Tips för att jobba hemifrån

Det här året har varit annorlunda på många sätt. Vi har gemensamt över hela världen varit tvungna att ändra på våra rutiner. Mycket av det många av oss har sett fram emot under året har ställts in eller skjutits fram, och vi har varit tvungna att anpassa oss till en ny vardag.

I den nya vardagen har social distans och att jobba hemifrån varit något som förespråkats av myndigheter. Att ha ett flexibelt jobb och att kunna jobba hemma är något många eftersträvar – inte minst nu i denna nya tid. Som bloggare, eller bloggentusiast, finns det faktiskt en rad möjligheter att göra sitt intresse till ett jobb.

Det kanske inte blir ett heltidsjobb direkt, men det kan vara ett sätt att tjäna lite pengar vid sidan av. Och vem vet, det här första steget kanske kan leda till ett heltidsjobb i framtiden? 

Tjäna pengar på din blogg

Hur tjänar man pengar hemifrån? Den frågan har förstås miljoner olika svar. Det jag tänkte fokusera det här inlägget på är förstås bloggar och bloggare. 

Det är såklart ingen hemlighet att det är möjligt att tjäna pengar på sin egen blogg. Med hjälp av annonser och adlinks kan man förvandla sin blogg till ett litet företag – ett företag som många har förvandlat till framgångsrika karriäerer. 

Läs Starta bloggs 10 bästa tips på hur du tjänar pengar på din blogg här! 

Frilansa

Förutom att tjäna pengar på sin egen blogg så kan man även använda de kunskaper man har fått från sitt eget bloggande till att sälja tjänster åt andra. Att frilansa som till exempel skribent eller webbdesigner kan vara en bra väg in i att jobba hemifrån. Om man själv har ägnat många år åt att skriva och designa sin egen blogg så är steget många gånger inte långt till att hjälpa andra med liknande uppgifter. 

Skribent

Som bloggare skriver man mycket och för många är det även ett stort intresse. Varför inte förvandla det intresset till en karriär? På internet finns det en mängd möjligheter att frilansa som skribent. Är man bra på engelska blir möjligheterna förstås fler, men även på den svenska marknaden finns det många uppdrag för frilansande skribenter – och de är många gånger bara en kort googling bort. 

Att vara frilansande skribent är ett brett yrke. Om man är intresserad av teknik och elektronik finns det sajter som vill ha den typen av texter, och om man har en förkärlek för näringslära och matlagning finns det sajter som söker efter skribenter med det intresset. Man kan arbeta mer journalistiskt, skriva info-texter eller skriva blogginlägg. 

Webbdesign och webbutveckling

Ett annat intresse som många som har en blogg har är webbdesign och webbutveckling. Många bloggare har lagt ner timmar och åter timmar på att skapa sin egen hemsida eller blogg. Som frilansande webbdesigner är det ofta inga problem att jobba hemifrån – allt man egentligen behöver är ju sin dator. 

Om man har mycket erfarenhet av att själv bygga avancerade system ökar förstås en chanser att få uppdrag, men även kunniga i publiceringsverktyg eftertraktas på marknaden. 

Tips när man jobbar hemifrån

När man har börjat få uppdrag och kan börja jobba hemifrån är det många gånger inte riktigt lika enkelt som man först trott. Det krävs en del disciplin att klara av att gå upp på morgonen och sen inte fastna med kaffekoppen i morgonrocken framför tv:n hela dagen. Här är några tips på hur man får in en bra jobba hemifrån-rutin.

  • Det är alltid bra med tydliga rutiner. Gå upp samma tid varje morgon och ha en tid då du ska vara på ”kontoret”.
  • Ofta är det lockande att sitta hela dagen i pyjamasen, men klä på dig vanliga kläder och gå in i ditt ”jobb jag”. 
  • Ha en tydlig tid när du börjar din arbetsdag och när du avslutar din arbetsdag. Det är lätt att jobba för mycket när man har ”kontoret” bara runt hörnet.
  • Sätt tydliga gränser. Var inte tillgänglig alltid. Svara inte på jobbmejl sent på kvällen utan spara det till timmarna du har avsatt till jobb under dagen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *