6 Adsensepolicyer alla bör känna till

När du nu väljer att satsa på din tid och energi på att tjäna pengar med Google Adsense kan det vara bra att känna till följande: Google har hårda riktlinjer och policys som du som annonsör måste följa. Gör du inte det kan Google utan förvarning stänga ner ditt konto. Det händer regelbundet, att både stora och små bloggar blir avstängda från Google Adsense – många gånger har det helt oavsiktligt brutit mot någon av Google Adsense policys. Det är som med lagar – det räcker inte att säga ”jag visste inte”. Har du en gång blivit avstängd från Google Adsense, har du mycket svårt att få börja använda Google Adsense igen. Så, men andra ord kan det vara väl investerad tid att läsa igenom detta inlägg.

När du registrerar dig för Google Adsense godkänner du tjänstens användarvillkor som bland annat säger att du ansvarar för att hålla dig uppdaterad och följa en rad Adsensepolicyer.  Det kan vara vettigt att någon gång ibland kolla igenom sidan, just för att det är så lätt hänt att man oavsiktligt bryter mot någon av reglerna. Kom inte gråtande till mig och säg att jag inte varnade er, när ni blivit avstängda.

adsensepolicyer

Gör dig själv en tjänst och håll koll på Adsensepolicyer. Foto credit: Janet Lindenmuth

De vanligaste missarna kring Adsensepolicyer

Ogiltiga klick och visningar

Du får absolut inte klicka på dina egna annonser – även om det så bara är i syfte att testa att de funkar. Google kommer att registrera om du klickar på dina egna annonser och då är en avstängning inte långt borta.  Inte heller får du använda dig av sökrobotar eller programvara som genererar automatiska klick och visningar.  Allt klick på dina Adsense-annonser måste vara resultatet av en genuint intresserad besökare på din sida.

Uppmuntra klick

Du får på inget sätt uppmana eller antyda på att dina besökare ska klicka på dina annonser. Förbjudna sätt är att kompensera dina besökare för att de klickar på dina annonser eller uppmuntrar besökare att klicka på dina annonser med fraser som ”klicka på oss” eller ”länktips”, det ska vara enkelt för besökaren att avgöra om det är reklam eller inte. Enkelt att avgöra om det är reklam eller inte omfattar också all form av grafisk vilseledande. Det ska helt enkelt gå att urskilja vad som är reklam och inte.

Skriver om otillåtna saker

Google Adsensepolicyer kring innehållet på din sida är mycket omfattande. Din sida får varken innehålla eller länka till hemsidor med snusk, hets mot folkgrupp, överdrivet bruk av svordomar, hackning, droger, försäljning av vapen, kopior, öl och sprit, eller tobak. Vidare får sidorna inte förespråka illegala aktiviteter eller sälja studentuppsatser.

Visar för många reklamenheter

Google Adsensepolicyer har klara riktlinjer om att du maximalt får visa tre annonsenheter per sida. Visar du fler riskerar du att bli avstängd. Som bloggare är det viktigt att komma ihåg detta och tänka efter hur du placerar dina annonser.  Lägger du tre annonser i varje inlägg måste du vara uppmärksam på vilket tema du har på WordPress. Vissa teman har sidor där alla inlägg lägst på följd löpande, det innebär att du riskerar ofrivilligt att visa fler än tre annonser på den sidan.

Har ingen sekretesspolicy

En av de vanligaste missarna bland små och medelstora bloggar är att man saknar den obligatoriska sekretesspolicy som krävs. Det är såväl ett lagkrav som ett krav från Google Adsense att upplysa användarna av din sajt att du/Google Adsense använder cookies för att matcha annonserna med besökaren. Detta kan vara en av de vanligaste missarna, som kan orsaka avstängning från Google Adsense.

Avslöjar konfidentiell information

I samband med att du godkänner Adsense användarvillkor förbinder du dig även att inte avslöja konfidentiell information kring programmet. Vad räknas då som konfidentiell information? I användarvillkoret nämns bland annat din klickfrekvens och andra användardata som konfidentiell. Det betyder att du inte får avslöja hur många av dina besökare som klickar på dina annonser (Click-through-ratio, CTR) och andra mått på hur bra Adsense funkar på din sida. Vad du däremot får nämna enligt användarvillkoren är dina bruttoutbetalningar, det vill säga vad du tjänar totalt på Adsense.

Se till att du verkligen följer ovanstående regler så ska du se att du både tjänar pengar och inte blir avstängd. Vill du sätta in dig mer i avtalen kan du läsa användaravtalet och programpolicyer. Vi återkommer med mer information om hur du ska skapa bästa förutsättningar för att tjäna pengar med Adsense.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *