Matt Cutts om Googles syn på länkar som ranking

Matt Cutts på Google har i veckan postat en nya video där han delar med sig av Googles syn på länkar som en rankingfaktor för sökmotorresultatet. I dagsläget är länkar en viktig rankingfaktor, men hur skulle sökresultatet se ut om man inte tog hänsyn till länkarna och vad är Googles planer framöver?

En viktigt aspekt för alla webmasters är att få länkar till sin hemsida. Huvudsakligen vill man ha länkar till sin sida för att förbättra sin ranking hos Google och därigenom hamna högre upp i träfflistorna. En av de viktigaste faktorerna för hur högt upp en sida hamnar i Googles träfflista är just länkarna till sidan. Är det många som länkar till en sida så anser Google att den sidan måste vara relevant. Helst ska länkarna dessutom komma från sidor som handlar om ungefär samma sak som sidan de länkar till. Då hamnar sidan högt upp i träffresultatet.

Att sidors ranking i Googles träfflistor baseras på länkar till sidan har lett till oönskade konsekvenser. Exempel på det är alla spamkommentarer på bloggar där folk skriver något irrelevant och postar en länk till sin sida. En annan är företag som betalar för att folk ska länka till deras sida. Därför är ranking baserat på länkar en het potatis. Många tror att vi skulle fått ett bättre internet om Google ändrat sitt rankingsystem.

I veckan postade Matt Cutts på Google en video där han besvarar en användares fråga kring detta:

Hej Matt, har Google en version av sin sökmotor som helt exkluderar relevansen av länkar till sidan? Jag undrar vilka sökresultat jag hade fått och är nyfiken på att prova det.

I svaret säger Matt bland annat att Google inte har någon sådan version för allmänheten. Man har dock testat det internt, men sökresultatet var mycket sämre. Trots att det postat mycket spamlänkar, så blir sökresultatet bättre när Google även tar hänsyn till länkar som pekar till en sida. Google har testat fram och tillbaka, men i alla fall till vidare kommer länkar att vara en viktigt indikator för att presentera relevant sökresultat.

Anar jag inte en öppning i hans svar? Hur som helst, att syssla med att ”skaffa länkar” genom att spamma är inget du ska syssla med. Samma sak med att posta ursinningslöst i artikelarkiv eller länksamlingar. Tänk istället större, skaffa material av riktigt bra kvalitet och få andra att vilja länka till dig på grund av ditt innehåll. Skicka pressmedelande till de etablerade bloggarna och tidningarna. Försök göra unikt och häftigt material som folk vill dela i sociala medier. Tävla på lika villkor, fuska och spamma inte!

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *