Hur man kan sälja domännamn för 1 000 kronor

Förra veckan sålde jag domänen hpakademin.se för 1 000 kronor. Bara 6 månader tidigare hade jag betalt 12 kronor för den och sedan dess hade jag inte lagt ner en enda minuts arbete på den. Hur är det möjligt och hur kan du göra för att tjäna pengar på domännamn?

Hur man kan sälja domännamn

Under 90-talet spekulerade många i domännamn på samma sätt som med aktier. Köpa något och hoppas att sälja det dyrare. Priser styrs av efterfråga och utbud. Finns det många köpare men få domännamn att köpa drivs priserna snabbt upp.

Idag har praktiskt taget alla kända ord registrerats som domännamn på .com och .se. Vill man ha en av de här domänerna får man köpa upp den av ägaren. Hur kan man sälja domännamn och tjäna pengar på det? Jo, man spekulerar i värdeökning.

Spekulera i värdeökning

Idag finns det mängder av domännamn som bara är parkerade. Det innebär att någon köpt domännamnet men inte byggt någon hemsida på adressen. Det kan bero på att ägaren är på gång att bygga en hemsida, men det kan också vara så att ägaren har domänen i spekulationssyfte. Du kan alltid ta kontakt med domänägaren och fråga om du får köpa domännamnet.

I normala fall blir det en förhandlingsfråga där köparen oftast ger ett lågt bud, köparen kontrar med ett högre bud och sedan möts köparen och säljaren förhoppningsvis i mitten.

Du kan också lägga ut dina domännamn på auktion. Till exempel Flippa har auktioner av främst engelska domännamn. Svenska domännamn sälj via olika forum till exempel Webmaster Network.

Jag tycker att du ska fundera en och två gånger innan du betalar dyrt för ett domännamn. Visst vill du lägga ut ett par miljoner dollar på business.com eller tv.se så varsågod, det kan bli en god investering. Ska du däremot köpa en relativt nytt domännamn så kan värdet vara väldigt lite.

Välj rätt domännamn från början

Är det en privat blogg eller ett nystartat företags hemsida så kan kreativitet spara dig mycket pengar.  Nu för tiden har domännamnet minskat i betydelse vid sökmotoroptimering. Det innebär att du kan ranka bra på Google för ett ord även om det inte ingår i domännamnet.

Du kan också spara pengar på att använda dig av ett bindrestreck i adressen eller använd synonym.se för att komma på ett domännamn som betyder samma sak som det där domännamnet som va upptaget.

I värsta fall kan du alltid ta fram ett ordlexikon och börja testa olika domännamn. Allt du behöver göra är att fylla i ett domännamn till exempel hos Websupport. Du får då direkt besked om domännamnet är ledigt på en rad olika toppdomäner, till exempel .se .com och .nu. Sen är det bara att klippa till och köpa ett par.

Fynda domännamn – för störst chans att tjäna pengar

Passa på att shoppa loss när domännamn erbjuds med stor rabatt. Just nu kan du till exempel köpa .nu domännamn för bara 10 kronor hos City Network. Det bästa är att köpa 10-20 stycken. Oftast inser du efter ett par månader vilka av dina domännamn som var riktigt bra och du kanske vill bygga en egen hemsida på. De andra kan du förhoppningsvis sälja till någon annan och tjäna lite pengar.

I värsta fall så får du bara låta bli att förnya domännamnen efter ett år om du inte kommit på något bra att göra med dem och inte tror att det är en bra investering för framtiden. Köper du en nu-adress hos City Network så är den maximala förlusten just nu bara 10 kronor. Ganska bra för ett investering som kan ge dig tusentals kronor och du är visionär och kan läsa av framtida trender.

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Anton skriver:

    Kul med gensvar! Tack så jätte mycket men det är alltid svårt att få igång något nytt så här i början. Vi tar gärna emot all hjälp via kan få för att förbättra och hålla igång plattformen. Mvh

  2. Anton skriver:

    Väldigt bra artikel som betonar rätt saker. Det roliga med denna branschen är att där finns en hel del att tjäna om man bara lägger sina drag rätt. Du nämner två olika auktionssidor. Jag skulle vilka lägga till jallo.se där du kan köpa och sälja domännamn, hemsidor, webbutiker samt appar. Det finns alltså mycket större möjligheter att tjäna pengar. Ännu en gång, grym artikel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *