig för Adsense:

Den första utmaningen med Adsense är att bli godkänt av Google för att visa annonser på din sida. Så länge ditt innehåll inte kan uppfattas som stötande och innehållet är av någorlunda kvalitet bör du inte ha något problem med att bli godkänd.

Registrera dig för Adsense här.

Det kostar inget att registrera sig och du kan räkna med att din blogg blir godkänd för att visa annonser inom ett par dagar. Genom att säkerhetsställa att din blogg håller någorlunda kvalitet innan du ansöker ökar du dina chanser att bli godkänd snabbt. Tänk också på att blir du godkänd med en sida, kan du även börja visa annonser på dina andra sidor också, så lägg ner lite möda på din sida innan du söker. Är kvaliteten på din sida tvivelaktig kan det dröja veckor innan du får besked och får du avslag på din ansökan kan du ha svårt att bli godkänd i framtiden.

Googles annonser

Google Adsense skapar Javascriptkod som du kan implementera på din sida på tre sätt. Koden ser ut ungefär så här:

google adsense kod

Javascriptkoden som Google Adsense skapat.

Koden se lite olika ut beroende på hur du vill att annonsen ska se ut. Till exempel kan du välja storleken på annonsen. Det finns många olika storlekar att välja på, men Google har fyra storlekar som de rekommenderar. Anledningen till det är att många annonsörer inte skapar annonser för alla format och därför gör du klokt i att försöka använda dig av de rekommenderade formaten på din hemsida.

Rekommenderade:

 • 300 x 250 – Medium rektangel
 • 336 x 280 – Stor rektangel
 • 728 x 90 – Bred
 • 160 x 600 – Bred Skyskrapa

Vågrätta:

 • 468 x 60 – Banner
 • 234 x 60 – Halv Banner

Lodrätta:

 • 120 x 600 – Skyskrapa
 • 120 x 240 – Lodrät banner

Kvadrat:

 • 250 x 250 – Kvadrat
 • 200 x 200 – Liten Kvadrat
 • 180 x 150 – Liten Rektangel
 • 125 x 125 – Knapp

Länkenheter:

 • 728 x 15
 • 468 x 15
 • 200 x 90
 • 180 x 90
 • 160 x 90
 • 120 x 90

Google Adsense kan visa antingen bildannonser, textannonser eller en blandning av båda på din sida. Du kan själv välja vad du vill visa på din sida. Det finns skilda åsikter på nätet om vad som är bäst ur en intäktssynvinkel, så det kan vara värt för dig att prova dig fram.

Du kan också modifiera utseendet på dina Adsenseannonser. Färgval och om du vill ha en ram runt annonserna är några av alla val du kan göra. Här är det lite upp till dig att välja om du vill ha annonser som smälter in snyggt på din sida eller om du vill att de ska särskilja sig från resten av innehållet på din sida.

google adsense modifiering

Justering av utseende av annonser.

Hur tjänar du pengarna?

Du som visar annonser får betalt för varje klick på annonserna som någon besökare på din sida gör. Det mäts på två olika sätt; Cost Per Click (CPC) som är din intäkt för varje klick någon gjort och Cost Per Mille (CPM) som är hur mycket du tjänar när annonsen visats 1000 gånger.

Hur mycket du tjänar per klick varierar. Det kan vara bra att känna till att dina annonser matchas med annonsörerna från Google Adwords.  Där får annonsörerna bjuda på auktionsvis på att just deras annonser ska visas för olika typer av nyckelord. Beroende på hur hög konkurrensen är på olika nyckelord får annonsörerna betala olika mycket.  Av vad annonsörerna sedan betalar får du ungefär 68 % medan Google behåller resterande del. Räkna med allt ifrån 50 öre upp till 20 kronor per klick.

Allt eftersom folk börjar klicka på din annonser fylls ditt Google Adsense konto upp med pengar. Du får utbetalningar från Google Adsense till ditt bankkonto en gång i månaden, med du måste ha nått upp till 700 kronor innan du kan göra en utbetalning. Skulle du inte nå upp till 700 kronor under en månad står pengarna kvar på ditt Google Adsense konto tills du når upp till 700 kronor. Den månaden du når upp till 700 kronor görs utbetalningen.

Nu har du grunderna för att på egen hand ansöka om Google Adsense och börja tjäna pengar på din hemsida. Kolla gärna våra andra guider för hur du kan tjäna pengar på din hemsida. Vi återkommer med fler tips om hur du lyckas med Adsense.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *