Så blir du en bättre skribent – 11 tips för att skriva en riktigt bra text

Att skriva bra texter är lite av en konst. Man vill fånga läsaren, skriva tydligt och informativt, samtidigt som man inte vill att texten ska bli långrandig och tråkig. Det finns egentligen inget hemligt recept för hur man skriver en riktigt bra text, men det finns vissa knep som kan vara bra att tänka på om man vill bli en bättre skribent.

Skriv en bra rubrik


Det första som möter en läsare är rubriken. Det är den som avgör om man vill läsa texten eller inte. Om rubriken är intetsägande och inte lyckas fånga läsarens intresse spelar det ingen roll hur fantastiskt skriven den faktiska texten är, läsaren kommer ändå aldrig att ta del av den. Försök därför att skriva en intresseväckande och enkel rubrik som ger en bra överblick av textens innehåll.

Fastän det kan vara lockande att skriva en rubrik som väcker stora känslor, så är det viktigaste att den avspeglar innehållet i texten, annars kommer läsaren att känna sig lurad.

Använd underrubriker


Det är viktigt att dela in dina stycken med bra underrubriker. Tänk dig att du klipper ut huvudrubrik och underrubriker och bara läser dessa. Med hjälp av rubrikerna ska läsaren kunna förstå vad hela texten handlar om.

Det här hjälper dig också att strukturera hela texten på rätt sätt från början genom att starta med alla rubriker innan du skriver löpande text. Då får hela texten en röd tråd där du berättar allt innehåll i rätt ordning utan att det blir rörigt för läsaren.

Vem skriver du för?


Om man ska skriva en riktigt bra text är det viktigt att veta vem den tänkta läsaren är. En text som i första hand är riktad till ungdomar kanske behöver skrivas på ett annat sätt än en text som är riktad till en professionell grupp av något slag. Lär därför känna din publik och anpassa språk och innehåll därefter.

Vad vill du berätta?


Att veta vad du vill skriva innan du börjar skriva är förstås avgörande. En text med ett tydligt mål och budskap är betydligt behagligare att läsa än en text utan röd tråd där man hela tiden hamnar på avvägar. Som läsare blir det lättare att ta till sig en text om den röda tråda hela tiden finns där och man känner att man är på väg någonstans.

Träning ger färdighet


Fastän alla de här tipsen är bra att tänka på så är den allra viktigaste byggstenen träning. Ju mer du skriver, och ju mer du läser, desto bättre kommer du att bli. Att hitta en skrivrutin och skriva lite varje dag kommer att utveckla ditt språk och ditt sätt att skriva mer än något annat.

Våga skriva dåligt och våga redigera


Man kan inte vara bra på allting direkt. Vissa saker få ta lite tid. Så är det även med skrivandet. Det viktiga är att man inte ger upp och att man vågar prova nya saker. Våga prova och våga att skriva dåligt. En text är levande och man kan alltid gå tillbaka och redigera.

Läs vad andra skriver


När du läser andras bloggar eller andra typer av hemsidor kan du tänka till lite extra och fundera över hur texten är skriven. Hur har de formulerat sig, vilka delar tyckte du om att läsa och inte läsa och varför?

Rättstava din text


Skriv gärna texten först i ett ordbehandlingsprogram som exempelvis Word. Ta vara på möjligheten av att stavningskontrollera din text med de inbyggda funktioner som erbjuds. Du lär dig mycket av detta efterhand både vad gäller stavning och grammatik.

Läs igenom din text


När du skrivit klart texten är det bra att ta för vana att läsa texten högt för dig själv. Då ser du snabbt och lätt var det är fel eller krånglar. Kolla över de ställen där du hakar upp dig i din läsning och se vad du kan förbättra för ett bättre läsflöde.

Använd synonymer


Använd dig av de gratis onlinetjänster som erbjuds med att hitta nya synonymer. Det är lätt att snöa in sig på vissa ord och märker du att du upprepar ett ord alldeles för ofta i din text så behövs en synonym. Jag har två favorittjänster som jag vill tipsa om som kompletterar varandra väldigt bra:

Ta pauser


Sitt inte för länge och arbeta med en text. Skriv klart ditt utkast och låt den ligga en dag eller två. När du läser igenom den igen med nya ögon har du säkert mer att tillföra eller att ändra på. Kommer du på idéer medan texten ligger och väntar så skriv ner dem eller diktera dem i din mobil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *