Så blir du en bättre skribent – 5 tips för att skriva en riktigt bra text

Att skriva bra texter är lite av en konst. Man vill fånga läsaren, skriva tydligt och informativt, samtidigt som man inte vill att texten ska bli långrandig och tråkig. Det finns egentligen inget hemligt recept för hur man skriver en riktigt bra text, men det finns vissa knep som kan vara bra att tänka på om man vill bli en bättre skribent.

Skriv en bra rubrik


Det första som möter en läsare är rubriken. Det är den som avgör om man vill läsa texten eller inte. Om rubriken är intetsägande och inte lyckas fånga läsarens intresse spelar det ingen roll hur fantastiskt skriven den faktiska texten är, läsaren kommer ändå aldrig att ta del av den. Försök därför att skriva en intresseväckande och enkel rubrik som ger en bra överblick av textens innehåll.

Fastän det kan vara lockande att skriva en rubrik som väcker stora känslor, så är det viktigaste att den avspeglar innehållet i texten, annars kommer läsaren att känna sig lurad.

Vem skriver du för?


Om man ska skriva en riktigt bra text är det viktigt att veta vem den tänkta läsaren är. En text som i första hand är riktad till ungdomar kanske behöver skrivas på ett annat sätt än en text som är riktad till en professionell grupp av något slag. Lär därför känna din publik och anpassa språk och innehåll därefter.

Vad vill du berätta?


Att veta vad du vill skriva innan du börjar skriva är förstås avgörande. En text med ett tydligt mål och budskap är betydligt behagligare att läsa än en text utan röd tråd där man hela tiden hamnar på avvägar. Som läsare blir det lättare att ta till sig en text om den röda tråda hela tiden finns där och man känner att man är på väg någonstans.

Träning ger färdighet


Fastän alla de här tipsen är bra att tänka på så är den allra viktigaste byggstenen träning. Ju mer du skriver, och ju mer du läser, desto bättre kommer du att bli. Att hitta en skrivrutin och skriva lite varje dag kommer att utveckla ditt språk och ditt sätt att skriva mer än något annat.

Våga skriva dåligt och våga redigera


Man kan inte vara bra på allting direkt. Vissa saker få ta lite tid. Så är det även med skrivandet. Det viktiga är att man inte ger upp och att man vågar prova nya saker. Våga prova och våga att skriva dåligt. En text är levande och man kan alltid gå tillbaka och redigera.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *