Bra bokföringsprogram för bloggare

Bokföringsprogram är något som får de flesta av oss att känna en våg av obehag. Usch va tråkigt tänker du kanske till och med? Men är du en bloggare som vill starta ett eget företag? Vill du inte betala för att låta någon annan göra bokföringen åt dig? Ja, då är svaret enkelt: Enligt lagen måste alla företag bokföra och varför inte sätta igång och titta på vilka alternativ du har.

Har du inte redan startat ett företag? Kolla då om hur du kommer igång och starta ett eget företag.

Som du säkert vet startade jag en Starta-Blogg för mer än två år sedan. Min ambition från början var redan klar. Det skulle bli en ledande webbplats inom sin nisch och jag skulle bygga ett företag kring sajten. Kort efter att jag startade webbplatsen var jag också igång med mitt eget företag.

bokföringsprogram

Ska man sköta bokföringen själv eller anlita någon?

Att sköta bokföringen själv innebär att du får bättre koll på ekonomin i din verksamhet. Men, det innebär också att du lägger tid på annat än ditt företags huvudsakliga verksamhet. För många kan det vara bättre att låta en expert sköta bokföring och själv koncentrera sig på det man är bäst på.

Bokföringen för en mindre firma tar inte många timmar per år för en expert att sköta. Det är därför inte särskilt dyrt heller. Överväger du att ta in någon för att sköta bokföringen så är det bra första steg att samla in prisuppgifter. Enklast är det om du använder en tjänst för att få offerter, till exempel Bokforingshjalp.se eller Ekonomtjänster.se. Du får du upp till 5 offerter från experter. Du kan också se omdöme och betyg på de som lämnat offert, vilket gör det enklast att välja.

Förbered dig på att bli förvånad på hur mycket priser kan skilja sig mellan två företag som erbjuder sig att göra bokföringen.

Bokföringsprogram

När man startar ett företag så tänker man kanske inte alltid på allt det administrativa som krävs för att ha ett företag. Bokföring är en sådan grej. För att göra det lätt för sig är det viktigt att ha ett bokföringsprogram. Det kan vara online eller ett program som du installerar på datorn. Syftet är att förenkla bokföringen för ditt företag.

En stor fördel med bokföringsprogrammet är det sammanfattar registrerad data och skapar rapporter. Du kan till exempel dra ut en resultatrapport, balansrapport eller momsrapport. Risken för fel minskar också med ett bokföringsprogram. Det beror på att du måste balansera kredit och debit varje gång du registrerar en verifikation.

På grund av nationella lagar och regler är ofta bokföringsprogram utvecklade för enskilda länder. Det finns oftast väldigt många funktioner i ett bokföringsprogram, men som bloggare är det snarare ett enkelt bokföringsprogram med få funktioner som man är ute efter. Ett molnbaserat bokföringsprogram är oftast att föredra. Det är oftast billigare och du kan komma åt det med vilken dator eller mobil som helst.

Några populära bokföringsprogram för bloggare är Visma eEkonomi, e-conomic, Speedledger e-bokföring och Bokio. De är samtliga molnbaserade bokföringsprogram och är förhållandevis enkla. När du provar bokföringsprogram så tänk på att du oftast kan testa programmen gratis ett tag, men efter ett tag börjar det kosta. Det ska du naturligtvis göra, men glöm inte att det oftast tar ett tag innan man lär sig bokföringsprogram.

 Har du något bra tips på ett bokföringsprogram du gillar? Tipsa gärna i kommentarsfältet!

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Emelie Wass skriver:

    Fortnox är ett molnbaserat bokföringsprogram med olika lösningar för både stora och små företag.
    Jag jobbar dagligen med Fortnox och kan rekommendera det.

  2. FIT by Emma Hå skriver:

    Jag använder Zervants gratisversion =) Funkar toppen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *